Je hebt altijd gelijk, wat je ook gelooft

Kerstman

Geplaatst op maandag 11 maart 2013 door Nelly de Jong

Waar je van overtuigd bent zal altijd waar zijn in je leven. Het is maar dat je het weet. Wat je denkt zal jouw werkelijkheid bepalen. Jouw overtuigingen worden door een oud gezegde heel mooi weerspiegeld: Zoekt en gij zult vinden. En zo is het maar net.

Onbewuste overtuigingen

Als je je niet bewust bent van jouw overtuigingen en de impact ervan, dan is de kans groot dat je in veel situaties niet effectief zult zijn. Je overtuigingen vormen namelijk het fundament van het bouwwerk dat jouw leven heet. En misschien denk je nu dat dat misschien waar is, maar dat jouw overtuigingen nou eenmaal jouw overtuiging is. En daarmee basta. Toch hoeft dat niet zo te zijn.

Overtuigingen kun je veranderen!

Het bewijs daarvan is overduidelijk en simpel. Er was een tijd waarin je zeker wist dat Sinterklaas bestond… En misschien was je er ook wel heel erg van overtuigd dat je relatie voor altijd was. Je beste vriendin is niet meer je beste vriendin sinds ze er met je vent vandoor is. Er was een tijd dat je spinazie niet te vreten vond en kijk nu eens… Misschien dat je niet echt blij wordt van al die voorbeelden, maar er zijn oneindig veel voorbeelden van veranderde overtuigingen.

Een overtuiging is maar een idee...

Overtuigingen zijn niets anders dan ideeën waarvan jij hebt besloten dat ze voor jou waar zijn. Eerst is er het idee of de gedachte. Je denkt bijvoorbeeld: Leren is moeilijk. Na drie mislukte proefwerken ben je er zeker van. Je kunt het niet en leren is moeilijk. Je neemt op dat moment het besluit dat voor altijd en overal in elke situatie leren moeilijk is voor jou.

Een overtuiging staat als een tafel op zijn poten

Je kunt dat idee als het ware vergelijken met een tafelblad zonder poten. Elke ervaring die je aan de hand van dat idee opdoet en die het idee ondersteunt is een poot onder die tafel. Hoe meer poten, hoe steviger en stabieler de tafel staat en op een gegeven moment krijgt niemand die tafel meer om. Het staat zo stevig als een huis. En jij weet zeker dat je gelijk hebt en dat jouw overtuiging waar is en klopt.

Overtuigingen bepalen je resultaten

Nu is het zo dat gelukkig niet iedereen dezelfde overtuigingen heeft. En verschillende overtuigingen leiden ook tot verschillende resultaten. Succesvolle mensen hebben overduidelijk andere overtuigingen dan mensen die niet succesvol zijn. Daarmee is niet gezegd dat de overtuigingen van succesvolle mensen meer waar zijn dan die van niet succesvolle mensen. Ze zijn gewoon wat ze zijn. Gedachten die je op een gegeven moment voor waar hebt aangenomen. Maar de inhoud van je overtuigingen is wel heel bepalend voor je uitkomst.

Einstein had daar een geweldige uitspraak over:

Als je gelooft dat je het kunt dan heb je gelijk en
als je gelooft dat je het niet kunt, dan heb je ook gelijk.

Dienen je overtuigingen je?

Het gaat er niet om of je overtuigingen waar zijn, want dat zijn ze voor jou. Veel belangrijker is het om te kijken of jouw overtuigingen je dienen. Of ze je helpen datgene te doen of te bereiken wat je wilt bereiken of doen? Als je overtuigingen je ondersteunen en helpen bij het bereiken van je doelen, blijf er dan vooral van overtuigd. Dienen ze je doelen niet, weet dan dat je ze kunt veranderen. De vraag is en blijft of jouw overtuigingen voor jou werken of niet.

Onderzoek je overtuigingen

Als jouw overtuigingen niet voor je werken, onderzoek ze dan en verander ze in overtuigingen die wel werken en die je ondersteunen bij het bereiken van wat je wilt. Kom je er achter dat je niet functionele overtuigingen hebt lees dan alles over wat andere mensen hebben gedaan om hun overtuigingen te veranderen.

Levensveranderende situaties zorgen voor andere overtuigingen

Vaak zijn er leven veranderende gebeurtenissen voor nodig om je zo ver te krijgen dat je je realiseert dat je iets veranderen moet in je leven. Je kent ook vast wel mensen in je omgeving die na een impactvolle gebeurtenis het roer om hebben gegooid. Na een levensbedreigende ziekte kan ze ineens wel grenzen stellen. Of als ze haar baan kwijt raakt of is geraakt maakt ze wel ineens de keus om datgene te gaan doen wat ze altijd al wilde doen.

Doe maar een flinke crisis!

Maar ook als je besluit alles bij het oude te laten dan is dat dikke prima. Zolang jij gelukkig bent met wat en wie je bent hou je gewoon lekker alles bij het oude. Ben je niet gelukkig en kom je niet van de pot? Dan wens ik je een flinke crisis toe opdat je uit je comfortzone komt en gaat doen wat nodig is om datgene te veranderen wat veranderd wil worden.

Alleen jij kunt er wat aan doen

En weet je: Niemand anders dan jij kan jouw overtuigingen veranderen. Want jij bepaalt wat er in jouw werkelijkheid is. Dus of je je wereld als een groot feest of als een en al ellende beschouwt, de keus is aan jou of je daar wat aan gaat doen of niet. Ben je blij met wat er is, ga dan vooral zo door. Ben je niet blij? Weet dan dat je je overtuigingen kunt veranderen en dat er maar één iemand is die dat kan doen!

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

3 daagse training: Liever Assertiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 3 daagse training: Liever Assertiever.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je balans of persoonlijke groei help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social mediaknoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.  
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Vind jij je kinderen allemaal even leuk?
Wat is mindfulness? Mindfulness is niets »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Overtuigingen en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Je hebt altijd gelijk, wat je ook gelooft

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.