Assertiviteit: Ik ben okee, jij bent okee

Ik ben ik, ik ben okee, ik bereik mijn doel, ik ben trots op mezelf

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op maandag 22 oktober 2012 door Nelly de Jong

Mijn zusje was een jaar of twaalf toen ik haar op een ochtend in de badkamer aantrof, terwijl ze hardop tegen haar spiegelbeeld zei: “Je bent echt GEWELDIG! Iedereen is dol op je! Je bent een fantastische meid!”.

Stiekem roken

Ik pieste haast in mijn broek van het lachen. Nijdig duwde ze me de badkamer uit, draaide de deur op slot en brulde: “Als je dit op school vertelt zeg ik tegen mama dat jij stiekem rookt!”

Zussen zijn niet te vertrouwen

De eerste les die ik hier uit kon halen was dat zussen niet te vertrouwen zijn: zij vertelde een week later al aan onze moeder waarom ik altijd twaalf kauwgompjes in mijn mond had als ik thuis kwam, en ik wachtte tot een groot feest om zeer gedetailleerd uit te beelden wat mijn zusje in de badkamer deed.

Affirmaties werken

De tweede les kwam vijfentwintig jaar later toen ik een aan-jezelf-werken cursus deed: affirmaties werken. Positieve gedachten tegen jezelf zeggen. Natuurlijk stond ik de eerste keer met frisse tegenzin voor de spiegel.

Ik ben okee, jij bent okee

Ik moest denken aan een boek van Thomas Harris dat “Ik ben okee, jij bent okee” heette. Ik moest denken aan boomknuffelaars en geitenwollensokken. Ik moest denken aan de schoolpsycholoog met zijn bruinleren sandalen en brandnetelthee die de halve klas in behandeling had omdat we allemaal op zoek waren naar onszelf (tegenwoordig heet dat ‘puberen’).

Mijn zusje voor de spiegel

Ik moest denken aan mijn zusje die zichzelf stond op te hemelen voor de spiegel en aan wat ik net had geleerd op de cursus. Over dat ‘we’ geleerd hebben dat je jezelf niet op mag hemelen. Dat ‘we’ maar normaal moesten doen, niet ons hoofd boven het maaiveld moesten steken en al helemaal niet denken dat ‘we’ beter waren dan een ander.

Wat je zeg ben je zelf

En dat ‘we’ eigenlijk gewoon ‘ik’ betekent en dat ik zelf net zo hard anderen veroordeelde. Na een paar dagen affirmaties playbackend met mijn ogen stijf dicht belde ik mijn zusje om te vragen hoe ze er bij was gekomen om destijds hetzelfde te doen. “Oh, ik had er iets over gelezen in de Libelle en het leek me wel lachen”, was het antwoord. Ze was het blijven doen, vertelde ze. En inderdaad, aan zelfvertrouwen ontbreekt het haar niet. Bovendien slaagt ze er meestal in haar doelen te bereiken en als dat onverhoopt niet lukt haalt ze haar schouders op en trekt zich geen moer aan van wat anderen vinden.

Ik ben trots op mezelf

De volgende dag ging ik weer voor de spiegel staan en zei hardop: “Ik ben trots op mezelf!”. Vanuit de slaapkamer hoorde ik manlief instemmend brommen. Na een paar maanden post-its op de spiegel plakken, luisteren naar een affirmatie-app op de iPod en steeds maar weer het briefje lezen met mijn favoriete positieve boodschappen aan mezelf had ik het ineens te pakken: het gevoel dat ik inderdaad trots ben op mezelf. Dat ik inderdaad okee ben, en de mensen om mij heen ook. Zelfs Thomas Harris en de schoolpsycholoog.

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Assertiever

3 daagse assertiviteitstraining: Liever Assertiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 3 daagse assertiviteitstraining: Liever Assertiever.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Stress: In de file
Tips: Assertief communiceren: Hoe doe je dat? »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Sjoukje op dinsdag 23 oktober 2012 om 15:03
Haha, wat een leuk verhaal!

Reageer op Assertiviteit: Ik ben okee, jij bent okee

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.