Als zij maar gelukkig is

Als zij maar gelukkig is

Geplaatst op maandag 27 mei 2013 door Nelly de Jong

Soms vraag je jezelf terugkijkend af hoe je het in vredesnaam zover hebt kunnen laten komen. En toch gebeurt het je. Ik herken het uit mijn eigen leven waarin ik meerdere keren ver over mijn grenzen heen heb laten gaan. Ik was enorm goed in het zorgen voor anderen, maar veel minder goed in zorgen voor mezelf. Dat is een pittige strijd met mezelf geweest om mezelf waarde en vertrouwen te geven dat ik goed ben zoals ik ben. Een strijd die veel tijd, moeite en aandacht heeft gevraagd en die veel anderen met mij strijden en nog te strijden hebben. Dat zie ik terug bij veel van mijn klanten.

Puinhoop

Vandaag ook kijk ik met hem naar de puinhoop waar hij in zit. Relatie zwaar onder druk. Verliefd op een ander. Twee kleine kinderen. Vrouw in de stress. Bedrijf waar hij voor werkt stopt er mee. Schoonvader ernstig ziek en wordt niet meer beter. Het is veel, heel veel. En waar begin je dan?

Moe, heel moe

Hier zijn geen instant oplossingen voor handen. En hij is moe, heel moe. Waar wil je het over hebben, vraag ik hem? Hij weet het zelf niet. Maar gaandeweg komt het gesprek toch op zijn relatie. Wil je ervoor gaan vraag ik hem of wil je stoppen? Hij wil het wel een kans geven, zegt hij. Maar zo werkt het niet… Een kans geven is niet goed genoeg en al helemaal niet als er sprake is puinhopen…

Keuzes maken

Als je wilt dat het gaat werken dan zul je echt moeten kiezen. Een keuze dat je alles gaat doen wat nodig is om het te laten werken. Wil je dat? Willen is wel voorwaarde, maar niet voldoende voorwaarde. Hij moet er even over nadenken en komt toch tot de slotsom dat hij met haar verder wil. Maar hij vraagt zich af of hij dat niet om de verkeerde redenen verder wil.

Zo kan het niet langer

Hou je van haar? Ja hij houdt nog wel van haar. Maar zo het nu gaat kan het niet langer. Hoe zou je het wel willen? Wat moet er veranderen wil het wel werken? Het moet in ieder geval gelijkwaardiger. Hij heeft zich al veel te lang ‘klein’ bij haar gevoeld. En hij moet niet altijd maar haar problemen op hoeven lossen. Maar van wie moet jij dan haar problemen oplossen, vraag ik hem. Hij weet het niet, maar hij weet wel dat hij dat al jarenlang doet.

Boos

Ze is heel boos op hem. En op zichzelf. En hij heeft lang niet tegen haar op gekund. Ze is verbaal erg sterk en hij bewondert haar daar ook in. Maar hij voelt zich ook enorm verantwoordelijk voor hoe zij zich voelt. En dat trekt hij niet meer. Hij is op en wil niet langer verantwoordelijk zijn voor hoe zij zich voelt. Ben je dat dan? Vraag ik hem? Is het echt waar dat jij er voor moet zorgen dat zij zich goed voelt? Nee, dat begint nu bij hem ook wel te landen, maar het is wel een patroon waar hij al heel lang in zit en waarin hij zich heel veel van haar verwijten heeft aan laten leunen.

Slachtofferrol

Wie help je daarmee en wat is daar het resultaat van? Het wordt hem pijnlijk duidelijk hoe ze beiden in de slachtofferrol zaten en zitten. Hoe ze beiden niet de verantwoordelijkheid voor hun eigen innerlijke staat en leven hebben genomen.

Begrenzen

En toch is er sinds hij twee weken geleden voor het eerst kwam al het nodige veranderd. Hij heeft zich in hun laatste aanvaring heel sterk en tegelijkertijd heel constructief aanwezig opgesteld en haar ook nog begrensd.

Creëren wat je niet wilt

Hoe heb ik het toch allemaal zover laten komen? Vraagt hij zich af. Pijnlijk bewust is hij zich van hoe ze beiden hebben gecreëerd wat ze niet wilden…

Waar heb je behoefte aan?

Wat heb je voor nu nodig om je situatie een klein beetje te verbeteren, vraag ik hem? Er moet rust komen, dat is voor hem heel duidelijk. En hoe kun je die rust voor jezelf gaan inbouwen? Hij heeft behoefte aan duidelijke afspraken over de kinderen en hoe ze de komende tijd met elkaar omgaan. We nemen nog even door hoe hij dat zo constructief mogelijk kan communiceren met zijn vrouw.

Ontspannen

En ik vraag hem nog wat hij doet om zich te ontspannen. Sport is helemaal zijn ding en daarin kan hij vrij gemakkelijk de ontspanning opzoeken. En gelukkig slaapt hij wonder boven wonder wel goed. Sta je ook open voor een andere manier van ontspannen die je altijd en overal bij je kunt hebben? Dat wil hij wel proberen. We nemen twee ademhalingsontspanningsoefeningen door en aan het eind van het gesprek is hij moe, leeg en wel een stuk rustiger. Hij weet voor nu even welke stappen hij te zetten heeft.

Wat helpt?

Soms bakt het leven ons allemaal wel eens  een of meerdere rare en moeilijk te verteren poetsen. En soms creëren we onze eigen tegenslag. De vraag is ook niet of dat gebeurt, want het gebeurt gewoon. Belangrijker is: Hoe ga je om met die soms zo confronterende, pijnlijke en verdrietige situaties, waarin je het allemaal even niet meer weet? Wat heeft jou er in moeilijke tijden doorheen gesleept? Deel het en laat ons ervan leren!

Online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.  
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Ongelukkig op je werk?
Assertiever worden, hoe doe ik dat? Tips »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 29.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties, Ontspanning, rust, Keuze en keuzestress, grenzen en balans en Behoeften


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Sandra op maandag 27 mei 2013 om 17:28
Moet iedereen maar zijn best doen om haar gelukkig te krijgen? Draait alles om haar?
Iedereen krijgt in zijn leven een rugzakje mee met geluk en verdriet.
Geluk zit in jezelf. Geniet van de kleine dingen en blijf positief. Het goede overwint altijd het kwade!

Gea op maandag 27 mei 2013 om 10:57
Wij krijgen binnenkort een tweede kindje en de gboorte van onze dochter is maar net goed gegaan, zij is geboren met een spoedkeizersnee. We zijn beiden bang voor de geboorte van ons tweede kindje en daardoor ook erg gespannen tijdens deze zwangerschap. We hebben veel met elkaar daarover gesproken. Mijn man sport nu heel veel en ik doe heel veel aan mindfullnesss. En verder gaan we 1 keer per maand iets leuks doen met zijn tweetjes, bijvoorbeeld uit eten of naar de film. Ons tweede kindje wordt over een kleine drie weken geboren en we kunnen al een stuk beter omgaan met deze spannende periode

Reageer op Als zij maar gelukkig is

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.