Assertiever worden, hoe doe ik dat? Tips

Sterke vrouw die stenen doormidden slaat

Geplaatst op maandag 20 mei 2013 door Nelly de Jong

Assertiever worden werkt in mijn ervaring het best van binnen naar buiten. Daar bedoel ik mee, dat ik je allerlei tips en trucs kan geven van allerlei dingen die je zou kunnen doen om beter voor jezelf op te komen. De praktijk wijst echter meestal uit dat je zelf best wel weet wat je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen. Je doet het alleen in de praktijk vaak niet. Als ik je dan nog meer 'kunstjes' ga leren om assertiever te worden en voor jezelf op te komen, dan is het resultaat uiteindelijk dat je alleen nog maar onzekerder wordt. Want je hebt er dan nog meer dingen bij waarvan je weet dat je ze zou moeten doen, alleen je doet ze niet, want je voelt je niet zeker genoeg om ze te doen.

Ja zeggen, nee doen

En daar zit meteen de bottleneck. Je doet niet wat je weet dat je zou moeten doen om goed voor jezelf te zorgen omdat je daar allerlei redenen, patronen en programma's voor in je hoofd hebt zitten. uiteindelijk komen die redenen, patronen en programma's meestal op hetzelfde neer in een of andere vorm. Waar het om draait is dat je jezelf niet goed genoeg of niet belangrijk genoeg vindt of je vindt dat je iets niet kunt, wat uiteindelijk weer neer komt op de onderliggende gedachte: ik ben niet goed genoeg. Want als je iets niet kunt dan ben je volgens jouw eigen normen niet goed genoeg.

Voor jezelf opkomen

Daarom werkt het gewoon bij veel mensen minder goed om ze te vertellen hoe ze in bepaalde spannende situaties anders kunnen reageren. Om toch een beetje verwarring te stichten, wil ik er wel bij nuanceren. Want het kán wel. Als je consequent uit je comfortzone komt en goed voor jezelf gaat opkomen, dan zullen je succeservaringen in de buitenwereld er ook voor gaan zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Dat is echter vaak een lange en moeizame route. Het kan ook anders.

Bouw aan je zelfvertrouwen

Bouwen aan je zelfvertrouwen is de route van binnen naar buiten. Als je bouwt aan je zelfvertrouwen, en je jezelf echt de moeite waard gaat vinden, dan vind je min of meer automatisch wel de weg in lastige situaties in de buitenwereld. Die lossen dan als het ware voor een groot deel vanzelf op. Ze lossen op omdat je je realiseert dat jij verantwoordelijk bent voor hoe jij leven vorm geeft. Je ziet jezelf niet meer als slachtoffer, waardoor je je vanzelf anders gaat gedragen. En waardoor je andere resultaten creëert, waardoor je weer verder bouwt aan je zelfvertrouwen.

Bewust worden

Om te kunnen bouwen aan je zelfvertrouwen is het belangrijk dat je je bewust wordt van je negatieve gedachten en overtuigingenpatroon. Pas als je je bewust bent van het feit dat je negatief over jezelf (en anderen) denkt, kun je er iets aan doen. Dan komt het erop aan de verantwoordelijkheid te nemen voor wat er in jouw leven is. Je zult moeten accepteren dat je leven nu is, zoals het nu is. Geef je verzet op en begin opnieuw. Als je je weerstand tegen wat er is, laat varen en vanuit acceptatie gaat bouwen aan waar je naar toe wilt, dan maak je ook de weg vrij om de positieve dingen naar je toe te laten komen.

Maak gebruik van affirmaties

Affirmaties zijn korte positieve versterkende statements die je tegen jezelf zegt en die er voor zorgen dat als je ze maar vaak genoeg met veel emotie herhaalt ook jouw waarheid worden. Jamaar, zul je nu net als de meeste mensen zeggen…. Ik geloof helemaal niet wat ik zeg, dus dan werkt het toch niet. En dat is een misvatting. Het werkt wel. Maar je zult door je weerstand ertegen heen moeten. Juist als je het niet gelooft en het met veel overtuiging tien keer hardop zegt, zul je merken dat er een emotie vrij komt. Misschien moet je ook wel huilen….

Het werkt...

Juist als dat gebeurt kun je er zeker van zijn dat die affirmatie voor jou zal werken. Mits je hem voldoende (tien minuten per dag) herhaalt en voldoende lang (minstens een jaar of twee jaar) herhaalt. Het duurt niet zolang voordat je merkt dat het werkt. Sommige mensen merken dat al binnen een week anderen hebben er wat langer voor nodig. De reden waarom je het zolang moet volhouden is omdat je hersens het oude patroon nog in zich hebben. En dat komt er in tijden van stress weer uit. Dus het risico is dat je er mee stopt omdat het goed gaat en vervolgens gebeurt er iets spannends of vervelends en plop, je zit weer in je oude patroon. Mensen die te zwaar zijn en wel eens een dieet hebben geprobeerd zullen dat mechanisme vast herkennen.

Visualisaties

Wat ook goed werkt is het gebruik maken van visualisaties. Zie jezelf in gedachten als een zelfverzekerd persoon. Iemand die alles aankan en die blij is met zichzelf. Je kunt daarbij ook gebruik maken van geleide visualisaties.

Ontspanningsoefeningen

Maak gebruik van ontspanningsoefeningen als het een keertje spannend wordt. Als je jezelf kunt kalmeren door het doen van ademhalingsoefeningen en je je emoties reguleren kunt, dan worden veel situaties al een stuk minder spannend.

Schrijven

Schrijf de situaties die niet gaan zoals jij wilde dat ze gingen op in een dagboekje. En schrijf vervolgens op hoe je een volgende keer zou kunnen reageren. Dit is een vorm van droogzwemmen. Door je steeds af te vragen hoe je het een volgende keer anders kunt doen oefen je in gedachten als het ware voor als die situatie zich opnieuw voor zal doen. Doe dat wel met de blik op de toekomst gericht en stap niet in de valkuil van zelfverwijt. Het gaat er niet om dat je het anders had moeten doen, want als je het op dat moment anders gekund had, dan had je dat wel gedaan. Dus kijk wat je leren kunt van de voor jou vervelende situatie en zie heel levendig voor je hoe je dat een volgende keer anders gaat doen.

Hoe deed jij het? Wat zijn jouw tips?

Wat heeft jou geholpen of wat helpt jou bij het beter voor jezelf opkomen en assertievever worden? Twee weten meer dan één! Deel en vermenigvuldig. Laat onder dit artikel ook jouw tips anderen helpen!

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

3 daagse assertiviteitstraining: Liever Assertiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 3 daagse assertiviteitstraining: Liever Assertiever.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Ongelukkig op je werk?
Wat ben je waard? »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Assertiever worden, hoe doe ik dat? Tips

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.