Communicatie: Het lukt me toch niet

Relaties, strijd, ik kan het niet

Geplaatst op donderdag 11 oktober 2012 door Nelly de Jong

Taal is voor mensen waanzinnig belangrijk, omdat je via taal geconditioneerd bent. Voor zover wetenschappers tot nu toe hebben kunnen nagaan, is er geen enkele andere diersoort die gebruik maakt van taal. Maar niet alleen taal is belangrijk, ook waar je je energie insteekt en je aandacht op richt zijn heel bepalende factoren voor hoe je je werkelijkheid ervaart. Het voelt echt heel anders als je zegt: "Het lukt me toch niet", in plaats van: "Het is nog moeilijk voor me". En toch ben je misschien vaak geneigd om voor het eerste te kiezen. Meestal ben je je daar ook niet zo bewust van. Het is vaak je gewone manier van denken en wat de consequenties ervan zijn, realiseer je je meestal niet.

Ontkenning 

Weet je, je zenuwstelsel kan geen ontkenning vasthouden. Dat betekent dat het je niet gaat lukken om ergens niet aan te denken. Als ik je vraag om niet aan je werk te denken of niet aan je kinderen of niet aan je vorige vakantie of niet aan je vriendin, zul je merken dat je er juist aan denkt. Je kunt niet niet ergens aan denken, zonder er eerst aan gedacht te hebben.

Aandacht richten

Als je geen strijd meer in je relatie wilt, dan zul je je aandacht moeten richten op meer harmonie. Als je bang bent om te vallen, dan zul je je aandacht moeten richten op in balans blijven. Herken je dit in jezelf? Herken je het regelmatig en misschien zelfs frequent dat je vooral tegen jezelf en anderen zegt, wat je niet wilt? Als ik maar niet zak voor mijn rij-examen. Als ik maar niet vergeet om mijn sleutels mee te nemen. Als ik maar niet te laat kom voor die afspraak….

Angst

Het zijn allemaal veel voorkomende gedachten en vooral als je er veel energie insteekt in de vorm van angst, dan maak je de kans dat je je angst waar gaat maken steeds groter. Want angst is een heel sterke energie die ervoor zorgt dat je precies dat creëert, waar je bang voor bent.

Bang voor conflicten

Stel je bent bang voor conflicten. Je wilt geen conflicten en doet je best om ze te vermijden. Nu is er een nieuwe collega op je werk en die lokt je steeds uit. Jij doet je best om uit de strijd te blijven en je mijdt de confrontatie. Maar je voelt wel de spanning die dat met zich meebrengt. En iedere keer dat je weer de confrontatie vermijdt, je ruimte niet inneemt en geen grenzen stelt, stapelt de spanning zich verder op. Tot je op een keer zoveel spanning hebt opgestapeld dat alles er in één keer uitkomt.

Conflict gecreëerd

En dan heb je precies dat grote conflict gecreëerd waar je zo bang voor was. Als je direct in het begin had gezegd waar je last van had en hoe je het graag anders wilde, was de kans veel groter geweest dat het niet tot een conflict hoefde te komen. Dus alles wat je niet wilt en waar je wel je aandacht op richt en energie in steekt, wordt groter en uiteindelijk je realiteit.

Bewust van de consequenties

Mag ik dan nooit zeggen wat ik niet wil? Ja natuurlijk, het mag altijd wel, maar het is wel belangrijk dat je je realiseert wat de consequenties voor jezelf (en anderen) zijn. Je maakt het voor jezelf en de ander veel sterker en beter als je in ieder geval eindigt met wat je wel wilt. Als je last van het lawaai van je puberkind hebt, vraag je of het wat rustiger kan, in plaats van te vragen of hij niet zoveel lawaai wil maken.

Dit wordt een leuke dag

Als je een vervelende ervaring hebt gehad is de kans groot dat je in de modus schiet van: Nu is mijn hele dag verpest, terwijl je met net zoveel recht kunt zeggen: Deze ervaring is voorbij. De rest van de dag wordt een leuke dag. Ook in je relatie is het belangrijk dat je alletwee kijkt naar wat je wel wilt. Vaak blijven paren hangen in allerlei verwijten over en weer over wat ze niet leuk vinden en wat ze niet willen. En dat is weinig constructief. Veel beter is om te kijken naar hoe je het wel wilt en daar samen afspraken over maken. En elkaar waarderen op wat er wel goed gaat.

2 daagse communicatietraining Liever Communicatiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 2 daagse communicatietraining Liever Communicatiever.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Tips: Assertief communiceren: Hoe doe je dat?
Communicatie: Vragen, vragen en nog eens vragen »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Communicatie: Het lukt me toch niet

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.