Loopbaanbegeleiding: Selectiegesprekken

Sollicitatiegesprek

Geplaatst op donderdag 24 januari 2013 door Nelly de Jong

In een selectieprocedure kom je meestal drie verschillende soorten gesprekken tegen: Een orienterend gesprek, een sollicitatiegesprek en een arbeidsvoorwaardengesprek.

Oriënterend gesprek

Het eerste orienterende gesprek wordt vaak door iemand van de afdeling personeelszaken en/of een leidinggevende van de afdeling gevoerd. In dit gesprek wil de werkgever nagaan wie je bent qua persoonlijkheid, of je in de organisatie past en natuurlijk ook of je de functie in potentie zou kunnen vervullen.

Selectie potentiële kandidaten

In deze eerste ronde wordt een selectie gemaakt van potentiële kandidaten voor een tweede ronde. Jij als kandidaat kunt dit gesprek gebruiken om voor jezelf na te gaan of jij in deze organisatie wilt werken en om meer informatie te krijgen over de organisatie en de aangeboden functie/baan.

Sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is in het algemeen met de leidinggevende, maar vaak zijn ook andere mensen aanwezig, bijvoorbeeld van de afdeling of van collega teams en iemand van de afdeling personeelszaken. In dit gesprek wordt getoetst of je past in het team.

Ben je in staat de functie te vervullen?

De werkgever zal aan de hand van dit tweede gesprek willen beoordelen of je in staat bent de functie naar behoren te vervullen. Jij als kandidaat kunt dit gesprek gebruiken om antwoorden te krijgen op jouw vragen ten aanzien van het werk. Wat houdt de functie precies in, wat moet je meenemen, waar moet je tegenkunnen? Wat zijn de ontwikkelingen in het werkveld? Waar ligt de grootste prioriteit? Enzovoorts.

Arbeidsvoorwaardengesprek

In het arbeidsvoorwaardengesprek vinden de onderhandelingen plaats over de arbeidsvoorwaarden. Dit gesprek gaat over de contractsvorm, het salaris en overige secundaire arbeidsvoorwaarden zoals reiskosten, bonussen en dergelijke. Dit gesprek is bedoeld om voor beide partijen een win-winsituatie te creëren ten aanzien van de voorwaarden waaronder beide partijen het contract met elkaar aangaan. En dat gaat niet alleen over het salaris, maar ook over allerlei andere afspraken, zoals werktijden, vakantiedagen, reiskosten, thuiswerken en dergelijke.

Contract

In de afgelopen jaren is er een aanzienlijke flexibilisering van de arbeidsmarkt geweest. Dat heeft er toe geleid dat er nog maar weinig bedrijven zijn die direct een vast contract aanbieden. Vaak wordt er eerst een contract van een jaar afgesloten wat soms nog een paar keer verlengd wordt voordat er een vast contract wordt afgesloten of voordat het contract van rechtswege verloopt. Ook meer flexibele vormen van contracten kunnen worden aangeboden. Soms word je eerst via een uitzendbureau of een detacheringsbureau tewerkgesteld.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Mindfulness: Korte meditaties
Mindfulness: Je kunt altijd van gedachten veranderen! »

Vind jouw persoonlijke missie

Net als iedereen heb jij ook een doel in jouw leven en heeft het leven een doel met jou. De Persoonlijke Missie-generator helpt jou bij het vinden van de juiste woorden om jouw levensmissie aan het papier toe te vertrouwen.

Start de missiegenerator

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer loopbaancoaching


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Loopbaanbegeleiding: Selectiegesprekken

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.