Gratis? Nou nee!

Free, gratis

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op maandag 21 januari 2013 door Nelly de Jong

Met ingehouden adem kijkt ze naar de caissière die de laatste van de 1438 bonnen scant en ja hoor: achtentwintig dollar. In de min! Lyrisch huppelt ze de supermarkt uit, voorzover dat gaat dan met een kar vol luiers en genoeg inlegkruisjes om een middelgroot meer mee droog te leggen. En ik ben ook blij vanaf de bank, en een beetje afgunstig. “Waarom kan dat in Nederland niet?. Staat er weer op zo’n bonnetje: maximaal 1 per persoon, niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen” mopper ik. Man en ik kijken naar Extreme Couponing, een real life soap op TLC met vrouwen die een dagtaak hebben aan het verzamelen van bonnetjes voor zo veel mogelijk gratis boodschappen.

Alles gratis

Het klinkt allemaal geweldig en ’s nachts droom ik stiekem van XXL-winkelkarretjes, een organizer vol keurig uitgeknipte bonnetjes, stellingkasten in de garage die van onder tot boven gevuld zijn met genoeg tandenborstels, rijst, luiers, deodorant, pastasaus en pannenkoekmix voor de komende dertig jaar en zolders die omgebouwd zijn tot een soort C1000-dependance. En alles gratis. Wauw.

Bestookt met reclame

In het dagelijkse leven kom ik aan mijn trekken met Stimorolmeisjes in de stad (6 keer langs gelopen voor een gratis zakje met twee kauwgumpjes), probeer-nu-gratis-geld-terug-bonnetjes en natuurlijk de verzamelsites op internet waar je gratis pennen, stickers, oploskoffie, vitaminepillen en Tena Ladies kunt aanvragen. Dat ik daarna geen idee heb wat ik er mee moet en bestookt word met allerlei reclame en vervolgacties neem ik voor lief.

Tot nu toe dan

Allemaal overbodige meuk 

In een opwelling van poetswoede ging ik laatst alle verborgen hoeken in huis te lijf en ontdekte onder meer zes proefpakketten maandverband, vier zakjes kruidenmix (tenminste houdbaar tot oktober 2011), vijf gratis (rug)tasjes met reclameprint, een kalender van het Oogfonds, zeven apart verpakte vaatwastabletten en een oneindige hoeveelheid folders en vergeten probeer-nu-gratis-geld-terug-bonnetjes. Om het nog maar niet over de hoeveelheid pennen en winkelwagenmuntjes te hebben. Wat deed al die meuk in mijn huis? Waarom ben ik (blijkbaar) zeven keer langs de meisjes van de vaatwastabletten gelopen terwijl we niet eens een vaatwasser hebben? Waarom wilde ik al die gratis dingen terwijl ik er niets mee deed? Puur en alleen omdat het gratis was?

Metafoor voor mijn leven

Ineens werd me akelig duidelijk dat hier een mooie metafoor van mijn leven in zat. Ik vind alles leuk en interessant, ben snel afgeleid en wil overal aan meedoen.  Het ‘ik zie wel wat er op mijn pad komt’ denken, zeg maar. Of het nou om opleidingen, banen, vriendjes of iets anders ging: ik nam alles aan wat ik tegenkwam of me in de schoot geworpen werd. Op zich niets mis mee natuurlijk, mits je een beetje kunt schiften. Maar dat kan ik dus niet! Ik moet meteen hamsteren! Ik ben net een vuilnisbak: alles is welkom en zeker als het gratis is. Of het nu gaat om gratis brillendoekjes, klantenpanels, vacatures of trainingen: ik sta vooraan. Zo heb ik jarenlang allerlei ballast verzameld waar ik helemaal geen behoefte aan had.

Wat is mijn missie?

Het werd tijd om te bedenken wat ik nu eigenlijk echt wilde. Wat is mijn missie op werkgebied? Wat is belangrijk voor me? Wat wil ik bereiken in mijn leven? Wat heb ik nodig om van al die dromen, wensen en verlangens werkelijkheid te maken? En vooral: hoe zeg ik ‘Nee’ tegen al die overbodige zooi die ik daarbij niet nodig heb?

Makkelijker kiezen

Het is een stuk makkelijker kiezen nu ik weet dat ‘gratis’ (oftewel dat wat zomaar langskomt) niet langer meer het belangrijkste criterium is. En mijn huis is in elk geval al een stuk opgeruimder en mijn hoofd veel rustiger. Het voelde wel een beetje raar, de eerste keer dat ik niet afremde toen ik in de stad langs een uitdeelkraampje van frisdrank fietste of toen ik een gratis training afwees. Maar als er nu iets binnenkomt waar ik zelf om gevraagd heb, echt iets aan heb en het is nog gratis ook, dan ben ik driedubbel zo blij. Mijn man ook, trouwens. Al is het alleen maar omdat we nu gelukkig niet meer platgebeld worden naar aanleiding van mijn aanvragen voor gratis notitieblokjes.

Jouw missie?

En jij? Wat doe jij met al die gratis troep? Roept het ook hebberigheid in je op? Of heb jij je missie in je leven helder? Ik ben benieuwd.... Invullen van de gratis missiegenerator kan je in ieder geval wel helpen meer zicht te krijgen hierop.

Gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Van Wens Naar Werkelijkheid

3-daagse training Liever je Droombaan

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 3-daagse training Liever je Droombaan.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Loopbaanbegeleiding: Selectiegesprekken
Mindfulness: Je kunt altijd van gedachten veranderen! »

Gratis E-book Tijdgebrek of kiespijn?Al meer dan 2.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer loopbaancoaching en Effectiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Nelly op maandag 21 januari 2013 om 15:27
Hoi Willem,

Wat je schrijft klopt vanuit een bepaalde context.
Aan de andere kant komt mijn website niet voorbij, maar ben je hier als het goed is zelf langs gekomen op zoek naar iets...
En dan past het wel weer in het artikel waarin Linda aangeeft driedubbel blij te zijn als er iets voorbij komt waar ze naar op zoek is en het ook nog gratis is...
Niettemin, kan ik de humor er ook wel van inzien.
Slim geobserveerd in ieder geval Willem!

Willem op maandag 21 januari 2013 om 14:56
Wel grappig. Aan het einde van je artikel waarin je de lezers min of meer oproept om niet meer mee te doen met onzinnige gratis-acties, leid je ze naar een gratis missiegenerator en geef je een gratis e-book weg! Niet dat ik die wil wegzetten als "gratis troep" want ik denk dat ze zeker een bepaalde waarde vertegenwoordigen en dat ze van waarde kunnen zijn. Maar dat geldt net zo goed voor vaatwastabletten en notitieblokjes...

Reageer op Gratis? Nou nee!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.