Loopbaanbegeleiding: Tips bij solliciteren

Zelfverzekerde vrouw

Geplaatst op donderdag 29 november 2012 door Nelly de Jong

De enige manier om echt goed te leren solliciteren is door het veel en vaak te doen. Zoals met alles: oefening baart kunst. Toch zijn er wel algemene tips die ervoor kunnen zorgen dat je de meest bekende valkuilen vermijdt. En stap je er toch in, weet dan dat je een leerervaring had en misschien leergeld hebt betaald. Er zijn verschilende dingen waar je aan moet denken, zoals een goede voorbereiding van het gesprek, jouw presentatie en hoe je je voorstelt. Die eerste indruk is allesbepalend. In een paar seconden kan bij alleen al het geven van een slappe handdruk je lot bezegeld zijn. Weet daarom dat bij sollicitatiegesprekken, net als bij andere gesprekken, een goede voorbereiding het halve werk is.

Hoe bereid je je voor en wat neem je mee?

Handig om mee te nemen naar het gesprek:

Doe deze spullen in een representatieve tas, niet in een plastic tasje.
 

Doen en niet doen:

 • Wees altijd op tijd!
 • Wees niet veel te vroeg. Het gevolg kan zijn dat de selectiecommissie zich opgejaagd voelt als ze nog niet klaar is.
 • De eerste klap is een daalder waard. Je eerste indruk is allesbepalend. Hoe kom je binnen? Kijk je de selecteurs aan of niet? Maak je een zelfverzekerde indruk of niet? 
 • Geef een stevige maar niet knijpende handdruk. Kijk de persoon wiens hand je schudt aan en glimlach daarbij.
 • Wees je ervan bewust dat de selectie al kan beginnen vanaf het moment dat je de deur inloopt. In sommige gevallen word je vanaf dat moment al geobserveerd. Het oordeel van de receptioniste of secretaresse kan soms net de doorslag geven.

Je behangetje.

Je buitenkant is een weerspiegeling van je binnenkant. En je buitenkant bepaalt die belangrijke eerste indruk. Het advies dat ik je daarin geef, is dubbel. Wees zoveel mogelijk jezelf. Je kunt je aanpassen en conformeren aan de stijl die gebruikelijk is in de beroepsgroep waarin je solliciteert, maar de grens ligt wel daar, waar jij je er nog goed bij voelt. Als je meer van casual houdt en je solliciteert in een conventionelere beroepsgroep zoals de advocatuur of accountancy, dan kan dat net een ja of een nee bepalen. Tegelijkertijd mag je je afvragen of je wilt werken in een omgeving waarin jij niet mag zijn wie je bent. Overigens is het ook een teken van respect als je je voor een sollicitatiegesprek netjes aankleedt. Je zult niet snel overdressed zijn. Maar underdressed is in ieder geval geen aanbeveling. Niet acceptabel zijn vlekken, scheuren, gaten en ongestreken kleding.
 

En dan het gesprek zelf.

 • Kijk zoveel mogelijk degene die tegen je praat aan. Door aankijken maak je contact en wegkijken zorgt ervoor dat het contact niet tot stand kan komen.
 • Kijk in ieder geval iedereen die bij het gesprek aanwezig is een aantal keer aan. Anders kan iemand het idee hebben genegeerd te worden.
 • Let ook op en geef extra aandacht aan de beslissingsbevoegde persoon, meestal de manager of leidinggevende. Als je je daar vertrouwt in voelt, kun je er voor kiezen zijn of haar gedrag zo onopvallend mogelijk te spiegelen.
 • Zit zoveel mogelijk rechtop, maar wel ontspannen.
 • Als je vragen hebt, stel die dan zoveel mogelijk in een open variant, wat de ander de gelegenheid geeft om uitgebreider te antwoorden dan op gesloten vragen waarop alleen een ja of een nee of iets dergelijks geantwoord kan worden. Het gesprek loopt dan makkelijker en vloeiender.
 • Wanneer er suggestieve vragen gesteld worden (Wat zou je doen als...) ,vertel dan vanuit je ervaring wat je eerder in een vergelijkbare situatie hebt gedaan.
 • Laat uit die ervaringen je kwaliteiten blijken. Schrijf hiertoe van te voren minimaal tien succesverhalen in je werk op. En werk die uitgebreid uit.
 • Vraag of je antwoord aansluit bij wat er werd gevraagd.
 • Vraag altijd om verduidelijking als je iets niet begrijpt. Niet vragen komt onnozel over als je vervolgens met je antwoord niet aansluit bij waar de ander naar op zoek is.
 • Neem de tijd om, waar dat nodig is, na te denken over je antwoorden.
 • Zorg dat jouw eigen vragen ook beantwoord worden.
 • Wees gewoon wie je bent!
 

Jouw tips!

Wat zijn jouw tips en ervaringen met solliciteren? Deel ze met ons, door hieronder jouw reactie achter te laten. 

 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Mindfulness: Zeg jij ja tegen je leven?
Loopbaanbegeleiding: Wat is loopbaanbegeleiding / loopbaanadvies? »

Vind jouw persoonlijke missie

Net als iedereen heb jij ook een doel in jouw leven en heeft het leven een doel met jou. De Persoonlijke Missie-generator helpt jou bij het vinden van de juiste woorden om jouw levensmissie aan het papier toe te vertrouwen.

Start de missiegenerator

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer loopbaancoaching


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Loopbaanbegeleiding: Tips bij solliciteren

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.