Mindfulness: Weg met de moeheid!

Moeheid, bekaf zijn

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op donderdag 2 mei 2013 door Nelly de Jong

Ooit werd ik om drie uur ’s middags wakker uit een spontane powernap. Het duurde anderhalf uur voordat de afdruk van het toetsenbord op mijn voorhoofd was weggetrokken.

We zijn moe

Eénderde van de Nederlanders voelt zich vaker dan normaal moe, en de meesten van hen zijn werkende vrouwen met kinderen. Dit blijkt uit onderzoek, dat bewijst wat wij werkende vrouwen met kinderen allang wisten: we zijn moe.

Wat moeheid met ons doet

Het is dus ook niet zo raar dat we:

De zorgen en spanningen van het dagelijkse leven kunnen uitputtend zijn. Word je niet drie keer op een nacht wakker van een kind dat monsters onder het bed heeft, dan lig je wel te piekeren over een opbeurend mailtje van je baas dat ook dit jaar de broekriem verder moet worden aangetrokken.

De gevolgen van moeheid op de lange termijn

Dan was er nog een onderzoek en daaruit bleek dat langdurige moeheid de volgende gevolgen kan hebben:

Ik kan er niets aan doen

Ben je er nog? Dan maak ik het nog erger door je te vertellen hoe wij werkende vrouwen met kinderen die moeheid in stand houden door:

Wat helpt dan wel tegen oververmoeidheid?

Makkie. Mindfulness. Het is een meditatietechniek die hartstikke oud is en waarbij ik een erg geitenwollensokkengevoel kreeg, maar dat viel gelukkig ontzettend mee. Het idee erachter is dat we altijd bezig zijn met het verleden of de (verre) toekomst en zelden leven in het hier en nu. Door continu toe te geven aan onze gedachten over allerlei toekomstige zaken, raken we gestressed en ontstaan klachten als slapeloosheid en depressiviteit. We halen onszelf naar beneden en zitten boordevol zelfkritiek. Even eruit stappen en met je volle aandacht bij het hier en nu zijn geeft je hoofd rust.

Mindfulness proberen

Gelukkig hoeven we anno 2013 niet meer eindeloos in een kaarsje te staren om te mediteren: mindfulness doe je met de iPod of smartphone languit op je bed terwijl iemand je het hier en nu inpraat met een lekker muziekje op de achtergrond. Via iTunes, App-store of gewoon hier bij Confront download je (gratis) geleide meditaties waarmee je in 60, 30 of zelfs 7 minuten uit je gestress en gepieker wordt gehaald. En zie je jezelf nog niet overdag mediteren, dan is het fijn om te weten dat het net zo effectief is als je er ’s avonds mee in slaap valt.

Het resultaat van Mindfulness

Kortgeleden was er nog een ander onderzoek. Na een Mindfulness Meditatietraining van 8 weken bleek de onderzoeksgroep veel beter te zijn geworden in emotieregulatie. Oftewel: minder gestrest, minder depressief, minder slapeloosheid en daarmee dus ook minder moe dan voorheen. Harvard, de bekendste universiteit van Amerika, was erbij betrokken en schreef er vol enthousiasme over. Er stonden zelfs hersenscans bij die lieten zien dat het brein positief reageert op Mindfulness en geleide meditatie.

Lekkerder slapen

Je problemen gaan er misschien niet van over, maar doordat je meer energie hebt kun je ze effectiever aanpakken en oplossen. En dat slaapt toch een heel stuk lekkerder ’s nachts.

Linda Hollander schrijft voor zelfstandig ondernemers en bedrijven. Haar blog Mila Brera helpt chaotische, drukke en huishoudelijk uitgedaagde moeders om het leven leuker te maken met creativiteit in de breedste zin van het woord. Ze heeft een hekel aan sport en haar favoriete hobby is lezen in bed. Met een zak chips.

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse cursus Liever Gelukkig met Mindfulness

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse cursus Liever Gelukkig met Mindfulness.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Concentratie. Je zult maar gestoord zijn
Een actueel cv? Zo doe je dat! »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Mindfulness: Weg met de moeheid!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.