In je kracht staan? Jak!

Vrouw op de top van een berg

Geplaatst op donderdag 1 augustus 2013 door Nelly de Jong

Soms denk ik jak… als een van mijn collega’s het heeft over in ‘in je kracht staan’. Wat een coachtaal. Wat is dat dan in je kracht staan? Ik heb er echt helemaal niks mee. En ik vraag me ook af wat voor beeld en geluid anderen daarbij hebben?

Vakjargon van coaches

Het is taal die kennelijk hoort bij het vakjargon van de coaches. En wat bedoelen ze er nu eigenlijk precies mee? Als ik daar wel eens op doorvraag vinden ze het vaak ook nog moeilijk om dat precies te duiden. Toch denk ik dat er veel aansprekender woorden voor zijn. Hoewel uiteindelijk alles ook om de woorden draait. Want waarom mijn Jak? En waar hebben we de woorden in je kracht staan voor nodig?

Zonder taal verdwijnt de betekenis

Eens even van een afstandje kijken… Wat ons mensen van de dieren onderscheidt is dat wij taal hebben. Wij hebben in de loop van de tijd steeds meer dingen benoemd door middel van taal. En met dat benoemen van dingen en situaties, heeft langzamerhand alles een bepaalde betekenis gekregen. En… hebben wij ons denken, ons ego ontwikkeld. Want ons denken, ons ego bestaat alleen maar bij de gratie van het feit dat wij taal hebben. Zonder taal verdwijnt de betekenis.

Taal kleurt je emoties

Pijn voelt niet meer hetzelfde als we er niet meer de betekenis van pijn aan kunnen geven. Plezier voelt ook niet meer hetzelfde als we het niet meer als plezier kunnen duiden. Als je daar even goed met je denken over nadenkt is dat eerlijk gezegd wel een apart fenomeen. En ook dat is weer een oordeel dat ik alleen met mijn denken én dus met mijn woorden kan geven. Alles wat je ervaart, al je emoties krijgen uiteindelijk kleur en betekenis door middel van taal.

Zonder woorden verdwijnt de strijd

Soms vraag ik me wel eens af: Hoe zou onze wereld eruit zien als we geen taal meer zouden hebben? Haast niet voor te stellen toch? Zouden de moslims en de christenen elkaar dan nog in de haren zitten? Er zou geen bijbel en geen koran meer zijn… En daarmee ook geen reden meer om elkaar allerlei dingen naar het hoofd te smijten. Maar ook de woorden om elkaar voor van alles en nog wat uit te maken zouden er dan natuurlijk ook niet meer zijn. Geen oeverloze strijd meer dus.

Ego-dingetje

Want ongeacht welke strijd je ook ervaart in je leven, strijd is altijd een ego-dingetje. Je hebt er woorden voor nodig. Of je nu met je partner, je kinderen of op je werk gedoe hebt, dat gedoe ontstaat alleen maar door de verschillende betekenissen die we geven aan wat zich in je leven voordoet. Als de woorden daarin verdwijnen, verdwijnt veel van de strijd.

Voor altijd verlicht? Liever niet...

Lekker rustig, zou het worden denk ik, weer met woorden. Maar mijn ego komt daar ook wel tegen in het verweer. Hoezo lekker rustig? Dan is er toch helemaal niks meer aan? Wat nou als je de hele dag door zo lekker sereen als alle verlichte mensen zou leven? Ik weet niet hoe dat voor jou voelt, maar bij mij is dat heel dubbel. Ik wil best eventjes verlicht zijn. Voor een dag, of een weekje of zo, maar niet voor altijd. Lijkt me nou echt helemaal niks an. Altijd maar die rust is voor mij toch ook wel weer saai. Doe mij maar een beetje dynamiek, een beetje reuring. En misschien ook heel af en toe wel een beetje strijd. Ik hou daar wel van. En ook van het weer goed maken nadien. Beetje beweging en lekker onderweg zijn.

Wie is er aan het woord?

Of ben ik dat niet zelf die dat zegt? Is dat mijn denken/ego weer aan het woord? Jeetje soms ook wel ingewikkeld hoor, met die woorden en dit soort diepzinnige gesprekken met mezelf. Gelukkig heb ik inmiddels wel een plek gevonden waar ik tijdelijk even uit de woorden kan zijn. Een plek waarin de woorden wel voorbij vliegen, maar ik er geen energie meer in steek. Ik laat ze gewoon voorbij vliegen in mijn hoofd. En ik kijk er van een afstandje naar. Ik zie de woorden en ik hoor ze, maar ze krijgen van mij even geen betekenis. Ze doen maar. Ze vliegen maar. En dat vind ik dan weer wel fijn. Dat ik de aan en uit knop als het ware heb gevonden. Nou ja, uit…. Oké, zachter dan… Dat ik van een afstandje kan waarnemen dat mijn hoofd soms heel druk is met gedachten, maar dat ik niet mijn gedachten BEN. Ik heb ze, maar ze hebben mij niet. Maar ook dat zijn weer woorden, waarmee ik uiteindelijk ook die situatie duid.

Stil aanwezig zijn

Het is alsof je na een lange wandeling boven op de berg bent en stil geniet van het uitzicht. Daar in dat stille aanwezig zijn en je een voelen met alles en iedereen om je heen. Dat is gewoon zijn… Totdat je je gesprekspartner vertelt hoe mooi het is daar boven op die berg. Dan ben je er weer uit… en heb je weer op de aan-knop gedrukt.

Vrouwen aan top

Er is wat er is

Pas op het moment dat ik helemaal uit mijn hoofd verdwijn en naar beneden zak in mijn lichaam, ben ik echt aanwezig in het moment. Ben ik. Niets meer en niets minder. Voel gewoon wat je voelt, zei een van mijn exen ooit tegen me. Wat een wijze woorden. Maar wel weer woorden. Soms ben ik. Voel ik. En is dat wat er is. En wellicht sta ik dan wel in mijn kracht. Jak.

Delen?

Wat zijn voor jou situaties waarin je jezelf kunt toestaan gewoon alleen maar te ZIJN? Hoe voelt dat? En heb je daarin misschien nog wat te delen met mij?

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Als de nood het hoogst is...
Je onbewuste bewust? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Therese op maandag 12 augustus 2013 om 10:56
Ik schaam me er zelfs voor, maar als ik wat meer gedronken heb, dŠn sta ik mezelf pas toe om er gewoon te zijn in contact met een ander.
Als ik tuinier of sport kan ik dat ook, mits ik echt lekker in mijn vel zit, wat steeds vaker voorkomt.

Reageer op In je kracht staan? Jak!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.