Assertiviteit: Op je standpunt blijven staan

Op je standpunt blijven staan

Geplaatst op zondag 22 mei 2016 door Nelly de Jong

Het voelt soms best lastig om voet bij stuk te houden en op je standpunt te blijven staan. Vooral als je druk voelt bij bepaalde gesprekspartners of wat je misschien als je tegenstanders ervaart. Misschien denk je wel als hij of zij wat zegt: Ja daar zit ook wel wat in. En voor je het weet waai je met alle winden mee. Waar jij voor staat, wat voor jou belangrijk is wordt niet zichtbaar als je niet bij je standpunt blijft. Jij wordt niet zichtbaar. Wie ben je eigenlijk? Waar sta jij voor? Het blijft voor je omgeving vaag als je je standpunt steeds aanpast aan wat anderen vinden.

Oefening: Wat wil jij?

Misschien is het voor jou zo'n gewoonte om je aan te passen dat je niet goed weet waar je zelf voor staat. Dan kan de volgende oefening je helpen. Vraag jezelf regelmatig maar minimaal drie keer per dag af: Wat voel ik eigenlijk? Wat voel ik waar in mijn lichaam? Wat wil ik nu? Waar heb ik nu behoefte aan? Wat is voor mij belangrijk en waarom is dat belangrijk voor mij?

Onbewuste beslissingen

Het bijzondere is dat je misschien denkt dat je je standpunt aanpast op rationele gronden. Omdat je denkt dat de ander misschien betere argumenten heeft. Toch is dat in de praktijk meestal anders. De meeste beslissingen neem je onbewust en niet op rationele gronden. De meeste beslissingen neem je gevoelsmatig. Je hebt ergens een goed of een minder goed gevoel bij. In feite doe je alles wat je doet om pijn te vermijden of plezier te krijgen. En op grond van dat goede of minder goede gevoel ga je argumenten zoeken om je gevoel te onderbouwen. Ik wil je uitnodigen om daar de komende tijd eens bij jezelf op te letten.

Angst voor een confrontatie

Want wat is dan de reden dat je je steeds aanpast? Wat is de reden dat je niet op je standpunt blijft staan? Is dat wel echt alleen maar omdat de ander betere troeven en argumenten heeft? Of ben je eerder bang om de confrontatie aan te gaan? Want als de ander niet vindt en voelt wat jij vindt en voelt, dan zul je je ruimte in moeten gaan nemen. Wanneer je daar een negatieve betekenis aan geeft omdat je bang bent om de confrontatie aan te gaan, dan is het voor jou gemakkelijker om je standpunt te wijzigen. Voor de korte termijn althans. In termen van pijn en plezier betekent het: Ik heb op de korte termijn minder pijn omdat ik de confrontatie niet aan hoef te gaan. Op de lange termijn ligt dat anders.

Wat wil ik? Wat wil ik echt?

Jezelf verloochenen

Op de langere termijn verloochen je namelijk jezelf. Delen van jou, inclusief je lijf zullen vroeger of later in proteststand gaan. Je gaat dan een onbestemd gevoel van onvrede in jezelf ervaren en wordt mogelijk kritischer op jezelf. Of wat ook kan is dat je lichaam gaat protesteren door je een of meerdere klachten te bezorgen. Het is daarom ook beter om voor de winwin te gaan. En dat lukt als je uitzoekt wat de gezamenlijke behoeften zijn. Winwin betekent dat je niet de strijd aan gaat over wie gelijk heeft, maar dat je gaat onderzoeken wat de gevoelens en behoeften van de ander zijn en wat jouw gevoelens en behoeften zijn.

Winwin

In mijn ervaring is het vrijwel altijd mogelijk om voor de winwin te gaan en beider behoeften ingevuld te krijgen. Maar dat vraagt wel dat jij voor jezelf weet waarom iets al of niet belangrijk voor je is. Dat je weet welke behoefte aangesproken wordt en vervuld wil worden. En dat je dat ook bij de ander nagaat. Vaak slaan we die stap(pen) over. En beginnen we met de conclusie. En dat is het dan. Twee conclusies terwijl er maar ruimte is voor een. Een vleugje ongeduld kan daaraan ten grondslag liggen. Want de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de bovenstaande methode meestal iets meer tijd vraagt. 

Doorvragen

Dat betekent een andere aanpak wanneer je merkt dat iemand anders een andere mening heeft dan jij. Het is dan verstandig om verder door te vragen naar welk gevoel de ander heeft. Welk gevoel speelt en welke behoefte wordt ingevuld door zijn of haar oplossing. Als je dat naast jouw gevoel en behoefte legt, dan is de kans groot dat je een gezamenlijke oplossing kunt vinden. Dat is alleen wel een proces wat soms tijd vraagt. Tijd die niet in iedere situatie gegeven is. Daarom kan het soms nodig zijn om te leren gewoon op je standpunt te blijven staan als iets in een bepaalde situatie voor jou belangrijk is. Gewoon op je standpunt blijven staan omdat het goed voor jou en je gezondheid is. Maar ook omdat het goed is voor je relaties. Goed voor je relaties omdat je veel zichtbaarder wordt. Anderen weten beter wat ze aan je hebben. Daarmee is op je standpunt blijven staan niet alleen goed voor jou, maar uiteindelijk ook voor de ander. 

Letterlijk op je standpunt blijven staan

Ik wil je daarom ook uitnodigen om voor jezelf gewoon eens een poosje te oefenen met nieuw gedrag. Een simpele manier om goed op je standpunt te blijven staan is door gewoon je standpunt te blijven herhalen. Niet in argumenteren stappen, maar gewoon letterlijk of in iets aangepaste vorm blijven herhalen wat je standpunt is. Als je kinderen hebt, dan ken je dat wel, want op de een of andere manier weet je dat het bij hen ook zo werkt als ze iets willen wat jij niet wilt. Lees maar eens mee:

Voorbeeld:

Jij: Nee, ik ga niet mee naar die bijeenkomst.

Ander: Maar heb is wel een heel interessante bijeenkomst hoor. Daar zou jij ook wel wat aan kunnen hebben.

Jij: Ja dank je dat je zo met me meedenkt, maar ik ga toch niet mee naar toe.

Ander: Maar denk je niet dat als je niet meegaat, dat je daar dan later problemen mee krijgt in je werk?

Jij: Misschien wel, maar toch heb ik besloten dat ik niet mee ga naar die bijeenkomst.

Ander: Ik vind het wel jammer hoor dat je niet meegaat. Ik had me er zo op verheugd. Doe het dan voor mij?

Jij: Ik begrijp dat het voor jou een teleurstelling is dat ik niet mee ga, maar ik blijf op mijn standpunt.

Ander: Nou dat vind ik niet zo leuk van je hoor. Je kunt best wel wat voor mij over hebben.

Jij: Ik zei het al. Ik begrijp dat het voor jou een teleurstelling is, maar nogmaals: ik blijf bij mijn beslissing.

Enz….

Elke nieuwe vaardigheid vraagt oefening

Oefenen, oefenen, oefenen 

Het is en blijft ook een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. En het maakt feitelijk niet uit wat voor situatie het is. Je blijft gewoon als een kapotte grammofoonplaat herhalen wat je boodschap is. En wanneer je dat kunt larderen met mededogen voor het gevoel van de ander, dan werkt het het sterkst.

Doe het gewoon maar…

Ik wil je van harte uitnodigen om de komende tijd een aantal momenten te kiezen en voor jezelf te besluiten om gewoon eens op je standpunt te blijven staan. Begin maar met iets gemakkelijks, waarbij geen hele grote belangen spelen. Doe het en stuur waar nodig bij. Misschien gaat het direct in een keer helemaal geweldig, misschien moet je nog wat oefenen. Kies iets waar het belang voor jezelf niet zo groot in is. Ik moet ineens denken aan een oefening die ik lang geleden kreeg in een training. We moesten een collectant aan de deur geen geld geven. Dat was destijds zo ver uit mijn comfortzone. Het zou gewoon niet in me opgekomen zijn om niks te geven. Dus toen ik dat deed, was dat best even spannend. Ik het het ook maar 1 keer gedaan. Gewoon om te ontdekken dat ik het kon. Dat was voor mij genoeg. Het was een reset voor mijn mind. Misschien dat het voorbeeld niet helemaal de lading dekt, maar het onderliggende mechanisme van iets anders doen dan je gewend bent is wel vergelijkbaar. Doe  het en ervaar dat je keus hebt en nog meer keus krijgt. Jij zit aan het stuur en hebt de regie. Je hoeft je niet te voegen, gewoon omdat je het nu eenmaal zo geleerd hebt.

Doe maar gewoon alsof

Let er bij het herhalen van je standpunt op dat je woorden congruent zijn met je toon en je lichaamshouding. Dat je ervoor zorgt dat de taal van je lijf dezelfde is als je woorden. Je hoeft je er niet zeker bij te voelen, doe maar gewoon alsof, als je zeker voelen een brug te ver is. Speel maar gewoon toneel. Je zult gaan ervaren dat je naarmate je er meer mee oefent je je vanzelf zekerder gaat voelen. De eerste twee drie keer zijn het spannendst en daarna denk je: Waar heb ik me zo druk om gemaakt. Mensen accepteren het gewoon als ik op mijn standpunt blijf staan…

Kijk je tijger in de ogen!

Maar die eerste paar keer, zul je jouw tijger in de ogen moeten zien en uit je comfortzone komen en het gewoon doen. Ik weet dat je het kunt! En ik weet ook dat je wat te vieren hebt als je het hebt gedaan!

Wil je meer lezen over pijn en plezier? 

Pijn en plezier 

Meer lezen over de zes basisbehoeften:

Zes basisbehoeften

Online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen

Wil je ook nog beter op je standpunt leren te blijven staan? Wil je meer weten over dit onderwerp en gewoon jezelf worden zonder jezelf weg te geven en aan te passen? Dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Onzekerheid. Als 'ik ben niet goed genoeg' jouw waarheid is
Hoogsensitief of gewoon gevoelig? »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Oefeningen en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Ellen van Es op maandag 23 mei 2016 om 11:16
Op je standpunt blijven staan is een zware klus als je eigenlijk het grootste deel van je leven geleefd hebt om de ander te pleasen! Na het doormaken van twee hersen infarcten in 2009 werd ik gedwongen radicaal het roer om te gooien om niet te verzuipen in de maatschappij. In 2014 kreeg mijn moeder een herseninfarct en ik dacht "eigenlijk fijn dat ik nu kennis van "zaken" heb en haar kan helpen. Fout, de medegezinsleden zoals mijn broer en zus hadden daar totaal andere ideeŽn over..... Dat zelfde jaar in augustus overleed vrij plotseling mijn vader. Een uitermate verdrietige en zware periode waarin er zoveel gebeurde dat er bij mij definitief een grote knop werd omgezet: ik heb alle banden verbroken met mijn moeder (dit uit liefde en op sterke dreigende aandrang van broer!), broer ťn zus! In de afgelopen periode kwamen in het begin al deze problemen heftig op mij af, nu kan en durf ik te zeggen dat ik er goed aan heb gedaan. Zeker voor mezelf, want mijn gezondheid kreeg telkens een opsodemieter en ik was weer achterop geraakt. Zelfs als ik aan mijn moeder denk die nu in een verzorgingshuis woont met de gevolgen van haar herseninfarct, durf ik te zeggen dat het voor haar ook beter is. De spanningen waren te hoog voor ons beide, we weten dat we aan elkaar denken (sturen elkaar kaarten!) Alle banden die verbroken zijn kunnen niet meer gerepareerd worden en dat wil ik ook niet. Het is goed zoals het is ook al is het beslist niet leuk, maar ik ben nu vrij en heb een fijn leven met mijn man en zoons. Onder zulke problemen lijd alles wat je dierbaar is mee en dat is geen feest. Ik durf te spreken van een win win situatie in mijn geval. En dat ik op mijn standpunt kan blijven staan had ik nooit van mijn leven gedacht!!

Mieke Visser op maandag 23 mei 2016 om 09:50
Dit artikel moet toch iedereen aanspreken, omdat je er allemaal op de een of andere manier mee te maken hebt. Ik was ook iemand die wilde "pleasen", maar je komt jezelf dan altijd tegen. Uiteindelijk heb ik geleerd als je op je standpunt wil blijven, dat niet alleen voor je zelfvertrouwen beter is, maar ook voor de ander. Ik werk in een zelfsturend wijkzorgteam als wijkverpleegkundige. Dit is bij onze organisatie ruim 3 jaar geleden ingevoerd en dat was natuurlijk even wennen. Niemand is de baas, je moet het echt met elkaar bepalen hoe je de zaken regelt. Daarbij hadden we natuurlijk wel ondersteuning van een wijkcervice centrum, want er kwamen veel nieuwe verantwoordelijkheden bij. Natuurlijk gaf dit heel veel spanning en onrust, want zoveel mensen, zoveel ideeŽn. Er zijn natuurlijk altijd "kartrekkers" binnen z'n team, maar ook mensen die graag achterover leunen en alles wel best vinden. Het gevoel een gezamenlijke verantwoordelijkheid te delen en elkaar te respecteren, is hierin heel belangrijk. Verschil in opgeleid te zijn en ervaring speelt hier ook een belangrijke rol. Geef elkaar de ruimte om te leren en dat iedereen belangrijk is in het team. Dat lag heel gevoelig in dit team waar ik sinds 1,5 jaar werk. Er waren een paar die daar de dienst uit maakten en de overige collega's durfden letterlijk niets te zeggen. Dat was voor mij onbegrijpelijk, en kwam daardoor zelf al snel in een conflictsituatie. Ik werk al ruim 43 jaar in de gezondheidszorg, maar had z'n situatie nog nooit mee gemaakt. Ik merkte dat ik steeds meer moeite kreeg met deze situaties, maar opgeven was voor mij geen optie. Ik bleef bij mijn standpunt dat we allemaal in de nieuwe situatie moesten meebewegenen dat dit voor iedereen wennen was. Er bestond duidelijk een tweekamp en daar moest verandering in komen. Er werd vanuit de organisatie een externe cach uitgenodigd die in gesprek ging met ons. Er is veel gebeurd, er zijn veel tranen gevallen, maar uiteindelijk durfden mensen ook uit hun comfortzone te treden. Alles is uiteindelijk goed gekomen en we zijn hard op weg een hecht team te worden. Ik zie hoe mensen kunnen veranderen met als doel weer plezier in het werk te hebben. Ik moet nog 4,5 jaar werken, dan ga ik met pensioen. Dan kan ik zeggen, wat heb ik toch een fantastische baan gehad. Wat zal ik dit missen.

Frank Hofstee op donderdag 20 juni 2013 om 10:30
Heel erg goed artikel. De praktijk leert ons dat assertiviteit bepalend is voor het lekker in je vel zitten. Volg de training voor iedereen die daar behoefte aan heeft en je zult merken dat je sterker in je schoenen staat.

Marlies op zondag 26 mei 2013 om 21:12
Op dit moment is dit onderwerp actueel binnen mijn relatie. Als ik een mening heb die afwijkend is van die van mijn man (vooral daar waar het onderwerpen betreft die direct onze relatie betreffen, zťker als we daar ruzie over hebben) voel ik me snel geappelleerd om mijn mening "bij te stellen" of te "herformuleren" om de lieve vrede te bewaren of het contact te herstellen (wij kunnen hard botsen de laatste tijd). Aanvankelijk dacht ik dat dat me niks uit zou maken ("ach joh, krijgt hij toch lekker zijn zin, wat maakt mij het uit"). De laatste tijd merk ik echter dat dit zich gaat wreken. Ik krijg er -met terugwerkende kracht- last van dat ik niet bij mezelf blijf. Lastig. Leerzaam. Werk aan de winkel!

Reageer op Assertiviteit: Op je standpunt blijven staan

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.