Mindfulness: Natuurlijke pijnbestrijding

Ontspanning relax

Geplaatst op donderdag 20 december 2012 door Nelly de Jong

Pijn geeft dermate fysieke sensaties dat het sowieso je aandacht trekt. Bij het ervaren van pijn ben je geneigd om volautomatisch in een geconditioneerd patroon te stappen. Ik wil je daarom uitnodigen om de volgende keer dat je een teen of je hoofd stoot of je met een hamer op je duim slaat, eens uit die conditionering te stappen.

Onderzoek je fysiek gewaarwordingen

Ik wil je vragen om op dat moment de tegenwoordigheid van geest te hebben om nu eens niet automatisch te gaan vloeken of schelden. En om in plaats daarvan met je aandacht naar de fysieke gewaarwordingen te gaan.

De pijn voelen

Merk dan eens op wat je voelt in je lichaam. Gewoon voelen wat je voelt. Met je volle aandacht. En ervaar dan maar eens dat die fysieke gewaarwordingen van moment tot moment kunnen veranderen. Misschien voel je eerst stekende pijn, misschien bonst het of brandt het. Het kan schrijnende of snijdende pijn zijn. En het kan ook zijn dat al die sensaties elkaar afwisselen.

Ja tegen de pijn zeggen

De uitnodiging is om als een waarnemer naar deze ervaring te kijken. En ja tegen je ervaring te zeggen. Om terwijl je misschien een kompres legt of je hand onder de koude kraan houdt te observeren wat de gewaarwordingen in je lichaam zijn.

Kalmte achter de pijn

In die positie van waarnemer zul je wellicht ervaren dat er in die heftige sensaties ook een stiltepunt in jezelf is. Een soort innerlijke kalmte die je ervaart achter de sensaties die de pijn veroorzaken. Misschien krijg je het idee dat jij niet meer de pijn hebt. Of misschien voel je dat je als het ware losstaat van de ervaring en dat je voorbij die ervaring van binnen rustig en kalm bent.

Acute pijn

Sommige ervaringen als je hoofd stoten of met een hamer op je duim slaan zorgen voor directe pijn. Directe en acute pijn is vaak kort en hevig. Meestal is het ook vrij snel weer weg en gaat het vanzelf voorbij. Zo niet, dan is er wellicht een reden om in actie te komen. Misschien ga je naar de eerste hulppost in het ziekenhuis of naar de huisarts. Als je dit experiment een keer hebt gedaan, zul je waarschijnlijk  hebben ervaren dat hoe je je pijn beleeft enorm veel uitmaakt voor hoe je omgaat met die pijn. Hoeveel pijn je ervaart, wordt voor een belangrijk deel bepaald door de gedachten die je erover hebt.

Chronische pijn

Dat geldt net zo goed voor emotionele pijn als voor chronische pijn. Als je veel pijn in je leven ervaart, of dat nou intense, emotionele pijn of chronische, fysieke pijn is, het kan een enorme verandering in de beleving daarvan betekenen als je beseft dat je invloed hebt op hoe je je pijn ervaart.

Je bent niet je pijn

Door de pijn op een bewuste manier te ervaren gaat de identificatie uit de pijn. Je bént niet meer je pijn. Je hébt pijn. En dat is voor de meeste mensen een hele gewaarwording. Als je veel pijn hebt, dan zul je ook vast wel eens ervaren hebben dat je als je bijvoorbeeld in een heel spannende film zit dat je ervaring van de pijn ook anders is. Je hebt dan over het algemeen veel minder last van je pijn. En dat heeft alles te maken met wat je met je aandacht doet.

Aandacht vergroot de pijn

Daar waar je aandacht is, is ook je beleving. Als je daarnaast ook door wat je tegen jezelf zegt de ervaring uitvergroot, dan wordt de beleving ook sterker. Hoewel het vloeken en schelden misschien lijkt op een uiting geven aan heeft het ook tot gevolg dat je meer energie steekt in een pijnlijke ervaring, waardoor de beleving ervan sterker wordt.

De boodschap van pijn

Natuurlijk is pijn ook gewoon een signaal waar je naar moet luisteren. Pijn heeft ook altijd een boodschap voor je. Die boodschap kan bij de verschillende vormen van pijn anders zijn. En wat je ermee kunt doen daardoor ook. Maar het is sowieso wel belangrijk altijd te luisteren naar wat ze je wil vertellen.

Mijn pijn

Toen ik in de overgang kwam, heb ik veel last gekregen van migraineaanvallen. Op een gegeven moment was dat zo naar dat ik er medicatie voor heb gehaald. Maar ik had van die medicatie uiteindelijk weer meer last dan van de aanvallen alleen. Ze onderdrukten de aanval niet helemaal en maakten dat ik later alsnog een aanval kreeg. Dus daar ben ik weer mee gestopt. Langzamerhand ontdekte ik wat meditatie voor die aanvallen betekende. Met geleide meditaties kon ik zonder medicatie en dus ook zonder verdere pijnstillers de aanval laten zijn. En die werden daarmee steeds beter te dragen. Ook was en is een migraineaanval voor mij vrijwel altijd een signaal dat ik te weinig had gedronken of te weinig rust had genomen. En zo zijn migraineaanvallen voor mij nu een signaal geworden dat ik beter op mezelf moet passen. Ze zijn niet meer mijn vijand. Ik accepteer ze.

Jouw pijn

En jij? Hoe ga jij met pijn om? Heb je al eens ervaren dat je invloed hebt op hoe je pijn ervaart? Of is dat nieuw voor jou? Als je jouw ervaring deelt, maak je kans op een gratis boek dat elke veertien dagen wordt verloot.

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8-weekse cursus Liever Gelukkig met Mindfulness

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8-weekse cursus Liever Gelukkig met Mindfulness.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Stress of angst?
Coaching: 100 wensen en dan? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Mindfulness: Natuurlijke pijnbestrijding

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.