Wat is mindfulness? Mindfulness is niets

Stapelstenen

Geplaatst op donderdag 28 februari 2013 door Nelly de Jong

Mindfulness is niets. Nou ja, bijna niets… Het gaat over niets ‘doen’. Mindfulness gaat over zijn. Je hele leven draait zo ongeveer om doen. We moeten in onze haastige leven en maatschappij steeds meer. Steeds meer: doen… Je bent zo ongeveer je todolijst geworden. Maar de vraag is: Wie ben je voorbij je todolijst? Wie ben je dan nog? Ons werk stopt tegenwoordig ook al niet meer als we weg zijn bij de baas. We gaan ook thuis door, net als google 24x7.

Mindfulness is stil zijn

Mindfulness gaat over stil zijn en over reflectie. Hoewel er wel steeds meer aandacht voor is, is het nog steeds geen algemene westerse gewoonte.

Bron van ideeën

Waar komen jouw beste ideeën vandaan, denk je? En hoe denk je dat de beste wetenschappers, schilders, schrijvers, etc. hun beste ideeën krijgen? Denk je dat ze vooral veel denken? En nog meer denken?

Mindfulness en ontspanning

Meestal krijg je de beste ideeën in een ontspannen toestand. In je dromen, in bad, op de wc, etc. Het gaat er ook niet om wat je allemaal weet. Het gaat er vooral om wat je allemaal niet weet, maar wat je wel naar je toe wilt laten komen.

Mindfulness is jezelf openen

Om dan in plaats van krampachtig te gaan zoeken, je te openen om het naar je toe te laten komen. Je bereidheid om te ontvangen aan te zetten. Open en ontvankelijk zijn voor wat zich aandient.

Mindfulness is bewustzijn

Om je beste ideeën te krijgen moet je voorbij je denken gaan. Voorbij je denken is een plek, die soms wel het veld van alle mogelijkheden wordt genoemd, of het collectieve onbewuste, het ID, je intuïtie, de creativiteit of je bewustzijn.

MIndfulness is je aandacht richten

Bewustzijn of ook wel bewust zijn, is de plek waar je je niet meer identificeert met je denken, maar waarbij je van een afstand naar je denken kunt kijken. Je ben je gedachten niet (meer), maar je hebt ze en je kijkt of luistert er naar. Mindfulness is in die zin een cursus in bewust zijn. Mindfulness is je aandacht bewust te richten.

Overprikkeld

Steeds meer mensen hebben een of andere vorm van ADHD of ADD. Hoewel ik niet zoveel heb met de etiketjes zijn ze wel een signaal dat het aantal prikkels dat we te verwerken krijgen zodanig groot is dat het zenuwstelsel moeite heeft ze allemaal te verwerken. Door al die verschillende prikkels wordt het voor veel mensen steeds lastiger hun aandacht te richten, te focussen.

Geen tijd voor mindfulness

In onze maatschappij draait zo ongeveer alles om doen. En er is vrijwel geen plaats meer voor rust. We zijn allemaal druk, druk, druk en we maken onszelf wijs dat er geen tijd is voor zijn. We denken dat het ook allemaal weer extra tijd kost om mindful te zijn in onze drukke dagen.

Elke tijd is tijd voor mindfulness

Toch is dat een weerlegbare gedachte. Je kunt namelijk als je dat zou willen in elk moment mindful zijn. Bewustzijn of bewust zijn zit in elk moment en in alles wat je doet of niet doet. Mindful zijn en mediteren maken je bewust van wat er zich in je leven aandient. Ze helpen je om met je aandacht in het hier en nu te blijven. Niet bij over een minuut, morgen, volgende week of volgend jaar. Maar gewoon hier, nu, in dit moment.

Mindfulness is een daad van liefde

Meditatie en mindfulness kun je ook zien als een daad van liefde voor jezelf en daarmee voor iedereen. Om even een moment te stoppen met razen en racen, al is het maar voor een moment. Voor een seconde of zo. Gewoon even stil zijn, met je aandacht bij jezelf, in je lichaam en horen wat je nu hoort, zien wat je nu ziet, voelen wat je nu voelt. Je gewaar zijn door middel van je zintuigen, door middel van je lichaam en je bewust worden van wat er nu op dit moment in jouw leven wil zijn.

Mindfulness is acceptatie

En naast aandacht is JA zeggen tegen wat er is een tweede belangrijk onderdeel van mindfulness, van mindful zijn. Accepteren dat er is wat er is. Je verzet, je weerstand loslaten en er laten zijn wat er is. Niet dat je niet op enig moment iets zou kunnen doen of laten om die situatie anders te maken. Dat kan en mag best. Mindfulness gaat meer om het inbrengen van je ja dat de situatie hier, nu op dit moment is zoals hij is. Soms kun daar iets aan veranderen en soms niet.

Mindfulness is meebewegen

Mindfulness gaat over jezelf laten vallen. Je neergeven, net als bijvoorbeeld een bal die valt. En die meebeweegt met wat er is. Mindfulness is zijn zoals het nu is en zijn zoals jij nu bent.

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Maak gratis en vrijblijvend kennis met Mindfulness

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de Maak gratis en vrijblijvend kennis met Mindfulness.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Geen tijd voor mindfulness?

Maak jij jezelf ook wijs dat je geen tijd hebt voor mindfulness? Of is meditaie al onderdeel van jouw dagelijks bestaan? Wat maakt dat jij niet mediteert of wat maakt dat jij juist wel mediteert? Laten we weer leren van elkaar door te delen. Delen kan natuurlijk ook moeiteloos door even op de like of andere knoppen te drukken!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Je hebt altijd gelijk, wat je ook gelooft
Communicatie: Tips voor het voeren van lastige gesprekken »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Wat is mindfulness? Mindfulness is niets

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.