Kiespijn

Linda is de beste in alles

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op donderdag 15 november 2012 door Nelly de Jong

Op zich vind ik het wel een pluspunt: openstaan voor andermans ideeën en overtuigingen. Want laten we wel wezen: als er geen hond naar Pythagoras had geluisterd en zijn theorie over de bolvormige aarde had de mensheid nog een paar eeuwen langer gedacht dat deze plat was. Jammer genoeg gaat de wetenschappelijke theorie in de praktijk niet zo makkelijk op, zeker niet als je zo’n eeuwige twijfelaar bent als ik.

 

Twijfelen

Een voorbeeld: In mijn propedeusejaar twijfelde ik over mijn studiekeuze en overwoog om de opleiding docent handvaardigheid te gaan doen. Binnen een paar dagen had ik de studiebegeleider, de decaan, mijn favoriete docent, mijn ouders, de buurvrouw, mijn vriendinnen en het meisje van de administratie gevraagd om advies. Allemaal hadden ze een duidelijk idee over wat ik het beste kon doen:

  1. overstappen naar een andere opleiding,
  2. blijven zitten waar ik zit,
  3. een jaar ertussen uit om na te denken of
  4. beide studies tegelijk doen.

Te laat

Ik dacht diep na en besprak mijn twijfels met mijn verkering, mijn tante, een handvol studiegenoten en beide oma’s. Plotseling was het alweer september en omdat ik maar geen keuze kon maken was ik officieel te laat om van studierichting te veranderen.

Excuus om niet te hoeven kiezen

Pas kortgeleden realiseerde ik me dat advies vragen en afwegingen maken prima is, maar voor mij vooral een excuus vormen om maar geen keuzes te hoeven maken. En dat is best wel balen, want ik ben dus niet zo zelfstandig en tegendraads als ik van mezelf denk en achteraf kan ik enorme spijt hebben van de keuzes die ik niet gemaakt heb. Kiespijn, dus. Maar ja, hoe verander je dat zomaar en waar moet je beginnen? Ik deed wat ik het beste kan. Yep, ik ging advies vragen bij iemand die er verstand van had (Nelly dus).

Doelen stellen

De eerste stap in het oplossen van mijn kiespijn: doelen stellen. Wat wil ik met mijn leven en wat is belangrijk voor me? Tot dusver deed ik maar wat en zag ik wel wat er op mijn pad kwam, want eigenlijk vind ik alles wel leuk. Waar andere mensen zogezegd een pad door het bos kiezen huppel ik zo ongeveer elke meter in het struikgewas omdat ik weer iets interessants heb ontdekt. En zo kom je natuurlijk nergens. Dus: doel bepaald. Ik word de Nederlandse Martha Stewart (piloot, actrice en dierenarts hou ik ook nog steeds in optie). Eerlijk gezegd duurde het wel een paar maanden voor ik daar achter was, maar ik bespaar je de lange versie (en anders koopt niemand t.z.t. de biografie).

Goedkeuring van anderen

Voor het volgende onderdeel had ik wat meer coaching nodig: afleren om door iedereen aardig te willen worden gevonden (oh vandaar dat ik vroeger actrice wilde worden dus). Mijn keuzes liet ik te vaak afhangen van de goedkeuring van anderen en het gevreesde ‘Ik zei het toch!’. Ik wrong me vaak in de gekste bochten om het iedereen maar naar de zin te maken, met als resultaat half werk, beroerde resultaten en alleen maar ontevreden mensen die me helemáál niet meer zo aardig vonden. Het is okee als mensen me niet leuk vinden en daar stop ik geen energie meer in. Uitgezonderd PMS-dagen natuurlijk waarin ik tegen manlief jammer: ‘Waarom vinden ze me niet aardiggggg?’. Hij snapt het overigens ook niet, hoor.

De klad erin

Er kwamen nog wat dingetjes bij en toen moest ik het zelf doen. Dat ging een tijdje goed en daarna kwam de klad er weer in. Zat ik weer dingen te doen die niks met mijn doel te maken hadden (wat was het doel ook alweer?) en voelde ik me er weer ingeluisd (maar ze vonden me wel gelijk aardig!). Wat ik nodig had was een visuele reminder. Iets waardoor ik elke dag herinnerd zou worden aan mijn doel, mijn ontdekkingen over mezelf en wat belangrijk voor me is. Een uur later had ik een prikbord gefabriceerd van een oude schilderijlijst, een plaat zachtboard en een lap katoen en kon het pinnen beginnen.

Elke dag

Ik kijk er elke dag naar. Eerder had ik al eens de kracht van affirmaties genoemd en ook die hebben een plekje op mijn bord gekregen. Maar de mooiste kwam van een klein vriendinnetje  en die zie je bovenaan dit artikel. De beste is Linda in alles, een betere reminder van mijn eigen capaciteiten kan ik niet verzinnen.

Vraag het een achtjarige

Mocht je ooit twijfels of kiespijn hebben dan volgt hier mijn ongevraagde advies: Bedenk wat je wilt in je leven en laat je keuzes niet afhangen van de mening van een ander. En als je dan toch al advies wilt, vraag het dan aan een achtjarige.

Gratis E-book 100 Vragen van Verlangen

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book 100 Vragen van Verlangen

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!




Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Coaching: Ik slaap er nog een nachtje over
Aandacht voor stress »

Gratis E-book 100 Vragen van Verlangen



Al meer dan 3.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Effectiviteit en coaching


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Kiespijn

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.