Alles is energie en informatie

Plantje dat in een hart groeit

Volgens de moderne natuurkundigen uit de kwantumfysica is alles energie en informatie. Alles, maar dan ook alles. En alles trilt op een bepaalde frequentie, op een bepaalde golflengte. Toen meneer Claus, mijn natuurkundeleraar me vijfenveertig jaar geleden vertelde dat de kachel waar ik tegenaan zat vooral leegte was, zat ik hem volkomen verdwaasd aan te kijken. Huh… Leegte? Dat ding was zo vast als wat. Dat konden we allemaal toch zien? Maar kennelijk maakte wat hij zei wel indruk. Want het is een van de dingen die ik in ieder geval bewust onthouden heb van de middelbare school…

Door naar Alles is energie en informatie »


Vijf tekenen dat je hormonen van de leg zijn (met tips)

Een beetje respect voor m'n hormonen graag

Het gebeurt nog wel eens dat sommige mensen die zich keurig netjes houden aan de belangrijke voorwaarden voor een gezond leven zich toch beroerd voelen. Op het moment dat de tips en adviezen die ik ze geef niet of  onvoldoende werken, gaan bij mij meestal de alarmbellen af. Op dat moment realiseer ik me dat het tijd wordt om  andere hulp in te schakelen. Als je voldoet aan de volgende algemene voorwaarden:

Door naar Vijf tekenen dat je hormonen van de leg zijn (met tips) »


Omgaan met tegenslag

Hoewel dat misschien niet altijd zo lijkt hebben we altijd keus. Iedere dag en elk moment opnieuw. Iedereen kan op elk moment van de dag kiezen en zijn keuzes bijstellen. Daar wil ik niet mee zeggen dat dat altijd makkelijk is. Want soms moet je daar heel moedig voor zijn. Moedig en trouw aan jezelf. Waarom daar moed voor nodig is? Omdat iedere keuze die je maakt consequenties heeft. En soms kunnen die consequenties grote gevolgen hebben. Gevolgen die je vooraf niet altijd goed kunt overzien. Ga maar na: De keuze voor je loopbaan, voor een huis, voor een partner, voor kinderen, het zijn keuzes die grote consequenties hebben of kunnen hebben voor hoe je leven eruit komt te zien.

Door naar Omgaan met tegenslag »


De belangrijkste vraag uit je leven

Het heeft mij vele jaren gekost om me te realiseren wat de belangrijkste vraag in mijn leven was. En misschien wel nog belangrijker… Wat het antwoord was. Ik denk dat met mij de meeste mensen zichzelf deze vraag niet stellen. Gewoon, omdat ze er niet op komen. En: Omdat hij niet aan hen gesteld wordt. Triest is dat eigenlijk toch? Dat de belangrijkste vraag niet aan je wordt gesteld? En ook belangrijk: Stel je hem zelf wel aan anderen? Stel je hem aan je kinderen bijvoorbeeld? Want ook voor hen geldt: Als de vraag niet gesteld wordt zullen ze ook hoogstwaarschijnlijk het antwoord niet vinden. En het vinden van het antwoord is voor veel mensen al ingewikkeld genoeg. Maar om welke vraag gaat het nu eigenlijk?

Door naar De belangrijkste vraag uit je leven »


Emotionele mishandeling in een relatie

Hoewel er maatschappelijk gezien wel veranderingen gaande zijn is er naar mijn idee nog steeds te weinig aandacht voor emotionele mishandeling in relaties. En zijn er nog veel te veel vrouwen (maar inderdaad ja, ook mannen) die uiteindelijk een posttraumatische stress stoornis (PTSS) of burnout oplopen doordat ze te lang in een emotioneel gewelddadige relatie zijn (gebleven). Meestal denken we bij mishandeling en gewelddadigheid eerst aan fysieke mishandeling. Aan slaan, schoppen, knijpen, bijten en dergelijke. En ja, dat is natuurlijk afschuwelijk. Maar vergis je niet. Emotionele mishandeling doet minstens zo zeer. Soms is geestelijke mishandeling ook de voorloper op fysieke mishandeling en soms gaan ze hand in hand.

Door naar Emotionele mishandeling in een relatie »


Vertrouwen

Vertrouwen is een woord en gevoel dat vele betekenissen kan hebben. En we geven er allemaal misschien wel een iets andere betekenis aan. Is vertrouwen bijvoorbeeld je ruggelings achterover laten vallen in een groep mensen? Is vertrouwen geblinddoekt achter het stuur van je auto kruipen? Is het alle verkeersborden weghalen en het verkeer zichzelf laten regelen? Is vertrouwen iemand de andere wang toekeren? Of is het de intimiteit met wat er is? Is vertrouwen nergens spijt van hebben? Het woord vertrouwen is een soort containerbegrip. Het betekent voor iedereen iets anders. Voor mij betekent vertrouwen vooral: afspraak is afspraak. Of beter nog: 

Door naar Vertrouwen »


Omdenken in tijden van crisis

Ik moet eerlijk toegeven: het angstvirus heeft mij ook te pakken gehad. Ik ben niet ‘verlicht’ en ‘worstel’ net als iedereen stap voor stap verder op mijn pad. Maar… mijn bewustzijn en dat van velen met mij is de afgelopen jaren wel flink vergroot. Wat als voordeel heeft dat ik gelukkig wel redelijk snel in de gaten had wat ik aan het doen was. En dat wat ik aan het doen was, was niet helpend voor mezelf en daarmee ook niet voor anderen.

Door naar Omdenken in tijden van crisis »


Wat zou liefde doen?

In kwantumfysica is alles energie en informatie. Wat is kwantumfysica vraag je je misschien af? Ik beschrijf het zelf altijd maar als de ‘nieuwe natuurkunde’. De natuurkunde die deeltjes die kleiner zijn dan reguliere Newtoniaanse natuurkunde nog verklaren kan, bestudeert en verklaart. Die natuurkunde laat ons op een andere manier naar onszelf kijken. Maar ja, als je zegt energie, wat is dat dan weer precies? In de verschillende tradities zijn er verschillende uitdrukkingen voor, zoals chi, ki, levenskracht, prana of geest. Soms kunnen we energie als het ware ‘voelen’, maar wat is het dan precies wat we voelen? Misschien dat de volgende metafoor helpt.

Door naar Wat zou liefde doen? »