Overtuigingen die niet werken

Waar of niet waar

Overtuigingen zijn gekke dingen. Je creëert ze zelf en vervolgens creëren zij jouw leven. Ideeën die eerder niet meer dan ideeën waren worden vroeger of later vaststaande feiten die je niet meer ter discussie stelt. Dat is toch zo, zeg je dan, helemaal overtuigd van je eigen gelijk. Een gelijk dat je geluk vaak in de weg staat.

Door naar Overtuigingen die niet werken »


Mindfulness: De chaos loslaten

Bewust worden, bewust zijn

Heb jij ook het idee dat alles steeds sneller gaat? Ik wel in ieder geval. En zeker in vergelijking met toen ik nog heel klein was. Toen leek het alsof de dagen soms voorbij kropen. Alsof er geen einde aan een dag kwam. Misschien zat een deel van die beleving ook wel in het feit dat ik niet gelukkig was en me vooral focuste op wat er niet zo fijn was in mijn leven. Het is net als met wachten. Wachten duurt in je beleving ook vrijwel altijd lang. Maar volgens mij is het niet alleen beleving…

Door naar Mindfulness: De chaos loslaten »


Wat is outplacement?

Doolhof, outplacement

De vraag: Wat is outplacement? is een vraag die bij je voorbij komt op het moment dat je werkgever er meestal over begint. Vaak zul je geen duidelijk beeld ebben wat je boven het hoofd hangt als de term outplacement voor de eerste keer voorbij komt. Outplacement is een vorm van gespecialiseerde externe begeleiding naar ander werk, die je werkgever je aanbiedt als hij de intentie heeft je te ontslaan. Of als je alletwee tot de conclusie komt dat het voor jullie beiden beter is als de wegen zich scheiden.

Door naar Wat is outplacement? »


Een posimist in tijden van crisis

Positief denken

Het valt nog niet altijd mee om positief te denken in deze tijden. Het lijkt wel of half Nederland zijn baan is verloren, huizenbezitters liggen’s nachts  te piekeren of ze de hypotheek straks nog wel kunnen betalen, niemand heeft wat voor een ander over en met het weer schiet het ook niet op. Als je dan ook nog eens te maken krijgt met ziekte, stress of een kind waar wat mee aan de hand is wordt je niet vrolijk als je ’s morgens de tv aanzet en hoort over het zoveelste EU-land dat op het randje van faillissement wankelt of een nieuwe uitbraak van enge ziektes. Bij de koffieautomaat en op feestjes is het allang niet meer gezellig want met zoveel slecht nieuws zijn we massaal in een depressie beland. Wordt het ooit nog beter?

Door naar Een posimist in tijden van crisis »


Ik zeg nee en ik wil er ook geen twee

yes or no

Wil je nee goed bij de ander overkomen, dan moet het aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. In de assertiviteitstraining komt het tijdens een oefening ook heel duidelijk naar voren hoe belangrijk deze voorwaarden zijn. Veel mensen denken dat als ze nee zeggen, dat dat genoeg is. Toch is dat ene woordje op zich niet altijd sterk genoeg. En dat komt omdat het woord op zich wel duidelijk is, maar vaak de lichaamstaal dat woord niet ondersteunt. Dus als je wilt dat je nee ook als een nee wordt ontvangen, zul je je daar heel goed van bewust moeten zijn. Waarom is dat zo belangrijk?

Door naar Ik zeg nee en ik wil er ook geen twee »


Positieve houding

Meer informatie »


Macht, is dat een vies woord?

Twee vuisten

In een assessment onderzoek van al weer een poosje geleden kwam naar voren dat ik nogal wat geldingsdrang had. Mijn ego vond dat wat dubbel om te ontvangen. Enerzijds herkende ik dat wel en aan de andere kant was er ook iets in mij wat zich er tegen verzette… Ik en macht? Ik denk, terugkijkend, dat het vooral het algemene oordeel van mensen is dat macht iets ‘vies’ is, wat maakte dat ik er ook een negatief oordeel bij mezelf op had.

Door naar Macht, is dat een vies woord? »


Mijn kind is mijn grootste leermeester

Want zij zijn groot en ik ben  klein

Mijn grootste leermeester is mijn kind! Van veel verschillende mensen in mijn leven heb ik heel veel geleerd. Maar van niemand zoveel als van mijn dochter. Dat was al zo toen ze heel klein was en ze me door haar gehuil liet weten dat ik haar niet goed begreep.

Machteloos en radeloos

Ze was wat vaak een huil baby wordt genoemd en ik had geen verstand van baby’s. Nadat ik de bekende riedel van honger, luier, tandjes en moeheid had gehad en ze evengoed door bleef huilen voelde ik me soms machteloos en radeloos. Wat was er met mijn kind aan de hand waardoor ze uren bleef huilen en nauwelijks sliep, net als ik daardoor trouwens.

Door naar Mijn kind is mijn grootste leermeester »