Wat is outplacement?

Doolhof, outplacement

Geplaatst op woensdag 3 april 2013 door Nelly de Jong

De vraag: Wat is outplacement? is een vraag die bij je voorbij komt op het moment dat je werkgever er meestal over begint. Vaak zul je geen duidelijk beeld ebben wat je boven het hoofd hangt als de term outplacement voor de eerste keer voorbij komt. Outplacement is een vorm van gespecialiseerde externe begeleiding naar ander werk, die je werkgever je aanbiedt als hij de intentie heeft je te ontslaan. Of als je alletwee tot de conclusie komt dat het voor jullie beiden beter is als de wegen zich scheiden.

Outplacement bij conflicten

Meestal gaat daar een nare periode aan vooraf. Outplacement wordt vaak ingezet als er sprake is van wat wel onverenigbaarheid van karakters wordt genoemd. Of eenvoudiger gezegd: Als je niet meer met je baas door een deur kunt. Of als er sprake is van een conflict met een collega en er zijn geen interne herplaatsingsmogelijkheden.

Outplacement bij reorganisaties of bezuinigingen

Maar ook bij reorganisaties of bezuinigingen kan outplacement worden ingezet. De kosten voor een outplacementtraject komen voor rekening van de werkgever.

Outplacment helpt je weer naar werk

De bedoeling van outplacement is je door middel van intensieve begeleiding te helpen om zo snel mogelijk weer ander passend werk te vinden. Of om je te helpen jouw eigen bedrijf, je eigen onderneming te starten.

Outplacment helpt bij de verwerking

Outplacement bied je hulp bij de verwerking van de meestal vervelende situatie waar je in terecht bent gekomen. Maar ook hulp bij het uitzoeken wat je vanuit deze situatie het liefst wilt gaan doen, zodat er uiteindelijk ook voor jou weer iets moois van komt.

Outplacement helpt bij sollicitatie

Outplacement bied je ook hulp bij het solliciteren. Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? En hoe maak je een onderscheidend cv? Hoe presenteer je jezelf op de diverse netwerksites? Hoe vind je vacatures? Enzovoorts.

Outplacement is een intensief traject

Outplacement is meestal een intensief en confronterend traject. Vastlopen in je werk is voor niemand fijn. En vaak spelen er door het vastlopen allerlei bewuste of onbewuste angsten een rol. Het is fijn dat je door middel van de outplacementbegeleiding iemand hebt bij wie je terecht kan voor hulp en begeleiding.

Outplacementbureaus zoeken GEEN baan

Overigens zoekt een outplacementbureau voor jou geen baan. Wat het wel doet is jou de weg wijzen die je kunt gaan en daar een lichtje op schijnen, maar jij zult hem zelf moeten lopen.  Ook sollicitatietraining is onderdeel van een outplacementtraject.

Outplacement is maatwerk

Hoe een outplacementtraject er precies uit ziet hangt voor een groot deel af van je persoonlijke situatie. Iemand die er al vrede mee heeft dat ze wordt ontslagen heeft minder hulp nodig bij het verwerken dan iemand die nog erg boos is op zijn werkgever over het ontslag. Daarom is er op de vraag: Wat is outplacement niet een eenduidig antwoord dat voor alle situaties geldt. Outplacement is maatwerk en in iedere situatie anders.

Outplacement brengt je dichter bij jezelf

Outplacement vindt vaak plaats in een crisisperiode in je leven. Dat is meestal op het moment zelf nooit zo plezierig. Maar veel van de mensen die ik daarin heb begeleid kijken achteraf op hun outplacementtraject terug als een zeer waardevolle periode. Je leert jezelf er veel beter door kennen en gaat meer uit van hoe jij wilt dat jou leven er uit komt te zien. Dat is best confronterend en soms pittig, maar brengt je ook dichter bij jezelf.

Fasen in een outplacementtraject

Wat de fasen kunnen zijn in een outplacementtraject kun je lezen in het artikel Fasen in een outplacementtraject. 

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Mindfulness: De chaos loslaten
Ik zeg nee en ik wil er ook geen twee »

Vind jouw persoonlijke missie

Net als iedereen heb jij ook een doel in jouw leven en heeft het leven een doel met jou. De Persoonlijke Missie-generator helpt jou bij het vinden van de juiste woorden om jouw levensmissie aan het papier toe te vertrouwen.

Start de missiegenerator

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Outplacement


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Wat is outplacement?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.