Loopbaanbegeleiding: Wil ik hier wel werken?

Wil ik hier wel werken?

Geplaatst op maandag 1 oktober 2012 door Nelly de Jong

Hoe beoordeel je of je wel wilt werken bij een bepaalde organisatie? Het valt me vaak op dat vrij veel mensen een sollicitatie zien als een soort eenrichtingsverkeer. De werkgever heeft een baan en zij willen die graag. Ze maken zichzelf in dat proces volkomen afhankelijk van de ‘werk’ ‘gever’.

Minder aantrekkelijk

En dat maakt je als kandidaat voor die werkgever meestal niet zo aantrekkelijk. Los van het feit dat het je minder aantrekkelijk maakt, is het voor jezelf en je zelfvertrouwen ook veel beter om je te realiseren dat jij diezelfde werkgever ook van alles te bieden hebt en dat er voor een echt goeie deal sprake moet zijn van win-win. Een zich aanpassende sollicitant van het type 'Men vraagt en wij draaien' lijkt op de korte termijn misschien wel positief, maar de vraag is of dat op de lange termijn ook zo is. En of dat voor iedere functie geldt.

Pas je wel in die organisatie of dat bedrijf?

Natuurlijk zijn er organisaties waarin meedenken minder op prijs wordt gesteld. In het leger gelden andere condities dan in de bouw of in het onderwijs. Als je het moeilijk en lastig vindt om je aan te passen in een autoriteitsstructuur zoals bij het leger nodig is, dan heb je er op de lange termijn niets aan om daar een baan te krijgen.

Vastlopen

Vroeger of later loop je er dan in vast. Dat is niet alleen een risico voor de werkgever, maar ook voor jou als sollicitant. Zorg er daarom voor dat je je heel goed bewust bent van de waarde die jij de organisatie te bieden hebt. Als je weet wat je waard bent en wat je te bieden hebt, is je houding in een selectiegesprek ook anders, dan wanneer je je te bescheiden opstelt. Een selectiegesprek is niet een moment om je bescheiden op te stellen. Je zult in een gesprek van meestal een uur het beste van jezelf moeten laten zien en daar hoort een klein beetje opscheppen bij. Dat is vooral voor veel vrouwen nog wel eens een lastige zaak.

Hoe is de sfeer in het gesprek?

De sfeer waarin het gesprek plaatsvindt is mede bepalend of je jezelf van je beste kant laat zien of kunt laten zien. Selecteurs die je niet echt op je gemak stellen laten daarmee wel iets van hun bedrijfscultuur zien. Als ze niet goed voor hun sollicitanten zorgen, hoe goed zorgen ze dan voor hun personeel? Als de selectiecommissie niet voor een veilige sfeer zorgt, hoeveel vertrouwen heb je er dan in dat je in die organisatie plezierige werkrelaties op kunt bouwen?

Veilige sfeer

Dus als de sfeer niet ontspannen is, mag je daar best een vraag aan wagen. En als daar voor jou belangrijke dingen in zitten, dan kun je daar toch het best wel naar vragen. In het meest ongunstige geval zeg je misschien een nog wel leuke baan op voor een baan of organisatie die niet of minder bij je past.

Vraag en vraag door

Om dit proces te doorbreken kun je wanneer de selectiecommissie niet uit zichzelf het een en ander heeft verteld over de organisatie en het werk, daar naar vragen. Vragen die je kunt stellen, zijn:

Maar ook aan de leidinggevende kun je vragen stellen over zijn of haar stijl van leidinggeven. Hoe doet hij of zij dat?

Hoe leuk zijn die mensen hier?

De stijl van leidinggeven van je leidinggevende kan heel bepalend zijn voor hoeveel werkplezier je ervaart. Vraag je daarin ook eens af of je leidinggevende iemand is met wie je wel door één deur kunt. Dat geldt ook voor toekomstige collega’s. Veel sollicitanten vragen niet van te voren een gesprek met de toekomstige collega’s, terwijl die voor een belangrijk deel verantwoordelijk kunnen zijn voor jouw werkplezier of juist je werkplezier kunnen ondermijnen.

Meer initiatief nemen

Hoewel je natuurlijk nooit alles uit kunt sluiten en mensen zich in de korte tijd van een enkel gesprek nooit helemaal laten zien, kun je de kans op een verkeerde keuze verkleinen door zelf meer initiatief te nemen en dóór te vragen op wat voor jou belangrijk is. Ga jezelf in een gesprek ook niet macho of onderdanig gedragen, maar laat jezelf op een zelfverzekerde, assertieve manier zien. Hoe meer je laat zien dat je je gelijkwaardig voelt aan je gesprekspartner(s), hoe groter de kans op een goede match. Ook jij hebt de keus of je voor deze werkgever wilt werken of niet. Niemand kan je daarin dwingen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Communicatie: Vragen, vragen en nog eens vragen
Loopbaanbegeleiding: Wat zou je doen als? »

Vind jouw persoonlijke missie

Net als iedereen heb jij ook een doel in jouw leven en heeft het leven een doel met jou. De Persoonlijke Missie-generator helpt jou bij het vinden van de juiste woorden om jouw levensmissie aan het papier toe te vertrouwen.

Start de missiegenerator

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer loopbaancoaching


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Sjoukje op woensdag 3 oktober 2012 om 15:15
Ik heb maar 1x hoeven solliciteren en ik was zo zenuwachtig dat ik me als een idioot gedroeg. Ik heb de baan dan ook niet gekregen. Ik was zo zenuwachtig omdat ik me erg bewust was van mezelf. Dacht steeds: vinden ze me wel leuk? Geef ik de goede antwoorden? Wat zullen ze van me denken? Daardoor werd ik alleen maar zenuwachtiger. Gelukkig zijn alle andere banen me aan komen waaien. Ben goed terecht gekomen.

Linda op maandag 1 oktober 2012 om 15:05
Ik heb wel eens een baan afgewezen nadat ik hem gekregen had. Onder 'flexibele werktijden' verstonden ze: als-we-bellen-om-23.00-moet-het-ook-af. Tuurlijk, met het water aan je lippen is elke baan okee, maar hoe lang hou je het vol in een baan die niet bij je past? Gelukkig had ik twee weken later een geweldige baan te pakken en was ik blij dat ik 'nee' had gezegd.

Reageer op Loopbaanbegeleiding: Wil ik hier wel werken?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.