Coaching: 100 wensen

Pijlen en doel

Geplaatst op dinsdag 6 december 2016 door Nelly de Jong

Het loopt weer tegen het eind van het jaar. De dagen worden al weer korter en ik realiseer me dat het voor mij weer tijd wordt om te kijken wat ik heb waargemaakt van alle plannen die ik voor het afgelopen jaar had en wat ik volgend jaar wil doen. Inmiddels al weer vele jaren geleden was ik niet zo van de plannen en doelen. Ik zag wel wat er gebeurde en kon me daar prima mee verhouden. Maar eerlijk is eerlijk, sinds ik mezelf een schop onder de kont heb gegeven en wel werk met doelen en plannen is mijn leven stukken leuker geworden. 

Overwinning op mezelf

Ik heb het als een enorme overwinning op mezelf ervaren om uit dat patroon te stappen. Maar wat het resultaat was, was nog veel mooier. Ik had vroeger nooit kunnen bedenken wat het effect van het stellen van doelen zou kunnen zijn. In mijn huidige leven creëer ik wat er is. Deed ik eerder ook al, alleen dan niet bewust.

Moeite met focus

Veel van mijn klanten hebben moeite met het krijgen en houden van focus in hun leven. De hoeveelheid prikkels die ze te verwerken krijgen zijn vaak zo groot dat ze blij zijn dat ze alle ballen in de lucht kunnen houden. Vaak weten ze ook niet zo precies waar ze naartoe onderweg zijn. En sommige zijn ook wel eens een beetje jaloers op me (zeggen ze) als ze horen dat ik zo goed weet wat ik allemaal (nog) wil bereiken.

Ik deed maar wat...

Toch was ik eerder ook iemand die zomaar wat deed. En wat ik deed vond ik meestal wel leuk. En als ik het niet leuk vond dan was het een mooie leerervaring. Maar sinds ik mijn 100 wensenlijstje heb lijkt het wel of ik ongemerkt veel meer voor elkaar krijg. Zo maar, zonder dat ik er veel extra voor hoef te doen. En dat is op een bepaalde manier wel kicken.

Sinterklaas

Daarom ga ik het principe van het 100 wensen lijstje met je delen. Ben je klaar voor deze mini workshop? Heb je pen en papier (of je laptop) bij de hand? Oke, zorg ervoor dat je in een innerlijke staat van vertrouwen bent. Wees als een kind dat voor Sinterklaas alles mag vragen wat zijn hartje begeert.

Geen beperkingen

Leg jezelf geen enkele beperking op, want het realistisch maken komt later wel. Als je nu al begint met beperkingen, dan zet je de energie en de creativiteit op slot. Net als met brainstormen. Voor nu ga je er vanuit dat alles mogelijk is. We beginnen met het opschrijven van jouw persoonlijke doelen.

Droom grote dromen want daar gaat je <a href=hart sneller van stromen" width="550" height="385" />

Wat wil je bereiken?

Schrijf de komende vijf minuten zoveel mogelijk dingen op ten aanzien van je vaardigheden, je mogelijkheden, karaktertrekken die je wilt ontwikkelen en carrieredoelen die je wilt bereiken voor jezelf.

• Wat wil je bereiken?
• Wat wil je creëren in je leven?
• Wat wil je leren?
• Wie wil je worden?
• Waar wil je naar toe in je leven?
• Wat wil je je zelf eigen maken?
• Welke vaardigheden wil je ontwikkelen?
• Wat zijn je doelen voor je carriere?

Alles wat je wilt bereiken voor de komende 20 jaar. Wees creatief, overdrijf en maak het zo groot mogelijk.

Tijdlijn

De volgende stap is dat je achter alle dingen die je hebt opgeschreven een tijdlijn gaat zetten. Doelen zijn uiteindelijk niets anders dan een droom met een tijdlijn erachter. Bepaal voor jezelf welke dingen je binnen een jaar, drie jaar, vijf jaar, tien jaar of twintig jaar wilt bereiken. Ga je hele lijst door en bepaal voor jezelf wanneer je welk doel bereikt wilt hebben.

Top 3

De volgende stap is dat je uit je doelen je top drie voor volgend jaar gaat bepalen. Welke van je doelen wil je echt binnen een jaar bereikt hebben? En schrijf vervolgens voor jezelf op waarom je ze binnen een jaar bereikt wilt hebben. Je hebt nu de drie belangrijkste persoonlijke ontwikkeldoelen voor jezelf voor het komende jaar.

Reden waarom

Hoe belangrijk zijn die doelen voor je? Zijn de redenen voor jou belangrijk genoeg om door te zetten? Als dat niet zo is, neem je een ander doel. De volgende stap is dat je een plan maakt. Kies voor vandaag in ieder geval één doel uit. Eén activiteit die je bijvoorbeeld wilt leren.

Dansen leren

Stel je wilt leren dansen. Wat ga je dan vandaag als eerste stap doen om dat doel te bereiken? Ga je meteen een dansschool bellen en je aanmelden? Of ga je eerst informatie opzoeken op internet? Wat je eerste actie is maakt op zich niet zoveel uit, als je maar een actie laat volgen op je besluit deze wens tot werkelijkheid te maken.

Deel je doelen!!!!

En als je echt een hefboomwerking wilt…. Committeer je dan door je wensen hieronder te delen. Als jij deelt met anderen wat je het komende jaar waar gaat maken, dan zet je jezelf onder druk om dat ook waar te gaan maken. Deel daarom je besluit voor jouw drie belangrijkste wensen, zodat je volgend jaar terug kijkt en verbaasd bent over wat je allemaal hebt gecreëerd.

Heb je meer informatie of voorbeelden nodig? 

Lees dan verder in mijn andere artikelen:

Bucketlist: 100 wensen, 200 voorbeelden

  

100 wensen en dan?

 

Gratis E-book 100 Vragen van Verlangen

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book 100 Vragen van Verlangen

Ebook vragen van verlangen 

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Overtuigende overtuigingen
Waar ben ik? Bij mezelf in het hier en nu? »

Gratis E-book Van Wens Naar WerkelijkheidAl meer dan 5.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Doelen


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Jacolien op woensdag 24 oktober 2012 om 20:26
1 meer bij MIJN gevoel blijven.
2 verdiepen in de werking van het menselijk lichaam.
3verbouwen van groenten en bloemen.

Jacolien op maandag 22 oktober 2012 om 11:02
Hier doe ik aan mee, neem een schrift en schrijf zoveel mogelijk wensen op! Want het blijft altijd bij voornemens en dit is de bewuste stok achter de deur.Bedankt!!!

Reageer op Coaching: 100 wensen

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.