Over mijn grenzen...

Blaadje met prikkeldraad als grens

Waarom ga ik steeds zo gemakkelijk over mijn grenzen heen? Verzuchtte Minke in ons laatste gesprek. Het was één van de vragen waar Minke mee zat. Keer op keer stond ze toe dat anderen voor haar  beslisten. En steeds opnieuw voelde ze zich als een rat in de val als het gebeurde. Het gebeurde en vaak had ze te laat in de gaten dat het gebeurde. En achteraf zat ze met de gebakken peren.

Door naar Over mijn grenzen... »


Het beste uit jezelf

Vrouw maakt picobello gebaar

Veel mensen worstelen met de vraag hoe ze gelukkig kunnen zijn. Er was een tijd dat dat ook voor mij gold. Zowel in mijn werk, als mijn relaties en ten aanzien van mijn gezondheid heb ik dikke ellende ervaren. Maar ik heb de wetten van het universum bestudeerd en weet nu wat ik zelf moet doen om mezelf gelukkig te maken. Toen ik dat ontdekte besloot ik om ook een lichtje te schijnen op de weg die jij en anderen kunnen gaan om dat ook te ervaren. En vandaaruit doe ik zowel de ander als mezelf een plezier, want mijn werk is mijn levenswerk. Ik geniet ervan om alles met jou te delen wat ik ontdek over geluk en succes.

Door naar Het beste uit jezelf »


Een oefening in waardering

Applaus, mensen die klappen

Behoefte aan waardering is een van de zes basisbehoeften van mensen. Als je te weinig waardering krijgt en te weinig waardering aan jezelf geeft, werkt dit ondermijnend op je zelfvertrouwen en je zelfwaardering.

Effect van waardering

Vaak staan we er niet bij stil wat het effect van het geven van waardering en complimenten voor onszelf en anderen is. We voelen ons vaak veel comfortabeler bij het geven van kritiek dan bij het geven van een compliment. Dat geldt niet alleen voor het geven maar bij veel mensen ook bij het ontvangen van een compliment. Keer op keer zie ik weer dat mensen hun complimenten niet in ontvangst nemen. Ze wuiven ze weg, of gaan er gewoon aan voorbij. En dat is jammer, want je doet jezelf en de ander ermee tekort.

Door naar Een oefening in waardering »


Wat er ook gebeurt...

Vrouw die wijst naar een ander

Wat er ook gebeurt, ik kan alles aan

Hoe vaak ben je niet van plan geweest iets te doen maar heb je het gelaten omdat je bang was? Misschien zei je een keer een skivakantie af omdat je bang was je enkel te breken. Of: Misschien durfde je niet aan je leidinggevende om opslag te vragen omdat je bang was “nee” te horen te krijgen en hij je dan niet meer aardig zou vinden. Uiteindelijk zijn al die dingen die je niet doet, terwijl je het wel zou willen terug te voeren op één bekende en sterke emotie: angst. En maar al te vaak laat je je misschien weerhouden iets te doen om die angst maar niet te hoeven voelen.  Toch hoeft dat niet zo te zijn. 

Door naar Wat er ook gebeurt... »


Tot hier en niet verder...

Eekhoorntje

Dat klinkt als een grens, nietwaar? Toch zul je verbaasd zijn hoeveel mensen zeggen tot hier en niet verder, om vervolgens een stap naar achteren te doen en opnieuw te zeggen: Tot hier en niet verder. Ze trekken een streep en zeggen: Daar mag je niet overheen. Dat lijkt op een grens, zou je denken, toch? Maar dat is maar de halve waarheid... Steeds opnieuw verplaatsen ze die streep. Toon Tellegen heeft er ooit een mooi verhaaltje over geschreven in: Misschien wisten zij alles.

Door naar Tot hier en niet verder... »


Je innerlijke radio

De hele dag door staat je innerlijke radio aan. De hele dag door ben je met jezelf in gesprek. Het gesprek dat je met jezelf voert is het gesprek met je ego. De stem van je ego die zichzelf continu groot en belangrijk probeert te maken. En de stem die er alles aan zal doen om er voor te zorgen dat je naar hem luistert. En die zichzelf zoveel ruimte verschaft dat hij zichzelf met zijn ‘verhalen’ in stand houdt. Een heel belangrijk deel van de gedachten die die stem in je hoofd produceert zijn zich herhalende gedachten. En zo’n 70% daarvan heeft een negatieve lading. En zo’n 90% van je gedachten zijn totaal zinloze gedachten. Misschien ben je je niet eens bewust van het feit dat je de hele dag door met jezelf in gesprek bent. Of misschien denk je dat je het zelf bent, die aan het woord is.

Door naar Je innerlijke radio »


Alles is goed in mijn wereld

Ik zeg ja tegen mezelf

Een van de beste en meest moeiteloze manieren om te krijgen wat je wilt is dankbaar zijn voor wat je al hebt. Dankbaarheid is misschien nog wel een sterkere energie dan liefde. Dankbaarheid nodigt meer van waar je dankbaar voor bent uit in je leven. De ontdekking dat dat werkt heeft veel veranderd in mijn leven.

Door naar Alles is goed in mijn wereld »


Vandaag neem ik het heft in eigen hand!

Wil, moet of ga

Je kunt de kwaliteit van je leven geweldig verbeteren. Sneller en gemakkelijker dan je misschien ooit voor mogelijk had gehouden.  Veel mensen ‘hangen’ op de een of andere manier in hun afhankelijkheid van anderen en hun situatie. Dat heb ik zelf ook vele jaren gedaan. Ik dacht dat ik weinig invloed had op wat er gebeurde in mijn leven. Toch kun je door vier heel simpele dingen een grote verandering bewerkstelligen.

Door naar Vandaag neem ik het heft in eigen hand! »