Mindfulness: Zeg jij ja tegen je leven?

Met de rivier mee gaan

Geplaatst op dinsdag 4 december 2012 door Nelly de Jong

Als jij voorbij je hart in je ziel kijkt, accepteer jij jezelf dan helemaal en onvoorwaardelijk? Ben jij wie je wilt zijn? Sta je iedere morgen vrolijk fluitend op omdat je weer blij met jezelf wakker bent geworden?

Somber...

Of sleep je jezelf uit bed, moe van de nacht die je niet de energie heeft gebracht die je wilde. En soms een beetje somber omdat er weer een dag voor je ligt? Houden van jezelf klinkt voor veel mensen wat vaag… Maar het is wel precies dat, wat nodig is voor een gelukkig leven met jezelf.

Ik hou van mezelf

Wanneer hou je van jezelf? En hoe komt het dat zoveel mensen het lastig vinden om volmondig toe te geven dat ze veel van zichzelf houden? Op zijn best is het vaak dat ze zichzelf wel oké vinden…. Maar ondertussen geven ze zichzelf wel steeds op de kop: Je hebt er niet genoeg aan gedaan. Of: Dat had wel beter gekund. En uiteindelijk komen alle varianten toch neer op: Ik ben niet goed genoeg of niet de moeite waard.

Ik ben wie ik ben en er is wat er is

Een van mijn favoriete uitspraken is sinds een jaar of tig: Ik ben wie ik ben en er is wat er is. Het is een stevige en positieve bevestiging of zo je wilt: affirmatie, dat ik goed ben zoals ik ben. Het maakt dat ik accepteer wat zich voordoet in mijn leven. Het maakt dat ik een ja breng in situaties waarin ik vroeger in de weerstand schoot.

Weerstand

Ik heb het ongetwijfeld veel mensen moeilijk gemaakt met mijn weerstand vroeger. Niet dat ik daarmee bedoel dat je niets hoeft te doen om je leven beter te maken, maar die weerstand levert alleen maar meer weerstand op. En moeheid en stress en gedoe.

Met de stroom mee

Daarom kies ik er tegenwoordig voor om met de stroom mee te zwemmen in plaats van ertegenin. Dat werkt inmiddels voor mij vele malen beter dan het alternatief: Ik deug alleen als ik alles goed doe en anderen mij aardig vinden.

Wat zeg je tegen jezelf?

Dus als er weer eens iemand geïrriteerd reageert, vraag jezelf dan eens af, wat dat met je doet. Wat voor gesprek voer je dan met jezelf? Vind jij jezelf ineens ook niet meer de moeite waard als anderen je niet aardig vinden? Zeg je dan: "Zie je wel, ik deug toch nergens voor", en ja hoor…: je voelt je weer eens net als toen… Als dat kleine kind van een jaar of vijf, dat van zijn vader of moeder (of wie dan ook maar) op zijn kop kreeg. Lekker dan…

Ego-gedoe

Daar gaat je ego weer met je aan de haal. Ken je dat? Het zijn juist die momenten die je het liefst lekker over zou willen slaan. Die momenten waarop je ff niet zo blij ben met wie je bent en wat er is… Ik heb er vele gehad in mijn leven. Van die momenten dan… Gelukkig nemen ze met de leeftijd rechtevenredig af. Of daar een oorzakelijk verband tussen is, durf ik je niet te zeggen.

De beste helft van mijn leven

Maar ik ben er heel blij mee. Sinds ik de vijftig gepasseerd ben, zit ik in de beste helft van mijn leven. Ik vind het leven en mezelf inmiddels echt leuk. En jij? Accepteer jij jezelf inmiddels voor de volle 100%? Breng jij een JA in je leven? Of denk je als je ’s morgens in de spiegel kijkt: "Die kreukels en die deuken en putjes had ik liever niet?" Of zou je het liefst van de aardbodem verdwijnen als je collega, vriendin of whoever weer eens een gezellige opmerking over je maakt? Wat brengt jou van de kook? Laat het me weten. Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal!

Minder

Enne, een opmerking die Tatiana Wijnberg ooit in een workshop maakte, houd ik er ook in. Ik vind 'm in ieder geval keigoed. Ze zei: "Je kunt maar beter blij zijn met alle kreukels van vandaag, want het wordt vanaf nu alleen maar minder..."

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8-weekse cursus Liever Gelukkig met Mindfulness

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8-weekse cursus Liever Gelukkig met Mindfulness.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Ademhalingsoefeningen voor een goede gezondheid
Loopbaanbegeleiding: Tips bij solliciteren »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Margo op maandag 17 december 2012 om 08:55
Persoonlijk vind ik het soms wel lastig om 100% tevreden te zijn met mezelf. Ik ben een paar jaar geleden door Nelly geconfronteerd met de gedachten die ik had over mezelf, en de negatieve dingen die ik 'zei' tegen mezelf. Sindsdien ga ik met veel meer liefde met mezelf om en let ik er scherp op welke gedachten door me heen gaan. Ik weiger mezelf naar beneden te halen en mezelf naar beneden te laten halen door anderen.
En ja, natuurlijk zijn er altijd wel uiterlijkheden te verzinnen die ik graag anders zou willen zien. Een kilootje eraf, ander haar, etc. Maar ik zou voor geen goud iemand anders willen zijn!

Reageer op Mindfulness: Zeg jij ja tegen je leven?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.