Stress of angst?

Stress en angst

Geplaatst op donderdag 27 december 2012 door Nelly de Jong

Te pas en te onpas hebben we stress. Pfff, dat was stress, zeggen we als we geschrokken voor een auto moesten wegspringen. Of als ons kind maar blijft jengelen en niet ophoudt, dan voelen we ook stress. Of we hebben het druk op het werk en voelen daardoor stress. Heel veel dingen die we gewoon niet fijn vinden, geven we het etiket stress. Ik ben helemaal gestrest. Dit levert me zoveel spanning op.

Stress, angst of weerstand?

Stress ontstaat als een soort van angst of weerstand reactie op veranderingen in je leven. Het is verworden tot een excuustruus voor het niet nemen van de verantwoordelijkheid voor wat je voelt. Als stress hetzelfde is als angst, dan kun je gaan kijken waar je nu uiteindelijk bang voor bent. Dat betekent dat je als je weer stress voelt, je goed voor jezelf kunt zorgen door jezelf eens af te vragen waar je nu uiteindelijk echt bang voor bent. Vraag gewoon aan jezelf: Waar ben ik nu zo bang voor? Wat ben ik aan het doen? Op welke manier creëer ik druk in mijn leven? Hoe geef ik de macht over mijn leven uit handen?

De regie terugpakken

Als je jezelf dergelijke vragen gaat stellen, kun je de regie over je eigen leven weer terugpakken. Je ontdekt dan wat jij met en bij jezelf doet, waardoor je dat angstige gevoel bij jezelf creëert. En waar angst zit, is geen harmonie en blijdschap. Je geeft je innerlijke vrede weg, zolang je niet bij jezelf onderzoekt wat  jou die angstige gedachten laat hebben.

Innerlijke vrede

Als je stress ervaart, dan ben je niet yin yang met jezelf. Er is geen balans, geen innerlijke harmonie, geen tevreden zijn met jezelf. Je kunt onmogelijk én stress én innerlijke vrede ervaren. Dat gaat gewoon niet samen. Innerlijke vrede vind je in jezelf als je je aandacht richt op wat er hier en nu in je leven is. Je doet één ding tegelijk en raakt niet van de kaart.

Spanning loslaten 

Zodra je stress ervaart in je leven, kun je ervoor kiezen om iets te gaan doen waardoor je die spanning kunt loslaten. Zoek de veiligheid in jezelf weer op. Je kunt te allen tijde terug naar het rust- en stiltepunt in jezelf. In het hier en nu en bij wat er zich nu aandient. Daar is het vrijwel altijd rustig en ontspannen. Houd de regie in handen en laat je niet door een klein woordje als stress zo van de kaart brengen. Jij bepaalt zelf hoe je je wilt voelen.

Alles verandert

In alle veranderingen in je leven en dat zijn er vele kun je in de weerstand schieten, of je accepteert dat het leven net als in de natuur altijd aan verandering onderhevig is. Niets blijft altijd hetzelfde. Alles verandert. Dat is een basiswet in de natuur op aarde. Hoe meer je je daartegen verzet, hoe meer stress je ervaart. Het gebeurt toch. Net zoals er zwaartekracht is, zal alles altijd blijven veranderen. Hoe vervelend jij dat ook vindt en hoeveel stress jij jezelf daarmee ook wilt bezorgen.

Wat heb ik nodig?

Je kunt jezelf beter afvragen wat jij nodig hebt om je bij al die veranderingen veilig te voelen. En elke keer als er iets verandert, kun je voor jezelf ook een beeld in jezelf creëren waarin je ziet dat er, zodra een deur zich sluit, een andere deur weer opengaat. Moeiteloos en vanzelf. Je leven is als het ware een reis van kamer naar kamer. En je kunt wel alle deuren dicht willen doen en op slot proberen te doen, met allerlei ondermijnende gedachten en patronen, maar je komt jezelf er steeds opnieuw in tegen.

Deuren die open gaan

Kijk je daarentegen uit naar de volgende deur die opengaat, dan ontdek je dat het leven allerlei verrassende dingen voor je in petto heeft. Wat de veranderingen ook zijn, jij bent als jij dat wilt altijd veilig bij jezelf. Niemand kan jou dat afnemen. Jij bent jouw eigen veiligheid. En je kunt jezelf daar met een affirmatie in spannende en veranderende situaties aan blijven herinneren: je herhaalt gewoon voor jezelf: Ik ben veilig bij mezelf. En zie daarbij in gedachten maar welke deuren jij zelf open zou willen doen. Naar welke kamer wil je toe? Je kunt de deur naar liefde, geluk en succes ook gewoon zelf open doen.

E-book Liever Gelukkig Met Mindfulness

Gratis E-book <a href=
Wil je ook gewoon zijn wie je bent? Worden zoals je was toen je net geboren was? Onbekommerd en vrij? Lees dan in dit gratis e-book Liever Gelukkig met Mindfulness hoe dat kan! Zodat ook jij meer ontspannen en rustiger kunt zijn, en steeds meer en meer jezelf.

Download e-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness

Liever Gelukkig met Minduflness

Als je nog moeite hebt om je aandacht op constructieve en helpende gedachten te richten, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse training Liever Gelukkig met Mindfulness .

Geleide meditaties - visualisaties

Gratis meditaties

Meditatie brengt rust en kalmeert je gedachten. Door te mediteren ontdek je hoe je afstand kunt nemen van de vaak negatieve gedachten die ontelbare keren in je bewustzijn voorbij komen. In plaats van energie te steken in die gedachten, verzoen je het denken met je bewustzijn, met je bewuste ik, dat alitjd gezond, compleet en heel is. Via meditatie maak je verbinding met wie je werkelijk bent en ontdek je wat voor jou de wezenlijke dingen in je leven zijn. 
Download gratis meditaties 

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Mindfulness: Je kunt altijd van gedachten veranderen!
Mindfulness: Natuurlijke pijnbestrijding »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Stress en mindfulness


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Stress of angst?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.