Vind jij je kinderen allemaal even leuk?

Spelende kinderen

Geplaatst op donderdag 14 maart 2013 door Nelly de Jong

Mijn moeder heeft me iets heel belangrijks geleerd.

Mijn ouders waren een match made in heaven (and hell natuurlijk)! Ze kregen vier prachtige kinderen. In de jaren zeventig wilden de jonge vrouwen in onze omgeving, Amsterdam, ook wel zo’n leuke gekleurde baby met van die schattige wangen en krulletjes. Voor de buitenwereld leken we ook op elkaar, waren we even poeperig.

Maar mijn moeder wist – zoals iedere moeder weet – dat we ook hemelsbreed van elkaar verschilden. We hadden ieder ons eigen vurige temperament. Maar dat beseften we zelf nog niet. We ijverden om haar aandacht (en die van onze vader). We wilden, hoopte, verlangde ernaar haar meest geliefde kind te zijn. Haar oogappel. De traktatie in het leven van mams.

Ik ook

Tot op de dag van vandaag weet ik niet wie van ons vieren de dierbaarste van mijn moeder was. Hoe heeft ze dat klaargespeeld? Jij en ik weten dat het gen voor intelligentie (emotioneel en cognitief ) op het X-chromosoom, op de vrouwelijke lijn zit; ze deed het slim. 

Wijsheid

Toch heeft mijn moeder op een dag gesproken. Ze zei onverbloemd tegen mij, en keek me daarbij met haar staalblauwe ogen open, ernstig en ook liefdevol aan: ‘Je krijgt kinderen. Maar dat wil niet zeggen dat je hun karakters even leuk vindt. Je hebt wel de verantwoordelijkheid ze met liefde op te voeden.’

Ik had graag nog met haar eens doorgepraat over dit onderwerp. Ook omdat ik twee compleet verschillende dochters heb. Een blonde met blauwe ogen met een enigszins meegaand karakter. En een gekleurde flapuit die graag in het middelpunt van de aandacht staat. Hoe keek zij tegen liefdevol opvoeden aan?

Fout

Tot mijn grote verdriet is mijn moeder echter zes jaar geleden overleden. Nu eenenvijftig korenschoven hoog ervaar ik dat liefde voor je kids vooral betekent dat je eerst (en voorop) liefdevol naar je zelf toe bent.  Hoe ze ook zijn, ze nodigen je uit om bij jezelf te onderzoeken waarom je zo blij van ze wordt of ze juist minder leuk vindt.

Als je bepaald gedrag niet zo kunt waarderen, gedragen ze zich vaak in het gebied dat ik ‘je schaduw’ noem. Dat is het gebied waarheen je (bewust of onbewust) gedragingen bonjourt.  Je mag je van jezelf niet zo gedragen. Je heb je geleerd dat dat FOUT is.

Maar potverdikkeme, dit kind doet het vlak voor jouw ogen en jouw hele wezen (zo lijkt het) gulpt een: NEE. 

Liefdevol naar jezelf

Als je liefdevol naar jezelf toe bent, zie je onder ogen dat jouw oordeel over goed en fout te allen tijde gekleurd is, en dat je opvoeders (tot en met de hele samenleving) aan dat oordeel goedbedoelend hebben lopen meekwasten.

Je weet ook dat wij ons de meeste tijd gedragen op de automatische piloot, de macht der gewoonte. Als er op jouw harde schijf ooit is genoteerd: FOUT. Dan denk je daar niet meer over na. Als je het per ongeluk doet, geef je jezelf een standje. Als je het herhaaldelijk doet, kan dat ten koste gaan van je zelfvertrouwen.

Je schaduw aan het werk

Sta eens stil bij je eigen schaduw als je kind weer eens gedrag vertoont, dat je haren overeind doet gaan. Het leert jou iets dat je van jezelf (je opvoeders) niet (mocht) mag. Als je aan je zelf kunt toegeven dat je ook wel eens doperwten van je af zou willen schieten, schaamteloos alle aandacht wilt opeisen of de bitch in jou de ruimte zou willen geven. Dan zou je zien dat je kind (onbewust) jouw schaduw leeft. 

Cadeau

Misschien zou je het kunnen bewonderen omdat het doet wat jij niet durft. En misschien zou je zelf ook eens stappen kunnen ondernemen in die richting (over zelfliefde gesproken). Je moet dan wel even doorzetten, want de eerste paar keren protesteert je hele systeem, voel je wellicht zelfs angst. Maar je geeft jezelf een gigantisch cadeau. Ook je kind trouwens, want onbewust geef je het met jouw nieuwe gedrag toestemming om te zijn wie het is. 

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

3 daagse assertiviteitstraining: Liever Assertiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 3 daagse assertiviteitstraining: Liever Assertiever.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Mijn kind is mijn grootste leermeester
Je hebt altijd gelijk, wat je ook gelooft »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Zelfvertrouwen en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Antje op dinsdag 19 maart 2013 om 22:03
Ik heb ze alle drie even graag gezien(en nog) en 'gelijk' behandeld naargelang hun karakter en eigenheid.
Mijn 2de zoon vroeg me eens of ik hem het liefste zag van de 3.
Ik was wat verbaasd, had wel ergens gelezen dat een 2de kind(zoals ik) en zeker de middelste het vaak moeilijk hebben in het gezin.
Ik antwoordde hem: "Ik zie jullie alle drie even graag, je broer is de oudste en mijn 1ste kind en dat is speciaal voor 'n vrouw, jij bent mijn klein kapoentje, lief varkentje en levendigste en je zus is mijn enige dochter."
Hij vroeg het opnieuw en antwoordde opnieuw dat ik hen alle drie even graag zag, maar anders omdat ze alle drie anders zijn.
Heb ook veel van mijn kinderen geleerd, dat was soms confronterend en niet leuk, maar leerzaam.
Ben altijd heel open met hen geweest, ook over mijn tekortkomingen.
Met mijn oudste zoon heb ik het nu wat moeilijker met zijn gedrag tov mij. Hij zal nog wat te verwerken hebben vermoed ik ivm onze scheiding en veel te vroeg overlijden van zijn vader.
Heb bij die scheiding ook fouten gemaakt, maar door mijn ex-man zijn overlijden waren we toch wat dichter naar elkaar gegroeid.
Thuis bij mijn moeder had ik het gevoel dat ze 3 favorieten had, de 3 stille, zoals zij en 3 moeilijke, de levendige aandachtvragers, die ze niet aankon.
Ze kon ook moeilijk haar gevoelens uiten, maar heb begrepen dat haar liefde zat in de zorg over ons. Vooral het materiŽle en praktische. Maar een knuffel of troostend woord kon er niet vanaf....
Ze was de perfecte huisvrouw kon goed koken, naaien, wassen, plassen, strijken en was een echte verpleegster. Creatief, behulpzaam, zuinig. Er was wel geen geld voor mij om te studeren, voor mijn broers en zus wel...Hoe ze het na de oorlog redde met 6 kinderen en nog kon sparen en later een huisje kopen is me een raadsel.
Dat komt ons nu goed van pas nu ze dement is en zorgen nodig heeft.
Ze eist nu wel al mijn aandacht op, iets wat zij op haar beurt niet van haar moeder kreeg.
Ben ergens blij dat ik nu nog iets voor haar kan betekenen.

Antje op dinsdag 19 maart 2013 om 21:34
Er zou hier een 'in concepten opslaan' functie moeten zijn, zodat alles wat ik intikte niet foetsjie is!

Antje op dinsdag 19 maart 2013 om 21:27
Bericht al 2 x mislukt! nu effen niet!

Antje op dinsdag 19 maart 2013 om 21:05
Ik heb ze alle drie even graag gezien en gelijk behandeld naargel

Reageer op Vind jij je kinderen allemaal even leuk?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.