Assertiviteit: Kinderen die vragen...

Kinderen die niet vragen worden overgeslagen

Gastartikel door Linda Hollander

Geplaatst op donderdag 20 september 2012 door Nelly de Jong

Alleen al de eerste helft van de Oudhollandse tegeltjeswijsheid bezorgt meisjes van mijn leeftijd de koude rillingen. Ten eerste zijn we (schrik) niet echt meisjes meer. Ten tweede hebben we allemaal eindeloze bezoeken aan de psycholoog, maatschappelijk werker, haptonoom, paragnost, yogajuf en regressietherapeut achter de rug om toch vooral maar het hoofd boven water te kunnen houden in een veeleisende maatschappij waarin we zoveel dingen tegelijk moeten doen. 

Mazzel toch?

Maar soms heb je mazzel. Dan loop je zo op je tenen dat alles fout gaat, je baas besluit dat je maar beter wat anders kan gaan doen en je komt bij een outplacementcoach terecht. Nou vond ik natuurlijk niet dat ik mazzel had toen dat op mijn pad kwam. Sterker nog: wat dacht dat mens wel niet? Ik deed hartstikke mijn best! Dat iedereen over mij heen liep en ik meer tijd kwijt was aan andermans klussen dan aan die van mezelf, daar kon ik toch niets aan doen? Toen kwam de uitsmijter: ik gedroeg me slachtofferig. Ohhhhhhh jakkes! Met stoom uit mijn oren en pisnijdig kwam ik binnen bij de outplacementcoach. Ik was ervan overtuigd dat zij wel zou zien hoe oneerlijk het allemaal was. Ja, dat dacht je.

Assertiviteitstraining

"Jij gaat meedoen aan de training Assertiviteit", zei ze de tweede keer. Pardon?!? Assertief was ik wel. Ik was niet op mijn mondje gevallen en stond meteen op mijn achterste benen als ik vond dat ik onheus bejegend werd. Nergens voor nodig. Maar de derde keer begon ze er weer over, en de vierde en de vijfde keer ook weer. Om van het gezeur af te zijn, zei ik toen maar ja.

Gemene stomme bazen

En daar zaten we dan, acht mensen met de armen stijf over elkaar in afwachting van een cursus 'Nee' leren zeggen. Ik bleek niet de enige te zijn met een gemene baas en stomme collega's die misbruik maakten van de welwillendheid van anderen. De doos Kleenex ging als een bezetene rond terwijl de een na de ander van herkenning en empathie mee begon te janken. Dat was een goed moment voor de trainer om ons allemaal eens even een hart onder de riem te steken en haar begrip te tonen. Maar dat deed ze niet. 

Waarom laat je over je heen walsen?

Wat zeg je tegen mensen als ze iets van je willen en je zit al tot over je oren in het werk? Hoe pak je die collega aan die binnen komt stormen om te kletsen als jij net in je flow zit? Hoe geef je aan wat jij nodig hebt? Waarom laat je toe dat mensen over je heenwalsen? En waarom zijn de behoeftes van al die andere mensen belangrijker dan die van jezelf? Beduusd keken we elkaar aan en toen viel het kwartje. Jezelf centraal stellen is asociaal. Zeker als vrouw hoor je je dienstbaar op te stellen (dat het gros secretaresse was zegt ook wel iets). En kinderen die vragen worden overgeslagen. Hadden we zo weinig eigenwaarde? Waren we voor onszelf zo onbelangrijk? 

Als ik iets wil dan vráág ik je wel!

Het was een mooie en leerzame training. Een paar maanden later had onze zoon een uitbarsting van frustratie omdat iets niet ging zoals hij wilde. Wat begrijpelijk is als je je mondeling niet echt goed kan uitdrukken. "Ik begrijp niet wat je wilt", zei ik. "Als ik iets wil dan vráág ik je wel!" zei hij. En daar viel de euro. Als je iets wilt, dan vraag je er gewoon om. Als je niet vraagt, dan weet de ander niet wat je wilt. En wat doen wij meisjes van de jaren zeventig dan? Juist, mopperen en zeuren en slachtoffer spelen.

Mijn baas had gelijk

Sinds ik heb geleerd om te vragen is het leven een stukje makkelijker geworden. Ik vind mezelf heel wat leuker dan een jaar geleden. Alhoewel het woord 'nee' niet eens gevallen is tijdens de training ben ik uiteindelijk best wel goed geworden in het uitspreken ervan. En het gaat steeds makkelijker. Laatst bedacht ik me dat ik me ook geen slachtoffer meer voel. En dat mijn baas eigenlijk gelijk had. 

Kinderen die niet vragen worden overgeslagen

Kinderen die niet vragen worden overgeslagen. "Ik vond de eerste versie toch altijd al stom", zegt mijn moeder. Dit jaar krijgen ze allemaal een tegeltje van me voor Kerst met mijn nieuwe lijfspreuk. 

Gratis E-book Liever Assertiever

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu een gratis E-book Liever Assertiever

3 daagse assertiviteitstraining: Liever Assertiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 3 daagse assertiviteitstraining: Liever Assertiever.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Linda Hollander

Linda is getrouwd en moeder van een zoon. Schrijven is haar passie en dat doet ze dan ook graag. Linda is gek op kinderen en heeft een heel eigentijdse en inspirerende kijk op opvoeden en hoe om te gaan met kinderen. Juist ook als kinderen een beetje anders zijn dan anders.


« Communicatie: Wat doen jullie zaterdagavond?
Hoe word ik assertiever? Tips »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Linda op vrijdag 5 oktober 2012 om 08:00
Hoi Andrť, dank je wel voor je compliment! Het klopt helemaal wat je zegt: verantwoordelijkheid nemen en assertiviteit gaan hand in hand. Slachtoffer zal ik nooit meer zijn, ook al is het vinden (en krijgen) van een nieuwe baan niet eenvoudig. Hopelijk kan ik op korte termijn 'ja' antwoorden op je vraag!

op woensdag 3 oktober 2012 om 14:21
Wat een mooi verhaal, Linda. De slachtofferrol past inderdaad niet bij assertiviteit. Wie assertief is, neemt de verantwoordelijkheid voor dingen. Heb je inmiddels een nieuwe baan gevonden?

Reageer op Assertiviteit: Kinderen die vragen...

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.