Werk via je netwerk

Netwerk van mensen

Misschien wist je het al, misschien niet. Maar zo’n 70% van alle vacatures verschijnt nooit in de krant. En ik vermoed dat dat percentage met de komst van allerlei internetmogelijkheden alleen maar is vergroot. Hoe komt dat?

Via, via

Als jij je baan opzegt, dan ben jij de eerste die dat weet. En daarna misschien je partner en je baas. Je vertelt het op moment x aan je collega’s en dan zijn er al weer meer mensen die ervan weten. Als een van die mensen iemand kent die jouw werk prima zou kunnen doen, dan zullen ze echt niet gaan wachten totdat jouw baan in de krant komt met diegenen te benaderen. Zodra ze weten dat die vacature er aan zit te komen, wordt onmiddellijk actie ondernomen en de ander geïnformeerd. Bovendien vertelt je collega (als het bv. je collega is die iemand weet) direct aan je baas, dat ze wellicht iemand kent voor de vacature. En op die manier worden heel veel vacante functies ingevuld zonder dat ze ooit de status van een officiële vacature hebben gehad.

Door naar Werk via je netwerk »


Wie BEN je?

De kikker en de schorpioen

Wie ben je echt? Je antwoord op die vraag is ongelooflijk bepalend voor hoe jouw werkelijkheid eruit ziet. En voor hoe jij je werkelijkheid ervaart. Het antwoord op de vraag: Wie ben je? bepaalt hoe je reageert op ongeacht welke situatie. Wat je over jezelf gelooft, bepaalt hoe je je werkelijkheid waarneemt. En hoe je je werkelijkheid waarneemt bepaalt naar welke informatie je hersens op zoek gaan. Zoek rood en vindt rood. Het fenomeen dat je als je zwanger bent ineens allerlei zwangere vrouwen ziet...

Door naar Wie BEN je? »


Ik kan er niks aan doen...

Duim omlaag, ik kan er niks aan doen

Wat maakt de ene mens succesvol en de andere niet? Je eerste reactie zou misschien zijn dat je achtergrond daar een belangrijke rol in speelt. Als je een stabiele achtergrond hebt denk je misschien, dan maak je de grootste kans op succes. Dat lijkt op zich voor de hand te liggen. Stabiele achtergrond, veilige hechting, goede jeugd, enz. Toch is dat niet zo. Want die stabiele achtergrond is geen garantie op succes. Er zijn mensen die een hele stabiele jeugd achter de rug hebben en toch maar middelmatig presteren of op het verkeerde pad terecht komen. En er zijn ook mensen met een achtergrond waarbij je helemaal niet aan succes denkt als je hem hoort.

Door naar Ik kan er niks aan doen... »


Ongelukkig op je werk?

Ongelukkig gestrest

Onderzoek wijst keer op keer uit dat maar heel weinig mensen echt doen waar ze blij van worden op hun werk. Voor mij is een belangrijk criterium of je energie krijgt van je werk. Als je werk je meer energie kost dan het je oplevert, dan wordt het tijd voor jezelf eens na te gaan of je met deze baan door wilt blijven gaan.

Door naar Ongelukkig op je werk? »


Assertiever worden, hoe doe ik dat? Tips

Sterke vrouw die stenen doormidden slaat

Assertiever worden werkt in mijn ervaring het best van binnen naar buiten. Daar bedoel ik mee, dat ik je allerlei tips en trucs kan geven van allerlei dingen die je zou kunnen doen om beter voor jezelf op te komen. De praktijk wijst echter meestal uit dat je zelf best wel weet wat je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen. Je doet het alleen in de praktijk vaak niet. Als ik je dan nog meer 'kunstjes' ga leren om assertiever te worden en voor jezelf op te komen, dan is het resultaat uiteindelijk dat je alleen nog maar onzekerder wordt. Want je hebt er dan nog meer dingen bij waarvan je weet dat je ze zou moeten doen, alleen je doet ze niet, want je voelt je niet zeker genoeg om ze te doen.

Door naar Assertiever worden, hoe doe ik dat? Tips »


Wat ben je waard?

Waardering, Waarde, Duimpje omhoog

Regelmatig kom ik tegen dat als een vrouw een eigen bedrijf wil starten ze de neiging heeft alles in de verkleinstand te zetten. In tegenstelling tot mannen die een bedrijf hebben, heeft zij een bedrijfje. Waar mannen zichzelf omhoog bluffen en zichzelf regelmatig overschatten, doet zij het omgekeerde. Te lage prijzen vragen, of: Helemaal niks rekenen. Vaak geeft ze veel te veel weg. En laat ik ook maar hand in eigen boezem steken. Toen ik voor mezelf begon had ik ook die neiging.

Door naar Wat ben je waard? »


Concentratie. Je zult maar gestoord zijn

Prikkels, social media, laptop, etc

Je zult maar gestoord zijn

Voor sommige mensen is het geen enkel probleem om ongestoord en geconcentreerd ergens aan te werken. Anderen hebben er grote moeite mee. Voor sommigen spelen hier aangeboren factoren in mee, anderen hebben hier ongezonde gewoontes aangeleerd.

Binnen of buiten

De verstoring kan in jezelf zitten, maar ook in de omgeving. Toch is het wel een tendens van deze tijd dat steeds meer mensen hier moeite mee hebben. Er zijn weinig echte en vanzelfsprekende rustpunten meer. Waar vroeger bijvoorbeeld de zondag echt een rustdag was, daar willen we nu op zondag ook vermaakt worden.

Door naar Concentratie. Je zult maar gestoord zijn »


Een actueel cv? Zo doe je dat!

dobbelsteen met JOB erop

Het valt tegenwoordig nog niet altijd mee om in de grote berg van sollicitanten jezelf zichtbaar te maken. Want wat moet je doen om jezelf te onderscheiden van honderden anderen?

Eenheidsworst

De meeste cv’s (kan ik uit mijn achtergrond in het personeel en organisatiewerk vertellen) zien er allemaal zo ongeveer hetzelfde uit. En je kunt kiezen voor de norm en je daaraan aanpassen. Dat is wat de meeste mensen ook doen. Maar daarmee maak je het voor jezelf wel ingewikkelder om jezelf zichtbaar te maken. Want je doet dan mee in de eenheidsworst. Op zich niets mis mee, maar wel lastig als je dus tot de selecte groep wilt behoren die wordt uitgenodigd.

Door naar Een actueel cv? Zo doe je dat! »