Dit is weer zo'n dag

Chocola, bonbons

Geplaatst op donderdag 21 maart 2013 door Nelly de Jong

Soms weet je of voel je… Dit is er zo een. Dit is weer zo’n dag waarop de dingen niet gaan zoals jij dat graag wilt. Dat begint soms al bij de eerste stap uit bed, of zelfs nog daarvoor. Vroeger duurde bij mij zo’n dag ook echt een dag. En had ik er meestal goed de smoor in.

Van alles ging mis

Eerlijk gezegd…. Vandaag was ook zo’n dag. Het begon al met van alles wat er mis ging met de website. Inspiratiekaarten die niet meer werden verstuurd. Een nieuwsbrief die ineens in een compleet andere lay-out stond. Toen ik op mijn werk kwam had ik de laptop voor de stagiair vergeten.En ik kan nog wel even doorgaan, want deze dag stopte het even niet.

In de weerstand

Vroeger zou ik daar onwijs van in de weerstand zijn geschoten en moesten sommige andere mensen lijden onder mijn ‘slechte’ dag. Die tijd ben ik gelukkig wel voorbij. De ‘vervelende’ dag waarop dingen niet gaan zoals ik dat wil bestaan nog steeds wel. Maar ik maak me er minder druk om. En meestal heeft die dag me ook nog wel iets te vertellen. Maar ik blijf er in ieder geval niet meer zo in ompannekoeken.

Wat kun je er aan doen?

En dat kun jij ook, als je daar soms nog wel last van hebt. Lees hier wat je er aan kunt doen, zodra je voelt dat het zo’n dag is….

What are friends for?

Bel je beste vriend(in), met de nadruk op je beste vriendin. Het is wel handig als dat iemand is die in staat is gewoon even naar je te luisteren. Luisteren zonder oordelen en met een flinke dosis empathie. Die nadat je je helemaal lekker begrepen en gehoord hebt gevoeld je ook nog de vraag gaat stellen: En wat heb je nu nodig? Waar heb je nu behoefte aan? En hoe ga je zorgen dat je dat krijgt… Vroeger betekende onenigheid in mijn relatie altijd hommeles. En daar had ik zelf een groot aandeel in. Ik kon me gewoon niet inhouden. En ook al wist ik dat het niet handig was om de confrontatie aan te gaan, ik deed het toch. 

Ff in de niks-doen stand

Gelukkig heb ik daar tegenwoordig wat meer tijd tussen zitten. En gun ik het mezelf om in dat soort of andere situaties waarin het niet wil zoals ik dat wil, een meditatief moment. Oftewel: Ik ga ff lekker op bed liggen niks doen. Niks anders dan ademen en zijn. Of soms doe ik een geleide meditatie als er echt rook uit mijn oren komt… Heerlijk! En het werkt ALTIJD. Had ik dat dertig jaar terug maar geweten….

Waar ben je dankbaar voor?

Tel je zegeningen Het is een oudje, maar wel een blijvertje. Je aandacht richten op wat er wel goed gaat en waar je wel dankbaar voor bent, geeft een boost aan innerlijke staat. Je kunt je niet rot en dankbaar tegelijkertijd voelen. Dat gaat gewoon niet. Bovendien nodig je met dankbaarheid meer uit van waar je dankbaar voor bent. Hoe meer dingen je bedenken kunt waar je dankbaar voor bent (of waar je dankbaar voor zou kunnen zijn) hoe beter!

Kom in beweging!

Wat ook echt niet in dit overzicht mag ontbreken is beweging. Beweging zorgt ervoor dat je meer endorfine aanmaakt. Endorfine is dat lekkere geluksstofje, dat je ook aanmaakt als je opium en heroïne gebruikt, maar dat is op de lange termijn toch niet zo gezond. Bewegen wel. Voor je begint te lopen, fietsen, zwemmen, of…. moet je vaak ff over een drempel, maar als je geweest bent kun je daarna meestal de hele wereld weer aan.

Chocola

Tja… Wat moet ik daar nou over zeggen. Het is mijn allerlaatste verslaving, die ik nog niet helemaal de baas ben. Na het roken en de dagelijkse patat met mayonaise en de vijf klontjes suiker in mijn thee, is chocola nog mijn enige echte zonde. Maar ik vind dat ie legitiem gebruikt mag worden op zo’n dag, die zo’n dag is….Een kopje groene kruidenthee er bij en niet teveel chocola natuurlijk. Maar gewoon een lekker klein stukje en jezelf 100% toestaan ervan te genieten.. Zeker weten dat je stress verdwijnt.

Kijk je tijger in de ogen

Hoe je het ook went of keert. Dat wat je in je situatie ervaart (of het nu een lekkere dag of weer zo’n dag is), wordt bepaald door waar je je aandacht op richt. En zolang jij naar je situatie kijkt alsof de derde wereldoorlog uit dreigt te breken, dan zul je inderdaad zo’n dag hebben. Het is soms nog niet zo eenvoudig eruit te breken. Maar geef eens een andere betekenis aan wat er zich in jouw leven ontvouwt. Dan zal misschien niet helemaal direct alles in een keer anders zijn, maar ik weet zeker dat je dag er een andere kleur van krijgt.

Chocola in mijn buik...

Vandaag heeft het mij geholpen om gewoon mijn zinnen te verzetten en te accepteren dat dit zo’n dag was. Beweging heb ik ook gehad omdat ik weer op de fiets naar huis moest voor die vergeten laptop. En eerlijk is eerlijk. De laatste overgebleven chocola van de assertiviteitstraining van vorige week zit nu ook in mijn buik….

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wat is jouw strategie op zo'n dag?

Wat doe jij als het weer eens zo'n dag is? Wat is jouw tip die hier niet ontbreken mag! Deel hem en laat mij en alle anderen deelgenoot worden van jouw strategie, zodat we met zijn allen net wat makkelijker met zo'n dag overweg kunnen...
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Macht, is dat een vies woord?
Mijn kind is mijn grootste leermeester »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 9.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Dit is weer zo'n dag

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.