Mindfulness: Frustratie als motivatie

Frustratie, gefrustreerd

Geplaatst op maandag 26 november 2012 door Nelly de Jong

Frustratie is een gevoel van onvrede over iets of iemand in een bepaalde situatie dat een bepaalde periode aanhoudt. Frustratie verdwijnt over het algemeen genomen niet vanzelf. Pas als de situatie ophoudt te bestaan of als de aanleiding voor je frustratie er niet meer is, verdwijnt het bijbehorende gevoel.

Frustratie als boodschap

Frustratie is ook een signaal van je onbewuste dat je meestal niet alles uit de kast hebt gehaald om te bereiken wat je bereiken wilde. Er zit in die zin een boodschap voor je in.

Drie keuzes bij frustratie

Als je gefrustreerd bent, heb je in principe drie keuzes:

Je accepteert dat het is zoals het is,
Je trekt je terug uit die situatie,
Je doet er wat aan,

Frustratie als motivatie

Als je voor de laatste optie kiest dan kan je frustratie ook dienen als prikkel, als motivatie om je leven te veranderen. En daar wordt je frustratie dan weer positief van. Want als je frustratie gebruikt om je situatie te veranderen, te verbeteren, dan gaan je gedachten op zoek naar die ene creatieve gedachte die je gaat helpen om je situatie te verbeteren.

Frustratie als bron van creativiteit

Natuurlijk heb je geen zin om continu gefrustreerd te zijn, maar het zijn juist de mindere periodes in je leven die ervoor zorgen dat je creativiteit zich ontvouwt. Denk ook maar eens aan de meeste hoogstandjes van schilders, schrijvers, componisten, ontwerpers etcetera. Die zijn vrijwel zonder uitzondering allemaal ontstaan in tijden van narigheid.

Terugkerende cycli

Het leven, ons leven bestaat nu eenmaal uit steeds weerkerende cycli. Hoogtepunten worden afgewisseld door dieptepunten. En vooral als vrouw  zul je die cycli nog beter herkennen omdat die cycli zich ook in je lichaam weerspiegelen in de vorm van maandelijkse hormoonschommelingen.

Verzet vergroot de frustratie

Daar kun je je natuurlijk tegen verzetten, maar dat levert je alleen maar weer meer frustratie op. Ze zijn er toch. Of het nu die maandelijkse schommelingen zijn of gewoon de dagelijkse hoogtepunten en dieptepunten. Je hebt je er op de een of andere manier mee te verhouden. Als je je dan realiseert dat, waar je je tegen verzet, blijft, en dat, wat je accepteert, kan worden losgelaten, is de keuze niet zo moeilijk, toch?

Waar je je tegen verzet, blijft

Ik zeg dat nu misschien wel zo makkelijk, maar er is heel wat verzet, weerstand en frustratie in mijn leven geweest. Ik wilde vooral veel dingen níet in mijn leven. En ik heb heel sterk ervaren hoe waar het is, dat, waar ik me tegen verzette, bleef. Juist toen ik steeds beter kon zien wat het me ook bracht, veranderde mijn situatie.

Tegendelen horen bij elkaar

Iedereen heeft periodes dat het minder gaat in zijn of haar leven. Net zoals groot niet zonder klein kan, warm niet zonder koud, mooi niet zonder lelijk, zo kunnen hoogtepunten niet zonder dieptepunten bestaan. Ze zijn een intrinsiek onderdeel van ons leven. Dus hoe sneller je accepteert dat er ook mindere tijden in je leven zullen zijn, hoe minder last je ervan zult ervaren en hoe meer die periodes je ook aan creativiteit zullen brengen.

Terug naar jezelf

Dergelijke periodes van veelal ook lagere productiviteit zijn vooral bedoeld om naar binnen te keren. Terug naar jezelf en jezelf even een moment van rust en stilte te gunnen. Even een paar dagen ontspannen en je werk laten voor wat het is. Als het kan, is verandering van omgeving ook heel heilzaam. Wanneer je dan terugkomt, kijk je meestal heel anders naar diezelfde situatie. Gebruik als het even kan zo’n periode om lekker wat extra te slapen, te lezen, te knutselen, of wat dan ook maar te doen waarvan jij bijtankt en waar je jezelf meestal te weinig tijd voor gunt.

Wat doe jij met wat het leven met jou doet?

Niet alles wat je in je leven meemaakt is positief, maar je kunt de minder positieve periodes of situaties wel gebruiken om positieve doelen te bereiken. Uiteindelijk kun je alle situaties in je leven positief of negatief gebruiken om dat,wat jij uit het leven wilt halen, te bereiken. Want het gaat niet om de ervaring zelf, maar om wat jij doet met wat het leven jou aanreikt.

Wat zijn jouw grootste frustraties?

Maak een lijst van je grootste frustraties en ga voor jezelf na hoe je die frustraties gebruiken kunt om een hoger doel te bereiken.  Wees creatief en gebruik je verbeelding om nieuwe wegen te vinden. In plaats van je partner, baas of kennis te haten omdat ze jouw intenties niet op waarde schatten, richt je je aandacht op het steeds beter leren communiceren. Zodat je je energie richt op waar jouw situatie beter van wordten op wat jou vooruit helpt. Laat je me weten wat je hebt bereikt?

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: deel jouw mening of ervaring hieronder met mij! 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Loopbaanbegeleiding: Tips bij solliciteren
Loopbaanbegeleiding: Wat is loopbaanbegeleiding / loopbaanadvies? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 9.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Mindfulness: Frustratie als motivatie

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.