Je onbewuste bewust?

Ideeen, hersenen

Geplaatst op maandag 22 juli 2013 door Nelly de Jong

Wat je mond is voor de vertering van je eten is je bewuste geest voor je onbewuste. Wat je in je mond stopt heb je in de hand, maar op wat er daarna gebeurt heb je alleen maar invloed als je weet hoe je dat moet doen. Je mond is als het ware de toegangspoort tot een compleet systeem van verwerking.

 

Eten nutteloos

En zonder dat systeem van verwerking zou het eten van eten nutteloos zijn. (Afgezien van het feit dat het je genotsspieren voedt ;-)). Je onbewuste is de hele dag en nacht voor je in de weer. Best iets om even bij stil te staan en om dankbaar voor te zijn. Stel je toch eens voor dat je over iedere ademhaling en de vertering van je eten over je bloedsomloop en het bestrijden van virussen na zou moeten denken. Niet echt uitnodigend…

Onbewust klopt je hart

Ons onbewuste regelt voor onder meer ons energieniveau. Het zorgt ervoor dat ons hart klopt, dat ons bloed circuleert, dat ons afweersysteem werkt, dat we ons bepaalde dingen kunnen herinneren op de korte én op de lange termijn, en nog veel meer. Daar denkt het onbewuste niet over na, zoals wij geneigd zijn te doen. Het is in die zin niet rationeel.

Je onbewuste is emotioneel

Ons onbewuste spreekt vooral de taal van symbolen. Het is ons meer emotionele deel. We hebben zowel ons bewuste als onbewuste nodig. Bovendien is het ook niet zo dat het een beter is dan het ander. Wel heeft onderzoek aangetoond dat je voor wat meer gecompliceerde beslissingen beter op je onbewuste dan op je bewuste kunt vertrouwen. Dat komt omdat je onbewuste vliegensvlug veel meer factoren mee kan wegen, dan je bewust ooit zult kunnen. Daarentegen is voor simpele en te overziene beslissingen het weer handiger om op je bewuste geest te vertrouwen.

Bewust worden van onbewuste processen

Je bewust worden van je onbewuste processen kan je in een aantal situaties helpen. Je onbewuste is bijvoorbeeld de thuisbasis van je emoties. Misschien ben je daar niet zo van en vind je emoties juist maar lastig. Maar het kan je juist helpen om je bewust te worden van de boodschap onder de boodschap zoals ik dat meestal noem.

Lastig veranderbaar

Emotionele patronen zijn soms best lastig veranderbaar. En dat is niet zo gek, en al helemaal zolang ze onbewust zijn. Iets wat onbewust is, kun je niet bewust veranderen. Je moet het je eerst bewust zijn om het te kunnen veranderen. Emoties worden associatief opgeslagen in je onbewuste. Dat wil zeggen dat je allerlei symbolen, betekenissen en gevoelens koppelt aan een bepaalde situatie of een bepaalde context.

Negatieve emoties oplossen

Je onbewuste wil de negatieve emoties die je koppelt aan een bepaalde situatie of context graag oplossen omdat ze hinderlijk zijn en omdat ze je balans verstoren. Wat ze daarbij doet is vergelijkbare situaties opzoeken en herhalen, net zolang totdat je je er bewust van geworden bent en je ze transformeert in iets beters. Ik zal het even toelichten aan de hand van een voorbeeld.

Norse juffrouw

Stel je was er als kind van vier nog niet aan toe om naar de basisschool te gaan. Je moeder brengt je toch en er is een norse juffrouw met een oranje rok aan die niet zo aardig tegen je doet. Dan kan het zijn dat je bijvoorbeeld twintig jaar later iemand tegenkomt met een oranje rok die ook een beetje nors kijkt en onmiddellijk voel je je weer die vierjarige die nog niet naar school wilde en die bang was. Je snapt er geen fluit van waarom je je ineens zo bang voelt. Je hebt dan waarschijnlijk de neiging om de persoon met de oranje rok de schuld te geven van wat er in jou gebeurt. Maar in feite zijn het onbewuste gekoppelde processen aan het werk.

Pestverleden

Zelf heb ik lang last gehad van pestervaringen van vroeger. Ik had daar onbewust de betekenis aan gegeven niet goed genoeg te zijn en dat kleurde in feite al mijn relaties. Het was dan ook geen wonder dat die relaties geen stand konden houden. Ik paste me aan de ene kant als een trekpop aan aan de nukken en kuren van mijn partners, uit angst niet goed genoeg te zijn. En aan de andere kant kon ik daar als dat dwarse niet geziene en gepeste kind behoorlijk pissed off op reageren. Pas toen het licht van het bewustzijn daarop begon te schijnen, kon ik uit dat patroon stappen. Niet dat dat zonder slag of stoot is gegaan, maar bewust worden van het onbewuste was wel voorwaarde. 

Wat zijn jouw onbewuste belemmerende processen?

Ken jij jouw onbewuste belemmerende processen? Op welke manier hebben ze jou dwarsgezeten of zitten ze je nog steeds dwars?

Ook gecoacht worden?

Leer hoe je snel je droom kunt realiseren! Heb je bepaalde doelen of verlangens die je wilt realiseren? 

Meld je dan nu aan voor Coaching

Gratis E-book 100 Vragen van Verlangen

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book 100 Vragen van Verlangen

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« In je kracht staan? Jak!
Coaching: Recept om je goed te voelen? »

Gratis E-book 100 Vragen van VerlangenAl meer dan 3.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer coaching


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Nelly op dinsdag 23 juli 2013 om 22:54
Dank je Anna voor de tip. Inmiddels heb ik het aangepast.

Anna op dinsdag 23 juli 2013 om 19:02
Duidelijk artikel!
er mist een e in de kop Je onbwuste is emotioneel

Reageer op Je onbewuste bewust?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.