Mindfulness: Zes manieren om voor je problemen op de loop te gaan

Weglopen

Geplaatst op donderdag 1 november 2012 door Nelly de Jong

Vervelende gevoelens als boosheid, frustratie, eenzaamheid, verdriet, etc. zijn gevoelens die je vaak niet wilt voelen. Net als iedereen heb je een natuurlijke neiging om pijn te vermijden en plezier op te zoeken. Vaak gaan we pijnlijke ervaringen niet aan met onszelf, maar stappen we in volautomatische en onbewuste reactiepatronen. Ik deel er hier zes met je.

1. Vermijden.

Vermijden kan een prima strategie zijn om even af te koelen als je in een emotie schiet. Alleen als je er in doorslaat, creëer je een ander probleem. Als je steeds meer mensen vermijden moet omdat dat je enige strategie is, dan wordt je wereldje op het laatst wel erg klein. Ook als je altijd maar het conflict uit de weg gaat, creëer je uiteindelijk juist een heel groot conflict. Ook niet echt handig. Of je gaat alsmaar je gevoel uit de weg, met als uiteindelijk resultaat dat je vervreemd raakt van jezelf en doodongelukkig wordt.

2. Piekeren

Een andere manier van reageren op vervelende gevoelens is gaan piekeren. Malen over allerlei mogelijke gevolgen en het creëren van angst voor wat er kan gaan gebeuren. Je hoofd wil het allemaal graag in de hand houden. Als je hoofd het begrijpt dan denkt het dat het probleem is opgelost. Maar dat is vaak helemaal niet zo. Met denken los je je gevoel niet op. Sterker nog, de ervaring leert dat denken vaak tot oordelen leidt en het zoeken van zondebokken. Niet echt een productieve manier van omgaan met je gevoel.

3. Zielig doen

Als je een vervelend gevoel hebt, kun je gemakkelijk in zelfmedelijden schieten. Je wilt je niet voelen zoals je je voelt. Je onderdrukt wat je voelt, wat je, net als een bal die je onder water houdt, veel energie kost en niets oplevert. In je negatieve interne dialoog, het negatieve gesprek dat je met jezelf hebt, zeg je dingen tegen jezelf als: Waarom gebeurt mij dit nu weer? Ik had het niet mogen doen. Ik ben niet goed genoeg of ik kan het niet. En als je niet de schuld aan jezelf geeft, dan geef je wel de schuld aan een ander. In ieder geval is het een behoorlijk vernietigende manier van doen.

4. Relativeren

Ach, het valt wel wat mee Je hoofd zegt: Niet zo moeilijk doen. Zo erg is het niet. En je hart schreeuwt: Au, het doet zo’n zeer. Op zich is het heel goed om je situatie vanuit meerdere oogpunten te bekijken. Minder handig wordt het als je als gevolg daarvan je gevoel gaat ontkennen of je gevoel gaat minimaliseren. Heeft het je ooit geholpen als een ander tegen je zei: Ach het valt wel mee? Dat is wel wat je tegen jezelf aan het zeggen bent. Relativeren is een heel goede manier om op meerdere manieren naar dezelfde situatie te kijken, maar als er echt een gevoel is wat gevoeld wil worden, dan werkt het contraproductief.

5. Ja, maar

Sommige mensen kunnen erg vasthouden aan hun vervelende gevoelens. Die vervelende gevoelens zijn dan misschien wel vervelend, maar ze zijn bekend en ze geven ook op een bepaalde manier houvast. Je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt. Bovendien leveren vervelende gevoelens ook vaak aandacht en zorg van andere mensen op. Je kunt dit ook de winst van het verlies noemen. En dit mechanisme leren we al heel snel aan als kind. Een vorm van zoeken naar aandacht. En als dat niet op een positieve manier kan, dan maar op een negatieve manier.

6. Afleiding zoeken

Je gevoelens uit de weg gaan door te gaan (over)eten, roken, drinken, tv kijken, etc. is een veelvoorkomende manier. Ook of juist als het om echt belangrijke dingen gaat, heb je (en vele anderen met jou) de neiging om niet te zeggen wat gezegd wil worden en niet te voelen wat gevoeld wil worden. Niks mis mee. Doen we allemaal wel. Totdat het zo vaak en zo extreem gebeurt dat je door de kleine situaties in je leven te vermijden, grote problemen hebt gecreëerd. En dan wordt het tijd (eigenlijk is het dan al te laat) om jezelf bij kop en kont te pakken. Want een onbewust leven dat gedomineerd wordt door tv, drank of chocola is niet echt een dynamisch leven, toch?

Voel gewoon eens wat je voelt....

Herken je je in een of meerdere strategieën? Vraag jezelf de volgende keer dat je je bewust bent dat je op de loop bent voor je gevoel eens af, wat je er mee vermijdt? Wat wil gevoeld worden en hoe ga je het uit de weg? Relativeer je teveel? Of schiet je gemakkelijk in de piekerstand? Wat het ook is…. Een keer gewoon voelen wat je voelt kan heel heilzaam zijn!

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Aandacht voor stress
Stress: In de file »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness en Eenzaamheid


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Mindfulness: Zes manieren om voor je problemen op de loop te gaan

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.