Gezondheid-Energie: Zware conclusies

Geplaatst op zaterdag 3 januari 2009 door Nelly de Jong

Uit cijfers blijkt dat het aantal mensen met overgewicht de laatste 10 tot 15 jaar sterk is toegenomen. Je kunt zelfs spreken van een obesitas-epidemie. Wereldwijd lijden nu ongeveer een miljard mensen aan overgewicht en zijn er 250 miljoen mensen met obesitas. Veel mensen denken dat obesitas vooral in Amerika voorkomt maar dat is niet helemaal terecht. 55% van de Nederlandse mannen en 50% van de Nederlandse vrouwen vertoont overgewicht en 10% lijdt aan obesitas (bron: voedingscentrum). In Amerika lijden 20% van de mannen en 25% van de vrouwen aan deze sluipende ziekte. Over het algemeen zijn vrouwen sneller vatbaar voor obesitas dan mannen, maar het risico op bijkomende problemen is hoger bij mannen.

De voornaamste risico's:

Suikerziekte

Meer dan 80% van de gevallen van diabetes type 2 is toe te schrijven aan overgewicht. Volgens de Nurses Health Study lopen vrouwen met een BMI hoger dan 35 tot 93 maal meer risico op diabetes type 2 dan vrouwen met een BMI van minder dan 22. Bij mannen is dit risico 42 maal groter.

Hart en vaatziekten

Los van andere factoren zoals roken, leeftijd en fysieke activiteit hebben mensen met een BMI hoger dan 30 twee maal meer risico op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten dan mensen met een BMI van tussen de 20 en de 22,5.

Hersenbloeding

Een hersenbloeding wordt vaak in de hand gewerkt door overgewicht. Zwaarlijvigheid ter hoogte van de buik (het appeltjesfiguur) geeft een verhoogd risico los van je BMI.

Hoge bloeddruk

Het risico op hoge bloeddruk is voor mensen met overgewicht tot 2,9 maal groter in vergelijking met mensen zonder overgewicht.

Artrose of gewrichtsproblemen

Overgewicht gaat ook vaak gepaard met artrose, vooral aan heup- en kniegewrichten. De fysieke beperkingen kunnen op hun beurt weer bijdragen aan gewichtstoename.

Slaapapneu

Er blijkt een verband te bestaan tussen overgewicht en het optreden van ademhalingspauzes tijdens de slaap. Het te veel aan vette massa werkt de uitzetting van de borstkas bij het uitademen tegen.

Sommige vormen van kanker

Overgewicht lijkt het risico op bepaalde kankers te verhogen zoals endometriumkanker en borstkanker.

Andere aandoeningen

Tenslotte blijkt er ook een oorzakelijk verband te zijn tussen overgewicht en spataderen, galstenen, bepaalde hormonale stoornissen en onvruchtbaarheid.

Korte metten?

Hoe lijkt het? Motiveert deze opsomming van de risico's van overgewicht je om er nu defintief en vooral blijvend korte metten mee te maken? Bel dan of mail nu voor een afspraak of schrijf je rechtstreeks in voor de eerstvolgende training Liever Energieker. 

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.

 

 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Gezondheid-Energie: Afvallen? Eten als brandstof?
Gezondheid-Energie: Stress verminderen voor meer balans »

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Gezondheid


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Gezondheid-Energie: Zware conclusies

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.