Discipline opleggen of juist niet?

Stagiair

Sinds een paar maanden heb ik een stagiair Seynabou Kane. Zoals te doen gebruikelijk horen daar ook gesprekken met een stagebegeleider van school bij. Dat eerste kennismakingsgesprek hebben we onlangs gehad. Een leuk gesprek wat me achteraf toch wel getriggerd had en bezig hield. Hoezo? Vraag je je misschien af.

Door naar Discipline opleggen of juist niet? »


Tien assertieve rechten

Meer informatie »


Stop stress, voor stress jou stopt, Tips

Ik zeg nee!

Soms voel je je helemaal opgeslokt door de spanning en stress. Op mijn website vind je vele manieren om met die stress en spanning om te gaan, om ervoor te zorgen dat je een hoog spanningsniveau kunt managen zonder dat het vervelende gevolgen voor jezelf en je gezondheid. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Of als voorkomen niet lukt om het als de situatie nog klein is bij de kop te vatten. Ik ga je in dit artikel tips geven hoe je ervoor kunt zorgen dat je stress binnen de perken blijft. Zodat je je stress klein kunt houden en je plezier en geluk groot!

Door naar Stop stress, voor stress jou stopt, Tips »


Assertiviteit: Nee zeggen, wel doen!

nee, nee, en nog eens nee

Drie letters die een geweldige impact hebben op hoe je leven er uit ziet als je ze te weinig gebruikt en hoe je leven er uit ziet als je ze wel gebruikt. Zeg jij nee als je nee voelt? Of begin je te hakkelen en te stamelen en zeg je misschien of eigenlijk? Verzin je misschien een excuus? Of leg je de verantwoordelijkheid voor je nee buiten jezelf? Misschien doe je wel alsof je niks hebt gehoord? Of je zegt ja en je doet nee.

Door naar Assertiviteit: Nee zeggen, wel doen! »


Overtuigingen die niet werken

Waar of niet waar

Overtuigingen zijn gekke dingen. Je creëert ze zelf en vervolgens creëren zij jouw leven. Ideeën die eerder niet meer dan ideeën waren worden vroeger of later vaststaande feiten die je niet meer ter discussie stelt. Dat is toch zo, zeg je dan, helemaal overtuigd van je eigen gelijk. Een gelijk dat je geluk vaak in de weg staat.

Door naar Overtuigingen die niet werken »


Mindfulness: De chaos loslaten

Bewust worden, bewust zijn

Heb jij ook het idee dat alles steeds sneller gaat? Ik wel in ieder geval. En zeker in vergelijking met toen ik nog heel klein was. Toen leek het alsof de dagen soms voorbij kropen. Alsof er geen einde aan een dag kwam. Misschien zat een deel van die beleving ook wel in het feit dat ik niet gelukkig was en me vooral focuste op wat er niet zo fijn was in mijn leven. Het is net als met wachten. Wachten duurt in je beleving ook vrijwel altijd lang. Maar volgens mij is het niet alleen beleving…

Door naar Mindfulness: De chaos loslaten »


Wat is outplacement?

Doolhof, outplacement

De vraag: Wat is outplacement? is een vraag die bij je voorbij komt op het moment dat je werkgever er meestal over begint. Vaak zul je geen duidelijk beeld ebben wat je boven het hoofd hangt als de term outplacement voor de eerste keer voorbij komt. Outplacement is een vorm van gespecialiseerde externe begeleiding naar ander werk, die je werkgever je aanbiedt als hij de intentie heeft je te ontslaan. Of als je alletwee tot de conclusie komt dat het voor jullie beiden beter is als de wegen zich scheiden.

Door naar Wat is outplacement? »


Ik zeg nee en ik wil er ook geen twee

yes or no

Wil je nee goed bij de ander overkomen, dan moet het aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. In de assertiviteitstraining komt het tijdens een oefening ook heel duidelijk naar voren hoe belangrijk deze voorwaarden zijn. Veel mensen denken dat als ze nee zeggen, dat dat genoeg is. Toch is dat ene woordje op zich niet altijd sterk genoeg. En dat komt omdat het woord op zich wel duidelijk is, maar vaak de lichaamstaal dat woord niet ondersteunt. Dus als je wilt dat je nee ook als een nee wordt ontvangen, zul je je daar heel goed van bewust moeten zijn. Waarom is dat zo belangrijk?

Door naar Ik zeg nee en ik wil er ook geen twee »