Overtuigende overtuigingen

Radertjes in je hoofd, je denken

Geplaatst op maandag 19 december 2016 door Nelly de Jong

Overtuigingen zijn bijzondere dingen, zoals je misschien zelf wel hebt ervaren. Misschien vreemd om te zeggen, maar soms als je een woord op een bepaalde manier leest, lijkt het ineens een raar woord. Heb jij dat ook? Toen ik de titel overtuigende overtuigingen intikte vond ik het ineens heel raar 'klinken'. Woorden en ook het woord overtuiging hebben allemaal een betekenis die soms voor iedereen net een beetje anders kan zijn. Maar goed, wat zijn overuigingen nu precies?

Wat is een overtuiging?

Een echte overtuiging, dus niet zomaar een mening, maar een echte overtuiging is niets anders dan een gevoel van zekerheid over wat iets betekent. Je zegt bv. Ik geloof dat ik intelligent ben. Eigenlijk zeg je dan: Ik voel me er zeker van dat ik intelligent ben. Als je zegt: Ik geloof dat ik sexy ben en ik heb een mooi lijf, zeg je eigenlijk: ik voel me er zeker van dat ik sexy ben en een mooi lijf heb.

Gevoel van zekerheid

Als een overtuiging dus niets anders is dan een gevoel van zekerheid, dan is de grote vraag: Wat maakt dat we ons zeker voelen over iets? In de praktijk gebruiken we eerdere ervaringen als een referentie/onderbouwing op basis waarvan we tot dat gevoel van zekerheid komen. 

Idee of overtuiging

Een idee is als een tafelblad zonder poten. Als je er iets op zet valt het eraf.    Een overtuiging is een tafelblad met poten. Er zit een onderbouwing onder. Je    zegt: Ik voel me er zeker van, dat…. Het is een gevoel van zekerheid. Ik ben er    zeker van dat ik intelligent ben…. Die poten bestaan uit eerdere ervaringen die je sterken in je idee. Je hebt b.v. een psychologische test goed gemaakt. Of je hebt goede diploma’s gehaald. Deze ervaringen zijn een poot onder je tafel, die je gevoel van zekerheid ondersteunen.

Veranderen van gedrag

Wat is nou het probleem met het veranderen van gedrag wat je aan of af wilt leren? Voor veel mensen geldt dat ze niet zoveel goede ondersteunende ervaringen hebben. Integendeel, er is vaak sprake van ervaringen die het gevoel ondermijnen.  Ze zeggen: Ik kan niet afvallen/veranderen/sporten/studeren  want elke keer als ik er aan begint mislukt het toch.  Dat is een referentiekader dat is gesteund door ervaringen van mislukking. Daardoor sta je jezelf  toe je zeker te voelen dat je zult mislukken. Maar weet je wat? Je kunt jezelf ook een nieuwe overtuiging aanmeten. Wat dacht je hiervan:

Het verleden rechtvaardigt de toekomst niet.

Het doet er namelijk helemaal niet toe wat je eerder deed of niet en of het werkte of niet. Vandaag ben je iemand anders dan wie je gisteren was. Alles wat jij vandaag kiest te zijn en te doen, geeft deze dag vorm.

Definitie volgens de dikke van Dale

In de dikke van Dale staat als betekenis van het woord overtuiging:  “Vaststaande mening over iets’. In mijn beleving is een overtuiging een idee dat je ergens over hebt en wat je niet meer ter discussie stelt. Het is jouw waarheid en je bent er zeker van. Je hebt ergens een bepaalde betekenis aan gegegeven en je hebt daar allerlei 'bewijzen' voor gevonden op basis waarvan je nu zeker weet: Het is zo! Het bijzondere is echter (in mijn waarheid in ieder geval dan ;-)) dat er niet één waarheid bestaat. We hebben allemaal zo onze eigen waarheid en creëren daarmee onze eigen werkelijkheid.

Mijn waarheid is jouw waarheid niet

Wat in jouw werkelijkheid waar is, hoeft dat in mijn werkelijkheid niet te zijn. Voorbeelden te over. Ben jij net als ik een overtuigd Apple-fan? Of vind je het juist geldklopperij? Ben je ervan overtuigd dat voetbal de mooiste sport die er is? Of hoeft het van jou niet zo? Is het jouw overtuigingen dat een Franse auto comfortabeler is dan een Duitse? Is vlees eten nou gezond of toch niet zo?

Effect van een overtuiging

Wat jij gelooft over je werkelijkheid, wat jouw overtuigingen zijn, bepaalt hoe jouw leven  en werkelijkheid eruit ziet. En daarmee bepalen die overtuigingen ook de kwaliteit van je leven. Heb je stimulerende en activerende overtuigingen, dan ziet je leven er geheid anders uit dan wanneer je beperkende en negatieve overtuigingen hebt. Want hoe gek ook: Dat waar we van overtuigd zijn maken we waar. Je hersenen gaan op zoek naar de informatie die past bij wat jouw overtuiging is.

Je dromen waarmaken?

Je overtuigingen kunnen er voor zorgen dat je moeiteloos je dromen tot werkelijkheid maakt. Of je overtuigingen zorgen ervoor dat je blijft zitten waar je zit en je verroert je niet. Of jouw overtuigingen je vooruit helpen of niet hangt samen met de inhoud ervan.

Overtuigingen zijn niet direct zichtbaar

Wat nu het lastige hierin is, is dat overtuigingen niet altijd direct zichtbaar zijn. Overtuigingen heb je vaak onbewust. En meestal heb je er geen idee van dat het maar gedachten zijn die jij voor waar hebt aangenomen. Dat is soms ook het lastige aan overtuigingen. Die onzichtbaarheid. Want door die onzichtbare aannames ontstaan vaak allerlei gedoetjes. Want jij weet zeker dat het zo is, maar de ander is daar niet zo van overtuigd.

Zekerheid ontstaat vanuit de innerlijke overtuiging dat ik alles aan kan

Overtuigingen hebben grote gevolgen

Die onbewuste gedachten/overtuigingen hebben wel een groot effect op hoe je carrière, je relaties, je financiën, je lichaam en gezondheid, je zelfbeeld, etc. eruit zien. Als je altijd al zangeres had willen worden, maar je bent ervan overtuigd dat je het niet waard bent of dat je het niet kunt, dan zul je ook niet gaan doen wat nodig is om daar te komen. Als je ervan overtuigd bent dat je te jong of te oud bent voor die baan, ga je dan solliciteren denk je?

Je maakt jezelf iets 'wijs' met je overtuigingen

Je kunt jezelf van alles wijs maken, zowel in positieve als in negatieve zin door waar je van overtuigd bent. Als je van huis uit hebt meegekregen dat geld schaars is en je niet gelukkig maakt, ligt het dan voor de hand dat je veel geld gaat verdienen? Meestal niet... Want het past niet bij wie je (onbewust of bewust) hebt besloten te willen zijn. En als je per ongeluk toch veel geld krijgt, wat gebeurt er dan denk je? Je krijgt stress, want je hebt dan onbewust een negatieve associatie op geld. Je wilt graag gelukkig zijn en je hebt de overtuiging meegekregen dat dat niet samen gaat met geld. De kans is groot dat je als je per ongeluk toch veel geld krijgt, dat je er onbewust alles aan gaat doen om dat geld weer kwijt te raken.

Overtuigingen en relaties

Overtuigingen hebben ook een waanzinnige impact op je relaties. Als je ervan overtuigd bent dat je niet mooi genoeg bent, trek je dan potentiele partners aan, of ga je je als een muurbloempje gedragen? Of misschien is het je overtuiging dat je niet slim genoeg bent, of heb je te weinig gevoel voor humor. Misschien vind je jezelf saai, te dik of te dun. Wat het ook is, het bepaalt hoe jij je zult gedragen in jouw buitenwereld.

Je geloof weerspiegeld

Als je gelooft over jezelf dat je introvert bent, neem je dan het initiatief en het woord op dat feestje? Of geloof je juist dat je heel makkelijk contact maakt en communiceer je moeiteloos met iedereen? Wat jij gelooft over jezelf en je werkelijkheid, wordt in alles wat je in die werkelijkheid ervaart weerspiegeld. Zo jij bent en jouw overtuigingen zijn, zo ziet jouw werkelijkheid en jouw leven eruit. Zo binnen, zo buiten...

Het zit allemaal tussen je oren

Er zijn veel wetenschappers die er van overtuigd zijn (het is hun werkelijkheid, haha) dat het placebo effect alleen maar psychisch is. Omdat je gelooft dat de behandeling zal werken, werkt hij. En die overtuiging deel ik ook. Ik heb het ook letterlijk diverse keren bij mezelf ervaren. De kracht van suggestie is heel groot. En er zijn ook verschillende onderzoeken die dat bevestigen. Ik geloof ook dat helpende overtuigingen net als een placebo effect hebben. 

Een kleine positieve <a href=gedachte waar ik mijn dag mee begin, kan mijn dag compleet veranderen" width="550" height="385" />

Is dit jouw dag?

We hebben ook allerlei koppelingen in ons hoofd die dat onderschrijven. Als je ’s morgens bij het opstaan meteen een positieve ervaring hebt, dan begin je je dag anders. En is de kans groot dat je gelooft dat het een goede dag gaat worden. Sta je op een koude dag op en doet je cv het niet, dan is de kans groot dat je er van overtuigd zult zijn dat dit niet je beste dag gaat worden. Vervolgens gaan je hersenen sorteren voor informatie die daarbij klopt en voilà, je creëert je eigen dag.

Wat zijn jouw overtuigingen?

De uitnodiging aan jou is nu om eens voor jezelf na te gaan, welke gedachten over jezelf en jouw leven jij voor waar aanneemt die je niet dienen. En welke gedachten over jezelf helpen je in het waarmaken van je doelen en dromen? En dat je je overtuigingen kunt veranderen, weten we allemaal. Het meest sprekende voorbeeld daarvan blijft ons geloof in Sinterklaas. Er was een dag waarop je zeker wist dat Sinterklaas bestond. Tot de dag dat je zelf ontdekte of iemand je vertelde dat het niet zo was.... En ineens was je werkelijkheid anders. Je kunt dus je werkelijkheid veranderen door iets anders voor waar aan te nemen. Of het echt waar is, kun je over veel dingen nooit echt zeker weten. Maar je kunt er wel voor kiezen om die dingen te gaan geloven die voor je werken in plaats van tegen je.

Hoe is het met jouw overtuigingen?

Welke overtuigingen die je ooit over jezelf had heb jij omgezet in iets positievers? En belangrijker: Hoe deed je dat? Deel het en vermenigvuldig. Hoe meer we van elkaar kunnen leren hoe beter!

Overtuigingen leren loslaten?

Heb je bepaalde overtuigingen die je in de weg zitten? Met deze geleide oefening/visualisatie 'Loslaten beperkende overtuigingen' kun je snel en gemakkelijk afscheid nemen van waar je in geloofde. Zit jezelf niet langer in de weg door vast te houden aan overtuigingen die je niet langer dienen. Nu is het moment om voorgoed afscheid te nemen. 

 

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Assertieve communicatie, Voorbeelden
Waar ben ik? Bij mezelf in het hier en nu? »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties, Gezondheid, Effectiviteit, Denken (positief en negatief), communicatie en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Morgenkind16 op donderdag 2 mei 2013 om 20:06
Ik geloof dat overtuigingen alhoewel soms heel erg hardnekkig niet helpend lijken, wel een doel dienen, nl de wereld om me heen ordenen en houvast te geven. Het leven is voor mij een proces van leren, fouten maken daarvan weer leren. Ik ga ervan uit ga dat ik de dingen die ik doe of denk op een moment in mijn leven nodig heb om nieuwe stappen te durven maken. Daarom mag ik ook soms niet helpende overtuigingen hebben. Dit is mijn weg door het leven, ik denk dat als ik toe ben aan andere overtuigingen ik weer een stapje verder ben op mijn eigen unieke reis waarheen die ook mag gaan. Stel je voor dat je in het begin van je levensreis alleen maar helpende overtuigingen hebt, wat moet je dan die 80 jaar die je in principe je te leven hebt?

Martin Baltes op donderdag 2 mei 2013 om 04:46
Het komt op mij over dat mensen niet zonder minstens n overtuiging kunnen bestaan, al zouden ze dat nog zo graag willen, die ook nog eens breed kenbaar gemaakt met worden. En daarmee komt het rationele leven in gevaar en proberen we weer overtuigingen aan te maken en te verkondigen om dat gevaar te beteugelen, in de wetenschap dat dit een sneeuwbaleffect aan overtuigingen opleveren kan.
Iemands overtuigingen komen zelden geheel overeen met die van anderen: een conflict is snel geboren. Meestal levert dat geen problemen op omdat er op een volwassen manier compromissen gesloten kunnen worden, maar soms is dat onmogelijk en wakkert een discussie daarover een eenmaal laaiend vuur slechts aan.

Vooral bij religie komt veel overtuiging kijken, en is oorzaak van heel veel conflicten die slechts met heel veel liefde een aanvaardbare samenleving kan opleveren; soms is dat teveel liefde gevraagd. Het ontstaan van deze vaak heftige conflicten wordt steevast veroorzaakt doordat iemand anderen van ZIJN overtuiging deelgenoot wenst te maken. Of dat zelfs noodzakelijk maakt om te kunnen samenleven! Veel onderdrukking in de wereld is het gevolg, want dat is niet meer met liefde op te lossen, omdat het te eenzijdig is.

Het is mijn ervaring, dat vooral minder intelligente personen een sterke overtuiging tentoonspreiden, waaruit in het licht van onderdrukking geconcludeerd mag worden, dat er altijd veel meer minder-intelligente mensen zullen zijn dan intelligentere. De minder-intelligente personen zijn ook veel eerder in staat om hun overtuigingen met gewelddadige middelen op te dringen dan intelligentere mensen zouden doen; het rationele denkvermogen is dan uitgeschakeld, zo lijkt het, al zou dat ook strategie kunnen zijn.

Als voorbeeld moge gelden, dat ik laatst op internet kon lezen dat iemand vanwege zijn overtuigde religieuze leven een after-life in een paradijselijk hiernamaals zal worden verschaft, waarbij hem een kasteel of paleis wordt toebedeeld aan een rivier van wijn en met een groot aantal maagden (en dat zal wel niet voor de schoonmaak zijn). Dergelijke irrationele overtuigingen zijn zeer belemmerend in onderlinge relaties. Degene die deze overtuiging op die site bekritiseerde werd dan ook direct een langdurige gevangenisstraf in het vooruitzicht gesteld. Dan is rationele discussie dus afgesloten.

Het lijkt mij het beste te accepteren dat mensen nu eenmaal overtuigingen hebben en dat we daarmee anderen niet zullen lastigvallen. Openheid voor andermans overtuigingen is prima zolang zij rationeel bespreekbaar kunnen zijn, maar laat mensen in hun eigen, soms voor henzelf zeer beperkende, waarde, en leg anderen geen overtuigingen van jezelf op.
Overtuigingen openlijk en rationeel bespreekbaar maken en houden om er geweldloos een betere wereld van te maken voor iedereen, is mijn overtuiging.
Wat een ander er ook van vindt; ieder het zijne.

Helena op dinsdag 30 april 2013 om 09:47
Mooi artikel om de dag mee te beginnen :-). Het deed mij gelijk denken aan een tekstje van Toon Hermans :
"Eerst dacht ik: 'niet aan denken', dat heb ik toen gedaan,
maar twee seconden later, dacht ik er tch weer aan.
Nee, zo eenvoudig is dat niet, want weet je,
wat je doet, je denkt er k aan
als je denkt dat j'er niet aan denken moet."
Niet makkelijk dus, (hoezo overtuiging haha), maar ook ik ben ervan overtuigd dat de meest diepgewortelde overtuiging (waar je last van hebt) kan worden omgezet; oefening baart nog altijd kunst.

Marjan op maandag 29 april 2013 om 15:46
Ik kreeg je nieuwsbrief over overtuigingen. Een thema waar ik op dit moment ook mee aan de slag ben. Boeiend onderwerp. Ik ben van mening dat we elke overtuiging wel kunnen "herschrijven" en daar ben ik veel mee bezig. Wat je schrijft spreekt me aan. Fijn om met je te linken, ook al ken ik je niet persoonlijk, ik denk dat mensen niet zomaar op je pad of in je energieveld komen. En zo kan ik jou iig gemakkelijk terugvinden! ;)
Overigens staan in mijn mail aan jou ook al weer een paar "overtuigingen" haha....

Susanne op maandag 29 april 2013 om 14:47
Overtuigingen...het meest belemmerende in mijn leven. Ben er achter gekomen dat ik vol zit met negatieve overtuigingen, zowel over mezelf als over het leven.
Probeer met mindfullness en meditatie mijn hoofd wat rustiger te krijgen, hopelijk zit daar een groot gedeelte van de oplossing.
Wil in de toekomst graag kinderen gaan coachen, zou het fijn vinden als kinderen al op jonge leeftijd gaan leren hoe het allemaal in elkaar zit. Zou willen dat iemand mij dat namelijk geleerd had, dan was het leven misschien een stuk makkelijker geweest.
Helaas krijg je van je ouders ook alleen maar datgene mee wat zij van hun ouders geleerd hebben.
Maar ik blijf proberen om mijn overtuigingen om te zetten en het leven wat zonniger en positiever te gaan zien!

groetjes Susanne

Ineke op maandag 29 april 2013 om 12:23
Wat knap om onder woorden te brengen wat ik eigenlijk wel weet en waar ik mij ( niet altijd) van bewust ben. Het lezen maakt mij weer wat allerter om bewust te zijn en blijven van mijn overtuigingen. Het maakt mij sterker om ook anderen op hun overtuigingen te wijzen, zodat zij voor zich zelf een ruimere denkbeeelden kunnen creeren. Zonnige groet,

Ineke

Helmi van Bergen op maandag 29 april 2013 om 12:01
Ik merk de laatste tijd steeds vaker hoe overtuigingen en dan met name niet meer werkende overtuigingen mijn leven kleuren of liever niet meer kleuren. Ik merk dat het innerlijk botst en ik ga dan ook op zoek naar waarom dit botst en wat ik er eventueel aan doen kan. Lasti gis het wel, omdat bepaalde overtuigingen er diep en van jongs af aan in zitten. Met vriendelijke groet Helmi van Bergen

Alex Cortenbach op maandag 29 april 2013 om 09:32
Overtuigingen en hun effecten vind ik nog steeds ontzettend boeiend. Ret en NLP hebben me geholpen een aantal belemmerende overtuigingen te veranderen. Bij sommige overtuigingen lukt me dat niet. Misschien zitten die te diep. Of is dat ook alweer een overtuiging? ; - ) Vr. groet

Reageer op Overtuigende overtuigingen

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.