Ben jij niet bang dan?

Ben jij niet bang dan? Is een vraag die de laatste tijd vaker aan mij gesteld wordt. En vaak zijn mensen verrast als ze mijn antwoord horen. Daar ben ik dan weer niet verrast door want ik weet dat ik een ander leven heb geleefd dan zij. Andere dingen heb meegemaakt en geleerd en ervaren en daar andere dingen mee heb gedaan. Zo heeft de diagnose borstkanker vier jaar geleden en de zeer persoonlijke route die ik daarna bewandeld heb mij een andere en misschien wat meer unieke kijk gegeven op hoe onze werkelijkheid in elkaar steekt. Het heeft me ook veel bewuster gemaakt van hoe onze werkelijkheid in elkaar steekt en bewuster van iets dat ik mindcontrol noem.

Door naar Ben jij niet bang dan? »


Coaching: 100 wensen

Pijlen en doel

Het loopt weer tegen het eind van het jaar. De dagen zijn weer op zijn kortst en ik realiseer me dat het voor mij weer tijd wordt om te kijken wat ik heb waargemaakt van alle plannen die ik voor het afgelopen jaar had en wat ik volgend jaar wil doen. Inmiddels al weer vele jaren geleden was ik niet zo van de plannen en doelen. Ik zag wel wat er gebeurde en kon me daar prima mee verhouden. Maar eerlijk is eerlijk, sinds ik mezelf een schop onder de kont heb gegeven en wel werk met doelen en plannen is mijn leven stukken leuker geworden. En tegelijkertijd was dit een jaar waarin sommige plannen een andere uitkomst lieten zien. Of eigelijk ook weer niet. Er is alleen iets veranderd in de planning en er zijn nieuwe wensen bij gekomen.

Door naar Coaching: 100 wensen »


Mindfulness: Omgaan met eenzaamheid

Eenzaamheid, eenzaam kind

Eenzaamheid is van alle tijden en heeft in de tijd waarin we nu leven misschien een andere verschijningsvorm gekregen, maar is nog net zo actueel. Er doet zich wel een wat tegenstrijdig fenomeen in voor. Aan de ene kant zijn er steeds meer alleengaanden, die zich in bepaalde situaties eenzaam voelen. Aan de andere kant zijn daar de social media waarlangs steeds meer mensen contact met elkaar onderhouden. Alleen is dat contact via die media toch vaak wat oppervlakkiger. Het vervangt niet de arm om je heen als je hem nodig hebt. Maar het is wel een heel laagdrempelige manier om in contact te blijven. Een opa en oma met kinderen en kleinkinderen op afstand kunnen op die manier wel gemakkelijker het wel en wee van de (klein)kinderen volgen. Maar het kan nooit de warmte van die fysieke knuffel vervangen. 

Door naar Mindfulness: Omgaan met eenzaamheid »


Alles is energie en informatie

Plantje dat in een hart groeit

Volgens de moderne natuurkundigen uit de kwantumfysica is alles energie en informatie. Alles, maar dan ook alles. En alles trilt op een bepaalde frequentie, op een bepaalde golflengte. Toen meneer Claus, mijn natuurkundeleraar me vijfenveertig jaar geleden vertelde dat de kachel waar ik tegenaan zat vooral leegte was, zat ik hem volkomen verdwaasd aan te kijken. Huh… Leegte? Dat ding was zo vast als wat. Dat konden we allemaal toch zien? Maar kennelijk maakte wat hij zei wel indruk. Want het is een van de dingen die ik in ieder geval bewust onthouden heb van de middelbare school…

Door naar Alles is energie en informatie »


Vijf tekenen dat je hormonen van de leg zijn (met tips)

Een beetje respect voor m'n hormonen graag

Het gebeurt nog wel eens dat sommige mensen die zich keurig netjes houden aan de belangrijke voorwaarden voor een gezond leven zich toch beroerd voelen. Op het moment dat de tips en adviezen die ik ze geef niet of  onvoldoende werken, gaan bij mij meestal de alarmbellen af. Op dat moment realiseer ik me dat het tijd wordt om  andere hulp in te schakelen. Als je voldoet aan de volgende algemene voorwaarden:

Door naar Vijf tekenen dat je hormonen van de leg zijn (met tips) »


Omgaan met tegenslag

Hoewel dat misschien niet altijd zo lijkt hebben we altijd keus. Iedere dag en elk moment opnieuw. Iedereen kan op elk moment van de dag kiezen en zijn keuzes bijstellen. Daar wil ik niet mee zeggen dat dat altijd makkelijk is. Want soms moet je daar heel moedig voor zijn. Moedig en trouw aan jezelf. Waarom daar moed voor nodig is? Omdat iedere keuze die je maakt consequenties heeft. En soms kunnen die consequenties grote gevolgen hebben. Gevolgen die je vooraf niet altijd goed kunt overzien. Ga maar na: De keuze voor je loopbaan, voor een huis, voor een partner, voor kinderen, het zijn keuzes die grote consequenties hebben of kunnen hebben voor hoe je leven eruit komt te zien.

Door naar Omgaan met tegenslag »


De belangrijkste vraag uit je leven

Het heeft mij vele jaren gekost om me te realiseren wat de belangrijkste vraag in mijn leven was. En misschien wel nog belangrijker… Wat het antwoord was. Ik denk dat met mij de meeste mensen zichzelf deze vraag niet stellen. Gewoon, omdat ze er niet op komen. En: Omdat hij niet aan hen gesteld wordt. Triest is dat eigenlijk toch? Dat de belangrijkste vraag niet aan je wordt gesteld? En ook belangrijk: Stel je hem zelf wel aan anderen? Stel je hem aan je kinderen bijvoorbeeld? Want ook voor hen geldt: Als de vraag niet gesteld wordt zullen ze ook hoogstwaarschijnlijk het antwoord niet vinden. En het vinden van het antwoord is voor veel mensen al ingewikkeld genoeg. Maar om welke vraag gaat het nu eigenlijk?

Door naar De belangrijkste vraag uit je leven »


Emotionele mishandeling in een relatie

Hoewel er maatschappelijk gezien wel veranderingen gaande zijn is er naar mijn idee nog steeds te weinig aandacht voor emotionele mishandeling in relaties. En zijn er nog veel te veel vrouwen (maar inderdaad ja, ook mannen) die uiteindelijk een posttraumatische stress stoornis (PTSS) of burnout oplopen doordat ze te lang in een emotioneel gewelddadige relatie zijn (gebleven). Meestal denken we bij mishandeling en gewelddadigheid eerst aan fysieke mishandeling. Aan slaan, schoppen, knijpen, bijten en dergelijke. En ja, dat is natuurlijk afschuwelijk. Maar vergis je niet. Emotionele mishandeling doet minstens zo zeer. Soms is geestelijke mishandeling ook de voorloper op fysieke mishandeling en soms gaan ze hand in hand.

Door naar Emotionele mishandeling in een relatie »