Overtuigingen die niet werken

Waar of niet waar

Geplaatst op maandag 8 april 2013 door Nelly de Jong

Overtuigingen zijn gekke dingen. Je creëert ze zelf en vervolgens creëren zij jouw leven. Ideeën die eerder niet meer dan ideeën waren worden vroeger of later vaststaande feiten die je niet meer ter discussie stelt. Dat is toch zo, zeg je dan, helemaal overtuigd van je eigen gelijk. Een gelijk dat je geluk vaak in de weg staat.

Ideeên die je voor waar aanneemt

Want overtuigingen zijn aan de andere kant ook maar wat ze zijn. Ideeën die jij voor waar hebt aangenomen. En ideeën kun je veranderen. Als je je herkent in een of meer van de onderstaande veel voorkomende negatieve ondermijnende overtuigingen of gedachten, dan kun je jezelf versterken als je besluit om je overtuiging die je niet helpt om te zetten in een nieuwe overtuiging. Dat kun je onder meer doen door gebruik te maken van affirmaties, deze positieve tegenhanger van negatieve overtuigingen. Meer daarover lees je in het artikel over affirmaties.

Veel voorkomende ondermijnende overtuigingen:

Negatief oordeel

Je zult je vast wel in een of meerdere uitspraken herkennen. Wat al deze uitspraken met elkaar gemeen hebben is dat ze een negatief oordeel over je werkelijkheid in zich hebben. En in dat negatieve oordeel zit een vorm van weerstand om de werkelijkheid zoals die zich op dit moment aan je voordoet te accepteren. En het is precies daarin dat je pijn ontstaat. En nergens anders door. 

Je creêert je eigen werkelijkheid

Het resultaat daarvan is dat je dus door de ideeen die zich ergens in jouw leven post hebben gevat in jouw hoofd, je eigen werkelijkheid creêert. In het geval van bovenstaande overtuigingen een veelal negatieve werkelijkheid. Dat komt mede omdat je hersenen de hele dag door allerlei informatie deleten. Van de 60.000 gedachten die er per dag door je hoofd gaan komen er maar zo'n 2.000 in je bewustzijn. De rest verwerk je onbewust en delete je daarna. En gedachten waar je bewust of onbewust energie in steekt hebben de neiging groter te worden. Daarom is het belangrijk je te realiseren dat je dergelijke negatieve gedachten en overtuigingen hebt. Want alleen dan kun je ze veranderen.

In de stilte

 Wanneer je stopt met je te verzetten tegen de werkelijkheid en leert om op een andere meer positieve manier naar die werkelijkheid te kijken wordt je veel effectiever en gelukkiger. De stilte opzoeken in jezelf door middel van bijvoorbeeld meditatie is een manier die je kan helpen zicht te krijgen op jouw gedachtepatronen. Om ze daarna om te zetten in meer positieve ondersteunende gedachten kun je zoals gezegd affirmaties gebruiken.

Wat belemmert jou?

 Wat zijn jouw belemmerende gedachten en overtuigingen? En wat ga jij doen om liever voor jezelf en meer effectief te worden in het bereiken van wat jij wilt in je leven?

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

3 daagse training: Liever Assertiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 3 daagse training: Liever Assertiever.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als dit artikel waardevol is en jou helpt meer zicht op jezelf te krijgen en je gunt anderen dit ook, deel dit artikel dan met hen door op een van de social media knoppen hieronder te drukken. Want delen is vermenigvuldigen!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Assertiviteit: Nee zeggen, wel doen!
Mindfulness: De chaos loslaten »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Overtuigingen die niet werken

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.