Te duur!?

Abstract

Geplaatst op woensdag 6 februari 2013 door Nelly de Jong

Regelmatig, maar gelukkig niet frequent krijg ik de vraag of de opmerking dat mijn trainingen duur zijn en volgens sommige mensen te duur. Er was een tijd dat ik me daar op aangesproken voelde en het idee had dat dat misschien waar zou kunnen zijn. Maar inmiddels heb ik dat standpunt al weer een poos verlaten.

Wat is duur?

Duur of goedkoop zijn etiketten, betekenissen van wat voor jou waar is. En aangezien we allemaal anders zijn, geven we ook allemaal een andere betekenis aan wat duur en goedkoop is. Toen ik nog niet zolang mijn eigen bedrijf gestart was bood ik mijn trainingen aan voor een veel lager bedrag.

Geen verstand van verkopen

Dat deed ik omdat ik terugkijkend veel te weinig verstand van de psychologie van verkopen had. Ik gaf mezelf en mijn training te weinig waarde door zo laag te prijzen. Het gevolg was dat potentiele kopers dat ook zo zagen. Ik kreeg wel aanmeldingen, maar veel minder dan nu.

Kritische deelnemers

En het bijzondere was ook dat de deelnemers soms erg kritisch waren. Die kritiek had te maken met het fenomeen dat als iets goedkoop is, je de neiging hebt te denken dat het dan wel niks zal zijn. Het kan gewoon niet goed zijn als het goedkoop is. Dat heb ik geleerd en ervaren en ik herken het ook in mezelf.

Mooie dure spullen

Als ik iets goedkoops aanschaf heb ik er andere overtuigingen en ideêen bij dan iets wat duur is. Zo is mijn man bijvoobeeld gek op mooie spullen en toen we onze badkamer verbouwden moesten daar mooie (en dus dure) kranen in. Die kranen hebben een godsvermogen gekost en een van die kranen raakte na vier jaar gebruik kapot. Ik baal daar veel meer van, dan wanneer dat een kraan van de Aldi was geweest. Niet alleen vanwege het geld, maar ook vanwege de niet nagekomen verwachtingen en het gedoe wat we ervan en erover hebben.

Prijs en verwachting

De prijs doet dus inderdaad iets met de verwachting van het product. Dat herken je vast zelf ook wel. Een ander mechanisme is dat mensen die weinig geld hebben ook de bijbehorende overtuigingen hebben over geld. En niet alleen over geld, maar ook over wat ze zelf waard zijn.

Succesvolle mensen 

Succesvolle mensen geven probleemloos veel geld uit aan zichzelf. Ze weten dat hoe meer ze in zichzelf investeren hoe meer zij waard worden en hoe meer die waarde weer naar hen toekomt. T. Harv Eker vertelde bijvoorbeeld tijdens zijn Millionaire Mind Intensive waar ik aan deelgenomen heb, dat hij toen hij failliet was veel geld heeft geleend om bepaalde trainingen te kunnen volgen zodat hij daarin leren kon hoe hij er weer bovenop kon komen. Hij vond het zichzelf in ieder geval waard om die investering te doen ook al had hij het geld helemaal niet.

Te duur of een mindset van tekort?

Mensen die gemakkelijk het oordeel te duur op iets plakken, hebben zelf een mindset van tekort. Ze leven in gemis. Het leven brengt hen niet wat ze nodig hebben, denken ze. Terwijl dat leven juist het gevolg is van die mindset. Nu wil ik hiermee niet een op een stellen dat je voor alles wat er in je leven gebeurt verantwoordelijk bent. Dat zou geen recht doen aan bijvoorbeeld vrouwen die verkracht zijn of kinderen met een ernstige ziekte.

Jij bepaalt

Maar hoewel je niet verantwoordelijk gehouden kunt worden voor alles wat erin je leven is, ben jij wel zelf degene die bepaalt hoe je omgaat met wat er in je leven is. En een mindset die energie steekt in de afwezigheid van je verlangen, zal alleen maar meer van die afwezigheid creêren.

Hoe ga je er mee om?

Daarom is het nodig als je niet blij bent met wat er in je leven is, dat je jezelf de vraag stelt: Wat kan ik er aan doen om het voor mezelf beter te maken. Soms is dat accepteren dat er is wat er is. Soms moet je in actie komen om je situatie te veranderen en soms is het tijd om een deur dicht te doen, zodat er een andere deur open kan gaan. Meer smaken zijn er feitelijk niet. Ja, wat veel mensen doen is: Blijven piepen en doorgaan…

Blijven investeren in jezelf

Van T. Harv Eker heb ik ook geleerd dat je minstens 10 procent van je inkomen moet investeren in jezelf. Steeds opnieuw om succesvol te zijn en te blijven. En ik sluit me daar bij aan. Hoe meer je in jezelf investeert hoe meer je waard wordt en des te meer waarde je terugontvangt. Mits je uiteraard geen luie consument bent, want het gaat er ook om dat je toepast wat je leert.

Mooie metafoor

Verder wil ik afsluiten met een mooie metafoor hierover die ik van een van de Verhalenkaarten heb. Lees maar mee.

Picasso

Op een dag zag een vrouw op straat een schilder die een schets maakte van een café. Ze vroeg hem of hij misschien ook een schets van haar wilde tekenen. Picasso, want hij was die schilder, stemde toe en tekende de vrouw. Veel tijd had hij er niet voor nodig. Toen hij klaar was vroeg de vrouw wat ze hem ervoor moest betalen. Picasso antwoordde dat de tekening 5000 francs kostte. De vrouw schrok enorm en zei dat hij slechts drie minuten nodig had gehad om haar te tekenen! Picasso antwoordde: ‘ Nee mevrouw, ik heb mijn hele leven nodig gehad om dit portret te kunnen maken.’

Hoe is jouw mindset ten aanzien van geld? Investeer jij in jezelf? Of heb je ook moeite om jezelf de waarde toe te kennen die je toekomt? Vind je het makkelijk om in jezelf te investeren? En mag het dan ook wat kosten of moet het zo goedkoop mogelijk?

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

3 daagse training: Liever Assertiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 3 daagse training: Liever Assertiever.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je denkt dat dit artikel wat kan toevoegen aan het leven van andere mensen deel het dan door op een van de social media knoppen te drukken. Maar liever nog: Laat jouw reactie achter!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Eet je kikker op!
Ik word gek van mijn gedachten »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Eva op maandag 18 februari 2013 om 15:59
Vroeger had ik ook van die excuses 'dat is te duur of ik vind dat veel geld'. Terwijl ik dan voor andere zaken wel gemotiveerd was om een behoorlijk bedrag neer te tellen.
Nu ben ik eerlijk tegenover mezelf. Vind ik iets te duur, dan betekent dit dat ik het er niet voor over heb. Dat het op dit moment niet belangrijk genoeg is voor me.
Hetzelfde met 'ik heb er geen tijd voor'. Dat is niet de echte reden. Het is omdat het mij het nu niet waard is.

Ik gebruik dit nu ook eerlijk als 'graadmeter' om een beslissing te nemen of ik iets doe of niet, los van hoeveel het kost of hoeveel tijd ervoor nodig is. Voel ik motivatie om ervoor te betalen, dan doe ik het. Zoniet, dan doe ik het niet en vertrouw daarop.

Bedankt voor je artikel. Geld is inderdaad een middel om te investeren in jezelf. Door op die manier geld te bekijken en aan te voelen, bekijk ik geld minder 'scheef'.

Groeten, Eva

Reageer op Te duur!?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.