Mindfulness: Ik ben wie ik ben

Ik ben wie ik ben

Geplaatst op maandag 17 augustus 2015 door Nelly de Jong

Als jij voorbij je hart in je ziel kijkt, accepteer jij jezelf dan helemaal en onvoorwaardelijk? Ben jij wie je wilt zijn? Sta je iedere morgen vrolijk fluitend op omdat je weer blij met jezelf wakker bent geworden? Of sleep je jezelf uit bed, moe van de nacht die je niet de energie heeft gebracht die je wilde. En soms een beetje somber omdat er weer een dag voor je ligt? Is het beeld dat je van jezelf hebt een beeld dat je ondersteunt of een beeld dat je ondermijnt? Ben jij blij met je jezelf? Zorg je goed voor jezelf? Hou je van jezelf?

 

Ik hou van mezelf

Houden van jezelf klinkt voor veel mensen wat vaag… Maar het is wel precies dat, wat nodig is voor een gelukkig leven met jezelf. Blij zijn met jezelf en met wie jij bent is een heel belangrijke sleutel of je succesvol en gelukkig zult zijn. Maar wanneer hou je van jezelf? En hoe komt het dat zoveel mensen het lastig vinden om volmondig toe te geven dat ze veel van zichzelf houden?

Wel oké

Op zijn best is het vaak dat ze zichzelf wel oké vinden…. Ach ja, ik mag er wel zijn. Of zoals ze dat hier in Friesland zeggen: Het koe minder... Maar ondertussen geven ze zichzelf wel steeds op de kop: Je hebt er niet genoeg aan gedaan. Of: Dat had wel beter gekund. Of: Waarom heb je dit nu niet eerder of anders gedaan? En uiteindelijk komen alle varianten toch neer op: Ik ben niet goed genoeg of niet de moeite waard.

Er is wat er is

Een van mijn favoriete uitspraken is sinds een jaar of tig: Ik ben wie ik ben en er is wat er is. Het is een stevige en positieve bevestiging of zo je wilt affirmatie, dat ik goed ben zoals ik ben. Het maakt ook dat ik accepteer wat zich voordoet in mijn leven. Het maakt dat ik een ja breng in situaties waarin ik vroeger in de weerstand schoot. Ik heb heel vaak en heel lang een nee in veel dingen die zich voordeden in mijn leven gebracht. Ik leefde vooral wat ik niet wilde. Het maakt het universum namelijk niks uit wat je wilt. Maar alles wat je niet wilt, krijg je ook. Tenminste... Als je daar veel energie in steekt. En dat deed ik wel.

Weerstand

Ik heb het vast veel mensen moeilijk gemaakt met mijn weerstand vroeger. Overigens bedoel ik met de uitspraak: Ik ben wie ik ben en er er is wat er is niet dat je niets hoeft te doen om je leven beter te maken. Maar weerstand levert alleen maar meer weerstand op. En moeheid en stress en gedoe. En daar heb ik dus genoeg van gecreeerd in mijn leven :-(

Met de stroom meezwemmen

Daarom kies ik er tegenwoordig voor om met de stroom mee te zwemmen in plaats van ertegenin. Dat werkt inmiddels voor mij vele malen beter dan het alternatief: Ik deug alleen als ik alles goed doe en anderen mij aardig vinden. Dus als er weer eens iemand geirriteerd tegen je reageert, vraag jezelf dan eens af, wat dat met je doet. In wat voor modus of: Wat voor script uit je verleden stap je dan?

Er is wat er is en alles is precies zoals het moet zijn

Niet de moeite waard

Wat voor gesprek voer je dan met jezelf? Vind jij jezelf ineens ook niet meer de moeite waard als anderen je niet aardig vinden? Zeg je dan: Zie je wel, ik deug toch nergens voor en ja hoor…. Je voelt je weer eens net als toen… Als dat kleine kind van een jaar of vijf, dat van zijn vader of moeder (of wie dan ook maar) op zijn kop kreeg. Lekker dan…

Niet zo blij met mezelf

Daar gaat je ego (je denkent) weer met je aan de haal. Ken je dat? Het zijn juist die momenten die je het liefst lekker over zou willen slaan. Die momenten waarop je ff niet zo blij bent met wie je bent en wat er is… Ik heb er vele gehad in mijn leven. Van die momenten dan… Gelukkig zijn ze in frequentie en intensiteit met de jaren flink afgenomen.

Beste helft 

Met de leeftijd namen ze rechtevenredig af. Of daar een oorzakelijk verband tussen is, durf ik je niet te zeggen. Maar ik ben er heel blij mee. Sinds ik de vijftig gepasseerd ben, zit ik in de beste helft van mijn leven. Ik vind het leven en mezelf inmiddels echt leuk. Ik geniet. Elke dag en met volle teugen! En jij?

Acceptateer jij jezelf?

Accepteer jij jezelf inmiddels voor de volle 100%? Breng jij een JA in je leven? Of denk je als je bv. ’s morgens vroeg in de spiegel kijkt: Die kreukels en die deuken en putjes had ik liever niet? Of zou jehet  liefst van de aardbodem verdwijnen als je collega, vriendin of whoever weer eens een gezellige opmerking over je maakt? Wat brengt jou van de kook? Laat het me weten. Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal!

Online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de online training Zelfvertrouwen voor Vrouwen. Die helpt je om beter voor jezelf te zorgen, waardoor je veel minder stress ervaart in je leven. En je ontdekt hoe je anders met de stress die overblijft kunt omgaan, waardoor je er ook minder last in ervaart en je kalmer en meer ontspannen kunt genieten van je leven.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat met jouw tips en ervaringen.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Goede tijden, slechte tijden
Wat geef jij je kind mee? »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Nelly op dinsdag 1 september 2015 om 22:31
Beste Da,
Ja dat gebeurt soms en soms ook vaak. Het is goed om te kijken naar de onderliggende aanleiding voor je onzekerheid. Daar zit een boodschap in van iets dat wellicht nog verwerkt wil worden of iets dat je van jezelf nog niet accepteert, maar wel bij je hoort. Kan ook iets anders zijn, maar belangrijk is dat je onderzoek wat het is.
Gr. Nelly

Da op dinsdag 18 augustus 2015 om 14:48
Is het normaal dat je soms terug naar af gaat? Vroeger was ik heel verlegen, ontevreden met mezelf en bijzonder onzeker. Tussen mijn 30ste en 40ste ben ik heel erg geŽvolueerd, zelfzekerder, assertiever, tevreden, ... geworden
Maar sinds een dik jaar ben ik echt opnieuw onzeker, is de twijfel aan mijn eigenwaarde er weer, moet ik mezelf voortdurend moed inspreken, zoek ik naar bevestiging. Mijn partner is volgens mij een belangrijke factor hierin want sinds een tijd krijg ik verwijten en kritiek over dingen die ik zeg, over hoe ik me gedraag.. ik krijg het gevoel niets meer goed te doen.

Sjoukje op woensdag 14 november 2012 om 14:25
Ik raak nergens meer van de kook, gelukkig. Ik vraag mezelf altijd af nadat ik me wat minder voel: wat is het ergste wat er kan gebeuren en dan kom ik telkens tot de conclusie dat ik daarna ook nog zal leven en eten heb. Dat vind ik persoonlijk heel belangrijk. De rest valt daarbij in het niet.

L op woensdag 14 november 2012 om 10:35
Met momenten lukt het me om mindfull met mezelf en de dingen om te gaan maar het blijft een leerschool. Ik herval vaak terug in mijn vorige manier van reageren die veel energie vraagt en niets opbrengt. Het duurt meestal een tijd voor ik dat door heb. Misschien moet ik dit artikel maar eens in mijn agenda kleven zodat ik het vaker tegen kom.

Reageer op Mindfulness: Ik ben wie ik ben

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.