Hoe serieus neem jij Gerda?

Dat kun je niet!

Geplaatst op maandag 29 januari 2018 door Nelly de Jong

Heb jij Gerda in bedwang? Gerda? Wie is Gerda, vraag je je misschien af... Nou dat zal ik je vertellen. De hele dag door staat je innerlijke radio aan, zoals ik dat noem. De hele dag door ben je in gesprek met jezelf. Soms tot vervelends toe. Je bent in gesprek met jouw innerlijke stem. Je hebt een innerlijke Gerda, zoals ik haar noem. Of een innerlijke Harrie, dat kan natuurlijk ook. Of hoe je hem of haar ook maar wilt noemen. Maar dat hij of zij er is, dat laat hij of zij wel weten.

Dat kun je toch niet

Als ik eens iets wil, staat Gerda onmiddellijk klaar met haar: Dat kun jij toch niet. En wat als iedereen dat nou een stom idee vindt? Kun je niet beter gewoon blijven doen wat je altijd al deed? Gerda weet het altijd heel 'tactisch' aan me duidelijk te maken hoe ze erover denkt.En meestal maakt ze me niet echt heel blij :-( met haar opmerkingen en kritiek.

Het wordt toch niks

Eerlijk is eerlijk, ik heb jaren van mijn leven aan Gerda gewijd. Geluisterd naar wat ze van me wilde en me klein gehouden, als ze me weer eens fijntjes vertelde: Je bent het niet waard. En het gaat je toch niet lukken. Hou er maar mee op, want het wordt toch niks. Me aangepast aan anderen, omdat ze me vertelde dat ik niks beter waard was. Of nachtenlang wakker gelegen van alle verhalen die ze me vertelde, waar ik soms dan weer bang van werd, waardoor ik de slaap maar weer niet kon vatten. Maar dat is inmiddels gelukkig wel klaar.

luister naar mijn eigen innerlijke waarheid" src="https://www.confront.nl/images/inspirationcards3/facebook_og/1737.jpg" alt="Inspiratiekaart" width="550" height="385" />

Ik neem Gerda niet meer zo serieus

Gerda doet nog wel haar best hoor, om me duidelijk te maken wat ze overal van vindt. Maar ik luister niet meer zo naar wat ze allemaal te vertellen heeft. Meestal laat ik haar maar gewoon praten en steek ik er verder geen energie meer in. Daardoor heeft Gerda niet meer de totale controle. Niet dat ze inmiddels vertrokken is hoor, nee dat niet. Maar inmiddels bepaal ik wel zelf of ik naar haar luister en of ik me wat van haar aantrek. Door me bewust te zijn van de keuze die ik heb om al of niet naar haar te luisteren en me te realisteren dat ik niet mijn gedachten, mijn Gerda BEN, maar dat ze me alleen maar van alles influistert, kan ik haar ook beter laten zijn voor wie ze is...

Wie is Gerda?

Wie is die Gerda nou, vraag je je misschien af? Gerda staat voor mijn gedachten. En dan vooral mijn negatieve gedachten en mijn oordelen over mezelf en anderen. Voor mijn innerlijke kriticus. Al vanaf dat ik een jaartje of twee, drie was, is ze in mijn leven. En inmiddels kan ik haar ook waarderen om haar positieve kanten. Gerda behoedt me namelijk soms ook voor terecht gevaar.

Ze kletst de hele dag door

Maar die gedachten he? Tja dat wil wat… Ik zei het al, je innerlijke radio, je innerlijke Gerda kletst de hele dag maar door. Het houdt nooit op. Veel moeite en energie heb ik er in gestoken om Gerda om zeep te helpen. Om zeep te helpen in de zin van dat Gerda door mij veroordeeld werd en ik haar eigenlijk niet meer in mijn leven wilde hebben. Ik was zo klaar met haar en wilde heel graag van haar af. Maar ja, dat is me ook niet gelukt. Ze bleef! Wat ik ook deed.

Zo moe

Ik werd soms zo moe van haar. Altijd maar zeuren, klagen en dan ook nog al die pijntjes en angsten. Eindeloos ging ze maar door. En ik maar met haar in discussie. Oeverloze discussies die ik meestal toch van haar verloor. Want de angst of de frustratie die ze me bezorgde bleef.

Inspiratiekaart

Ze gaan niet weg

En laat ik er maar duidelijk over zijn. Die angsten, frustraties en allerlei andere emoties zijn er nog steeds. Ik ben nog steeds wel eens bang niet goed genoeg te zijn. Nog steeds vind ik het weer spannend als er weer een nieuwe training begint met allemaal nieuwe mensen. Vaak ben ik dan blij als er een paar coaching klanten in zitten die ik al ken.

Ik doe wat ik wil

Maar er is een groot verschil met vroeger. En dat verschil is dat ik me nu niet meer door Gerda haar irrationele gedachten laat weerhouden. Ik doe toch wat ik zelf wil. Niet dat ik Gerda veroordeel om haar kletspraat. Ze doet maar. Soms neem ik eens de tijd om te kijken en te luisteren naar wat ze nu allemaal weer te vertellen heeft. En dan glimlach ik en ben ik blij, dat ik zo zonder oordelen naar haar kijken en luisteren kan.

Aandacht trekken

Dat Gerda en ik niet meer dezelfde zijn (en toch ook weer wel) maakt voor mij een groot verschil. Ik kan van een afstandje naar Gerda kijken. Ik ben Gerda niet meer :-). Heerlijk is dat. Zo lekker rustig… Gerda vindt dat natuurlijk niet altijd leuk en doet soms erg haar best om mijn aandacht te trekken en dat is natuurlijk haar goed recht. Maar ik hoef daar niet meer automatisch in mee. En daar zit de winst!

Inspiratiekaart

Toch weer te pakken

Soms lukt het haar nog wel hoor. Dan heeft ze me toch nog weer even te pakken. Maar ja, ach, dat is ook wel weer oké. Dat is dan wat er is, en dat is helemaal goed zoals het is. Ik kan het tegenwoordig steeds beter met Gerda en mezelf vinden. We zijn een goed team en soms kan ik erg met haar genieten als ze met me mee gaat op een droomreis naar onze toekomst.

Ook mijn positieve gedachten

Want Gerda is niet alleen mijn negatieve, maar ook mijn positieve gedachten. En samen met haar creëer ik mijn toekomst. Een toekomst die ik samen met haar deels bewust en deels onbewust creëer door een beeld van onze toekomst te verzinnen. We maken er tegenwoordig wat van, zo samen. Gerda is inmiddels een goede vriendin. Eentje waar ik soms blij mee ben, maar ook eentje die soms lekker laat praten. Net wat me het beste uitkomt.

Heb jij ook een Gerda (of Harrie)?

En hoe is dat met jouw gedachten? Heb jij ook een Gerda of een Harrie? En hoe noem je haar of hem? Weet je… Het helpt echt om je gedachten als een soort van alter ego te zien. Als iets wat je niet bent, maar wat je hebt. Daarom nodig ik je ook van harte uit om jouw gedachten ook een naam te geven. Maar misschien doe je dat ook al. Enne...  mijn Gerda zou natuurlijk heel graag willen weten hoe jouw alter ego heet en hoe jullie relatie is!

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Mijn schaduw en ik
De kracht van je gedachten »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness, meditatie en Denken (positief en negatief)


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Eva-maria op donderdag 18 juli 2013 om 17:07
Zo heb ik het nog nooit bekeken, mijn gedachten. Ik noem ze vanaf nu Mira. En door die naam te geven, voel ik al meteen dat er een soort afstand komt. Ik hoef niet meteen Mira te volgen als ze afkomt.
Schitterende manier om meer in balans te blijven.
Dankje!

Mieke op zondag 16 juni 2013 om 20:33
mijn Gerda heet Mamma en ze houdt van mij, bedoelt het goed, maar is veel te angstig, onlangs ben ik, voor het eerst in mijn 64 jarige leven alleen op vakantie geweest, naar Fuerteventura, ik had geboekt en daarna durfde ik niet, maar ik ben toch gegaan, en sommige van de problemen die Mamma had voorspeld hebben zich inderdaad voorgedaan, maar ik heb ze allemaal opgelost

Marieke Kruitwagen op dinsdag 11 juni 2013 om 10:07
Mijn innerlijke Gerda wordt met name gevoed door opmerkingen van anderen. Als ze iets hoort wat haar angsten en onzekerheid bevestigt, begint ze tegen mij te praten. Ik ben me er steeds bewuster van dat het vaak gedachten van anderen zijn. Dat helpt mij om te voelen wat van mij is en wat van de ander.

Maris op maandag 10 juni 2013 om 10:31
Hallo daar, Wat een eyeopener! Mijn "Gerda" is dominant aanwezig. Het is jammer, want als ik die negatieve gedachten met een volumeknop toch eens tot licht geruis op de achtergrond kon reduceren... Wel fijn om te lezen dat eigenlijk iedereen die onzekerheid wel kent. Over angst en het overwinnen ervan heb ik veel gelezen. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je dan beter zou moeten weten. Het punt is dat het niet eenvoudig is om positievere gedachten eigen te maken. Loslaten is een sleutelwoord, maar vooral helpt het om radicaal je focus te verleggen. Heel veel succes gewenst aan iedereen die bezig is zichzelf opnieuw uit te vinden!

Janny op maandag 10 juni 2013 om 10:30
Mijn Gerda is een onverbeterlijke zeur, idd, net als die van vele anderen...maar ik hou wél van haar. Het heeft lang geduurd voor ik haar aanwezigheid en raad accepteerde, maar na goed overleg zijn we een verstandshuwelijk aangegaan, hahaha. Soms is ze nét dat zetje wat ik nodig heb om eerst eens na te denken vóór ik ergens aan begin, ik begin er dan BEWUST aan en niet onbezonnen, dat is best wel eens goed voor een impulsief iemand als ik! Ik hoop dat we nog vele jaren een gelukkig "huwelijk" hebben, Gerda en ik, samen, in voor- en tegenspoed. Gerda,wees welkom in mijn leven...;-)

Rob op maandag 10 juni 2013 om 10:12
Jouw strijd met Gerda zie ik als een heerkijk praktisch antwoord op de vraag waar ik vanmorgen mee opstond. Wat heb ik aan mijn gedachten als ik kan vertrouwen op mijn innerlijk kompas? Mijn gedachten die steeds weer proberen om mijn innerlijke koers te betwistten. In een college over Oosterse mystiek wat ik afgelopen weekend volgde werd gesproken over Guna’s. Verschillende lagen van bewustzijn. Dit leverde mij veel vertouwen op in de werking van mijn lichaam en ziel. Mijn ‘Harrie’, die ik nog altijd vaak het woord laat voeren en waarmee ik me onbewust vaak mee identificeer, blokkeerd de energieën en de werking van deze bewustzijns lagen. Door jouw vraag : “Hoe serieus neem jij Gerda?” kan ik weer een stukje loskomen van mijn Harrie. Dank je wel!

Orinda op maandag 10 juni 2013 om 09:28
Gerda komt ook bij mij met regelmaat op bezoek en daardoor weet ik hoe lastig zo'n persoon voor je kan zijn en daarom stuur ik dit artikel naar iemand waar ook regelmatig een Gerda op bezoek komt in de hoop dat zij ook de herkenning in dit artikel ziet zoals het met mij doet.

Anne op maandag 10 juni 2013 om 09:24
Ik heb mijn innerlijke criticus een tijdje Renate genoemd, de naam van een oud-leidinggevende die graag de baas wilde zijn. Maar ik heb haar naam laten vervliegen, omdat ik niet meer aan die tijd herinnerd wil worden, ik heb het verwerkt. Toch is die innerlijke criticus er helaas nog. Onlangs is geconstateerd dat ik anorexia heb en dat op mijn 37e. Maar als ik dan je bericht lees Nelly, dan geeft me dat toch weer moed, omdat ik heel goed weet waar ik met mijn loopbaan naartoe wil en ik mag erop vertrouwen dat ik daar ooit kom. Ook al vind ik het frustrerend dat het zo lang duurt voor ik mijn ' plekje' heb gevonden. De onvrede in mijn leven, me niet gewild voelen, blijkbaar niet competent genoeg, het heeft die innerlijke criticus teveel macht gegeven. Maar ik zal haar krijgen en ooit, ooit hoop ik vanuit mijn baan als coach, of zelfs psychosociaal therapeut anderen te kunnen helpen om hun ' Annie' of ' Gerard' eens even haar/zijn plek te wijzen. Dank voor deze bemoedigende tekst. Krijg ik vechtlust van.

Fredie op maandag 10 juni 2013 om 08:27
Ik zou graag een cursus bij je willen volgen alleen Leeuwarden is zo ver weg
Super interessant over innerlijk Harrie en Gerda
Ik zou graag het boek willen winnen

Gr. Fredie

Reageer op Hoe serieus neem jij Gerda?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.