Een posimist in tijden van crisis

Positief denken

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op maandag 1 april 2013 door Nelly de Jong

Het valt nog niet altijd mee om positief te denken in deze tijden. Het lijkt wel of half Nederland zijn baan is verloren, huizenbezitters liggen’s nachts  te piekeren of ze de hypotheek straks nog wel kunnen betalen, niemand heeft wat voor een ander over en met het weer schiet het ook niet op. Als je dan ook nog eens te maken krijgt met ziekte, stress of een kind waar wat mee aan de hand is wordt je niet vrolijk als je ’s morgens de tv aanzet en hoort over het zoveelste EU-land dat op het randje van faillissement wankelt of een nieuwe uitbraak van enge ziektes. Bij de koffieautomaat en op feestjes is het allang niet meer gezellig want met zoveel slecht nieuws zijn we massaal in een depressie beland. Wordt het ooit nog beter?

 

Yep, en het geheim is: positief denken.

 

Het klinkt als een cliché en dat komt omdat je het al vaak genoeg gehoord hebt maar er nooit in hebt geloofd. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat er momenten zijn waarop je zin krijgt om te meppen als iemand in je donkerste dagen zegt: “Je moet gewoon positief blijven!” Het is een advies waar je niks mee kan omdat je ten eerste niet positief bent (en het dus ook niet kan blijven) en ten tweede vertellen de meeste mensen er niet bij hoe je dat precies doet, positief denken.

Je kop in het zand steken

Wat positief denken in elk geval niet betekent is je kop in het zand te steken en te doen alsof er niks aan de hand is. Wat het wel is? De situatie accepteren zoals hij is en je afvragen: wat kan ik hier aan veranderen? Neem nou de economische crisis. Als je dit leest en toevallig Minister van Financiën bent of Mark Rutte zou je daar wat aan kunnen veranderen. In alle andere gevallen is het antwoord nee. Bekijk het klein en kijk alleen naar je eigen situatie: als je werkloos bent en het water staat je aan de lippen is het antwoord natuurlijk ‘ja’. Je hebt een baan nodig, of een andere manier om geld te verdienen. Maak je niet druk over de verhalen dat er geen banen zijn en dat er meer dan een half miljoen werklozen zijn: je hebt maar één baan nodig, geen 613.000. En vergeet niet dat ook de media een flinke hand heeft in het zaaien van paniek: volgens het CBS kwamen er in 2012 weliswaar 214.630 nieuwe werklozen bij, maar er zijn óók 184.610 mensen uit de WW geraakt omdat ze weer een baan hadden gevonden.

Wachten tot het over gaat

Het duurde ongeveer een jaar voordat ik in mijn hoofd de omschakeling kon maken naar positief denken. Ook ik was mijn baan kwijtgeraakt, kreeg een ‘het is niet goed’ telefoontje van de huisarts en ons bijzondere kind trok het niet langer op school. Ik was teleurgesteld in de mensen waarvan ik dacht dat ze het beste met me voor hadden. Prompt kwam mijn eega meer dood dan levend op de spoedeisende hulp terecht en daarna werd de kat ook nog halfblind door een vechtpartij met een soortgenoot. Positief denken was echt het laatste wat ik van plan was: onder het dekbed kruipen en wachten tot het over was leek een veel betere strategie.

Dat kan er ook nog wel bij

Zo modderde ik een tijdje door en elke volgende tegenslag kwam zwaarder aan dan de vorige. Het dieptepunt kwam toen ik een volle fles olijfolie op de grond liet vallen op de tegelvloer in de keuken. Jankend en hyperventilerend stortte ik op de grond. Dit kon er ook nog wel bij! Het duurde ongeveer een half uur voordat ik mezelf omhoog hees bij het aanrecht en op zoek ging naar de keukenrol. De olie was inmiddels al lekker in de voegen getrokken en er zat niks anders op: er moest gedweild worden. Op handen en kniëen zat ik met een borstel en een emmer sop te schrobben en omdat het huishouden inmiddels ook een chaos was deed de vloer een half uurtje later haast pijn aan mijn ogen. De zon weerkaatste op mijn schone tegels en ik genoot er zo van dat ik er een foto van maakte voor op Facebook. Mijn vriendenkring lag in een deuk en mijn zusje stelde voor om ook maar een paar flessen kapot te gooien in de rest van het huis.

Positieve gebeurtenissen noteren

Een paar maanden later kreeg ik in het kader van mijn coachingstraject een notitieboekje van Nelly waar ik elke dag alle positieve gebeurtenissen in moest schrijven. De eerste dag schreef ik op: het eten was goed gelukt. Een week later had ik al zes dingen om op te schrijven. De week daarop won ik met een prijsvraag een iPad en schreef ik dat met koeienletters over de hele pagina. Ongeveer vijf maanden later was mijn boekje vol en realiseerde ik me dat er toch best heel veel mooie dingen waren gebeurd in de afgelopen periode. Inmiddels was eega grotendeels hersteld, ging onze zoon met veel plezier naar zijn nieuwe school, het huishouden was min of meer onder controle en ik begon met de voorbereidingen van mijn eigen onderneming.

Stug volhouden

Ik ontdekte dat positief denken iets is dat je, net als zwemmen en fietsen, kunt leren: stug volhouden als je op je plaat gaat en als je het eenmaal onder de knie hebt verleer je het nooit meer. Dat wil niet zeggen dat ik nooit meer neerslachtig ben of zin heb om te mopperen, maar langer dan een dag mag het van mezelf niet duren. Daarna pep ik mezelf op met dingen waar ik blij van wordt, bijvoorbeeld deze commercial (waarvan pessimisten beweren dat het in scène is gezet maar waar posimisten gewoon ontzettend gelukkig van worden):

 

Lichtpuntje in de duisternis

Je hebt misschien niet altijd in de hand wat er om je heen gebeurt, maar wel hoe je daar op reageert. Zoek naar het lichtpuntje in de duisternis. Zoek een oplossing. Zoek iemand die je bij de hand pakt en tegen je zegt dat het echt beter wordt. Want ondanks de tegenslagen is het leven te mooi om er niet elke dag opnieuw van te genieten.

Linda Hollander

Linda Hollander schrijft, blogt, ontwerpt en organiseert voor zelfstandig ondernemers en bedrijven. Haar blog Mila Brera helpt chaotische, drukke en huishoudelijk uitgedaagde moeders om het leven leuker te maken met creativiteit in de breedste zin van het woord. Ze heeft een hekel aan sport en haar favoriete hobby is lezen in bed. Met een zak chips. 

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

3 daagse assertiviteitstraining: Liever Assertiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 3 daagse assertiviteitstraining: Liever Assertiever.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Ben jij een posimist of een ras echte pessimist?

Wat brengt het jou om posimist te zijn? En wat brengt het je als je pessimist bent? Wat maakt dat je doet wat je doet? Deel het zodat het onderling begrip van pessimisten en posimisten alsmaar groter groeit. Want hoe je het ook went of keert: Elk voordeel heeft zijn nadeel en andersom.
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Wat is outplacement?
Ik zeg nee en ik wil er ook geen twee »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Een posimist in tijden van crisis

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.