Mindfulness: De chaos loslaten

Bewust worden, bewust zijn

Geplaatst op donderdag 4 april 2013 door Nelly de Jong

Heb jij ook het idee dat alles steeds sneller gaat? Ik wel in ieder geval. En zeker in vergelijking met toen ik nog heel klein was. Toen leek het alsof de dagen soms voorbij kropen. Alsof er geen einde aan een dag kwam. Misschien zat een deel van die beleving ook wel in het feit dat ik niet gelukkig was en me vooral focuste op wat er niet zo fijn was in mijn leven. Het is net als met wachten. Wachten duurt in je beleving ook vrijwel altijd lang. Maar volgens mij is het niet alleen beleving…

Steeds sneller

De veranderingen volgen elkaar in vergelijking met vijftig of honderd jaar geleden veel sneller op. Er zijn veel meer mogelijkheden voor iedereen beschikbaar en er is veel meer keuze. Zoveel keuze dat al die keuze ook weer tot keuzestress leidt. Vaak hebben we het idee dat al die keuze ook betekent dat we van alles moeten. Een druk in onszelf die al vroeg in de kindertijd is aangeleerd doordat we toen ook al van alles moesten. We moesten met mes en vork eten, netjes zitten, handjes geven, tante een kusje geven, op school ons best doen, het goede voorbeeld geven, etc… En al die keuze levert een door onszelf gecreeerde druk op, want al die mogelijkheden en keuze moet je ook nog eens benutten, want stel je voor dat die keuze er morgen niet meer is…

Verhalen van je denken

Deze conditioneringen zijn ‘verhalen’ van je denken. Je hebt ze aangeleerd gekregen en voor waar aangenomen. Toch zijn het echt niet meer en niet minder dan ‘verhalen’ in je hoofd. Het is jouw denken dat er voor zorgt dat je die druk voelt. En het mooie daarvan is, dat het maar gedachten zijn. Gedachten, zo’n 60.000 per dag zorgen ervoor dat je je op een bepaalde manier voelt en gedraagt. En meestal zijn dat geen bewuste gedachten. Want van die 60.000 denk je er maar zo’n 2.000 bewust. De rest doe je op de automatische piloot.

Bewust worden

Om op die 58.000 onbewuste gedachten invloed uit te kunnen oefenen, zul je ze eerst bewust moeten worden. Hoewel het uiteraard helemaal niet nodig is ze alle 58.000 te kennen. Maar je bewust worden van de niet functionele gedachten kan je helpen om er andere meer productieve gedachten voor in de plaats te gaan denken. Of om je denken te vertragen en de tijd tussen twee gedachten te vergroten. Vergroten in en door de stilte te zoeken in jezelf. Vaak helpt het alleen al om je bewust te worden van die oneindige stroom van gedachten.

Stil staan en stil zijn

En je bewust worden van die stroom en van je niet productieve gedachten doe je het best door stil te staan en te zijn. Te kijken en te luisteren en gewaar te worden naar wat er in jouw hoofd en lichaam allemaal gebeurt als je verder niets doet, behalve zijn en gewaarworden en ervaren. Soms ontdek je dan dat er een soort van kakafonie aan gedachten aan de gang is. En soms is het ook wat rustiger. Bewust stil staan en stil zijn bij jezelf kan een wonderlijke ontdekking van jezelf opleveren. Waarin je niet meer je gedachten bent, maar ontdekt dat je gedachten hebt. Gedachten die je als wolkjes in en uit je hoofd kunt laten drijven. Zonder dat je er ook maar iets mee doet. Gewoon zijn. Zijn wie jij bent en de chaos buiten jezelf te laten voor wat hij is. Want hoe groot de chaos buiten jezelf ook is, jij kunt altijd terug naar dit punt van stilte en bewust zijn in jezelf. Waar het altijd kalm, rustig en vredig is in jezelf. Gewoon zijn. Wie jij bent.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je balans help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van de social media knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Overtuigingen die niet werken
Wat is outplacement? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Mindfulness: De chaos loslaten

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.