Mindfulness: Innerlijke rust

mindfulle vrouw

Geplaatst op maandag 7 november 2016 door Nelly de Jong

Alles lijkt sneller te gaan, naarmate ik ouder word. Herken je dat? Ik herinner me nog als de dag van gisteren, hoe lang de dagen waren toen ik op de middelbare school zat. Alsof de tijd voorbij leek te kruipen, zo langzaam. En nu? Ik heb geen idee waar de tijd blijft. En uiteindelijk blijft ze ook nergens, want tijd bestaat helemaal niet. Het is een illusie in mijn hoofd. Een bedacht concept van mijn denken, mijn ego, wat me een soort van idee fixe geeft dat er zoiets als tijd bestaat. Uiteindelijk is er alleen maar het eeuwigdurende nu.

Eeuwig durend nu

Toen ik vele jaren geleden over het eeuwig durende nu hoorde, begreep ik er geen hout van wat er mee werd bedoeld. Hoezo, tijd bestaat niet. Hoezo, alleen er is alleen het eeuwigdurende nu. Ik weet toch echt nog wel wat ik gisteren heb gegeten hoor…En die ruzie met m’n vader was ik ook niet vergeten. En ik wist ook zeker dat ik morgen met een vriendin de stad in zou gaan. Gisteren en morgen en volgende week zijn er echt. Dat wist ik heel zeker in die tijd.

Voelen en ervaren

Inmiddels ben ik wat stappen verder in mijn ontwikkeling en snap ik wel wat er mee bedoeld wordt en werd. Want ja in je denken, in je hoofd bestaan gisteren en morgen wel. Je kunt er over na- of voordenken, maar dat is dan ook alles. Meer kun je er niet mee. Je kunt gisteren niet overdoen en of morgen gaat zoals je je in je hoofd voorstelt blijft de vraag tot het morgen is. Leven en ervaren doe je in het hier en nu. Je kunt alleen maar vandaag, en om precies te zijn je hier en nu ervaren of voelen. Denken kun je over wat je maar wilt en wanneer je maar wilt, doen. Maar voelen, doen en ervaren, kan alleen maar in je hier en nu.

De tijd gaat steeds sneller

Ja en, zeg je misschien... Wat maakt dat nou uit vraag je je misschien af. Nou dat zal ik je vertellen. Die tijd he? Die dus niet bestaat, die lijkt als je om je heen kijkt en waarneemt, wel steeds sneller te gaan. De veranderingen in onze wereld volgen elkaar steeds sneller op. En het aantal prikkels waar we met zijn allen mee te dealen hebben is enorm vergroot.

Hoe vaak gun ik mezelf tijd om alleen te zijn?

Lekker overzichtelijk 

Ons leven zag er zo'n 50 jaar geleden echt heel anders uit. Destijds had je bv. als vrouw zijnde je kinderen en je huishouden. Lekker overzichtelijk en op een bepaalde manier zo zonder wasmachine en allerlei andere apparatuur ook zeker wel druk, maar het aantal prikkels was al met al nog best wel overzichtelijk.

Van alles moeten

Maar tegenwoordig hebben we niet alleen een gezin, we werken ook daarnaast. En onze kinderen moeten naar allerlei clubjes en we moeten zelf ook onze hobby’s en vriendinnen onderhouden. En niet te vergeten moeten we bewegen om gezond te blijven. En regelmatig nieuwe recepten op tafel zetten, want manlief houdt wel van iets culinairs. En onze kinderen lusten geen spruitjes en zijn allergisch voor melkproducten, dus voor hen koken we apart. En dat moet ook nog zo gezond mogelijk. We moeten ook onze favoriete soapserie(s) bijhouden, 2x per jaar op vakantie en ga zo maar door. We moeten van alles van onszelf en onze omgeving. We maken onszelf en anderen compleet knettergek met alles wat we van onszelf allemaal moeten.

Van het padje in een burn-out

Allemaal errug leuk (of soms dat zelfs ook nog niet eens), maar niet zo bevorderlijk voor onze innerlijke rust. Nou weet ik eerlijk gezegd niet hoe het met de innerlijke rust was, zo’n halve eeuw geleden. Maar ik weet wel dat die tegenwoordig bij nogal wat mensen ver te zoeken is. We draven maar door en door en staan bij veel dingen niet meer stil. We zitten hele dagen in de DOE stand. Of in de DENKEN modus. Het gevolg is dat we het contact met ons lijf, ons gevoel, ons hier en nu voor een belangrijk deel zijn kwijt geraakt. We leven een groot deel van ons leven in ons hoofd en vanuit ons hoofd. En zijn volkomen verrast en van het padje als we erachter komen dat we ineens in een burn-out zitten. Ik laat heel regelmatig klanten testen op bijnieruitputting en vrijwel altijd blijkt daar iets aan de hand te zijn. Confronterend soms, maar wel een belangrijk signaal om een paar flinke stappen in de achteruit en stilstaan stand te gaan.

Wat voel ik waar in mijn lichaam hier en nu

Onszelf kwijt 

En dat is allemaal ontstaan omdat we ons leven steeds meer in de tijd leven. Omdat we het contact met ons gevoel voor een belangrijk deel verloren zijn. En we leven in dat bedachte concept van tijd dat in feite alleen in ons hoofd bestaat. Maar daar bestaat het dan ook wel echt! We zijn voor een belangrijk deel onszelf kwijt geraakt. Wie dat zelf dan ook wel moge zijn. Dat is dan nog weer een andere vraag om eens bij stil te staan.

Van een afstandje kijken

Want wie ben ik dan wel? Wie is dat ik, dat ik zegt. Als je daar goed over na gaat denken, loop je daar op een bepaalde manier ook in vast. Want wie is dat ik? Is dat de denker in mij? De voeler in mij? Degene die allerlei rollen vervult? Wie ben ik? Sinds een poosje geloof ik dat mijn ik, mijn bewustzijn is. Degene die van een afstandje kan kijken naar mijn gedachten en gevoelens en rollen enz. 

Ik ben niet mijn gedachten

Het heeft me wel een tijdje gekost (hmm. Weer zo’n raar bedacht iets. Als tijd niet bestaat, hoe kan het me dan een tijdje hebben gekost?) voor ik me dat realiseerde. Ik ben niet mijn gedachten. En ik ben ook niet mijn gevoel. Ik ben gewoon ik. Mijn bewustzijn. De waarnemer, de observator van alles wat plaatsvindt in mijn leven. Van elke betekenis die ik geef aan wat er gebeurt in mijn leven.

Bewust zijn 

Degene die ik ben als ik bewust BEN. Niet degene die denkt, voelt en doet, maar degene die gewoon is. Ongeacht wat er om me heen gebeurt. Als ik bewust BEN, ben ik heel dicht bij mezelf en bij hoe ik me voel en bij wat voor mij belangrijk is. Het is de plek waar alles oké is. waar ik in volledige acceptatie leef. Waar alles goed is zoals het is. Waar ik mijn innerlijke rust vind. Die plek in mezelf, die ik ook alleen in en bij mezelf kan vinden en die me laat voelen en ervaren wat leven is. Het is een fijne en mooie plek in mezelf.

Snelweg naar bewust zijn

Hoe ik daar kom? Mediteren en met mijn aandacht naar mijn lichaam gaan is voor mij de snelweg naar bewust zijn. Gewoon voelen wat ik voel. Oordeelloos waarnemen en ervaren. Met een milde en open aandacht voor wat is. Geen drang iets te veranderen. Gewoon alles laten zoals het is. Zonder etiket en zonder betekenis. Een andere manier om bij dat gevoel te komen is door te denken aan iets of iemand van wie je heel veel houdt. Waarbij mediteren voor mij niet op een kussen in lotushouding zitten is. Voor jou misschien wel, maar voor mij is dat niet de manier. De natuur is voor mij bv. een prima plek om in dat hier en nu te komen. In de rust en in de stilte. Ik maak daar bewust elke dag tijd voor vrij, want anders ben ik mezelf echt heel snel weer kwijt :-)

Trekken

Maar eerlijk is eerlijk, de denker in mij staat heel vaak keihard aan me te trekken. Die wil het liefst zo snel mogelijk weer wat doen…

En jij?

Waar vind jij je innerlijke rust? En breng je daar genoeg tijd in door? Heb jij al een vorm van mediteren gevonden die voor jou past?Of heb je geen of nog weinig ervaring met mediteren en wil je het wel ervaren? Dan kun je een gratis meditatie downloaden. Of je bestelt mijn meditatiepakket met allerlei verschillende mediaties voor maar 30 euro.

Meditaties los of pakket

Meditatiepakket

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Altijd doorgaande verbetering
Mijn schuld of jouw schuld en de verantwoordelijkheid ervoor »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Ontspanning, rust en mindfulness


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Wouter op maandag 12 augustus 2013 om 18:18
Van Mind-full naar Mindful lijkt slechts n letter en een streepje verschil en toch is de realiteit van een hoofd vol kopzorgen naar innerlijke rust een olympische discipline waardig. Een voor mij erg belangrijke levens-leraar die ondertussen reeds 10 jaar veel te vroeg stierf, leerde me het nut van canadese woudlopers hemden, zo van die ruitjeshemden met veel borstzakjes. Hij had steeds memo-briefjes in die zakjes en iedereen in zijn omgeving wist dat wat niet op zo'n briefje stond ook vriendelijk werd aanhoord, maar verder weinig concrete gevolgen kreeg. Het is zeker een hulp, maar ook niet meer dan dat. Persoonlijk geraakt mijn hoofd snel vol als ik alles wat moet gebeuren synchroon in de tijd zie alsof het allemaal n mot gebeuren. Opnieuw is de realiteit van elke dag helemaal niet zo volgestouwd en komen de meeste zaken mooi netjes na elkaar, omdat we nu eenmaal als mens niet alles tegelijk kunnen doen. Vroeger zal er ook wel stress geweest zijn, maar is de globalisering niet mee verantwoordelijk voor ons gevoel wereldburger te moeten zijn met alle voor- en vele nadelen? Hoe sterk moet je "ik-kracht" wel niet zijn om onder al die in-drukken niet verpletterd te geraken? Innerlijke veerkracht helpt zeker als je dit niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk neemt. Laat je niet in-drukken, maar veer mee door veerkrachtig in het leven te staan, bvb. door te bewegen, lopen, fietsen, wandelen. Het helpt allemaal bijzonder goed om indrukken om te vormen tot veerkrachtige bumpers en al lukt dit bij mij slechts zeer moeizaam, toch geloof ik in deze weg en misschien helpt dit ook anderen?

Sandra op maandag 12 augustus 2013 om 12:37
Geef de strijd in jezelf op en er komt een enorme rust in je lichaam en ziel. Loslaten werkt enorm bevrijdend.

Verwacht niets terug als je geeft.

Dankbaarheid is een bloem die in weinig tuinen bloeit!

Reageer op Mindfulness: Innerlijke rust

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.