Loopbaanbegeleiding: Wat zou je doen als?

We can do it

Geplaatst op donderdag 27 september 2012 door Nelly de Jong

In selectiegesprekken wordt vaak getoetst of onderzocht in hoeverre je als sollicitant voldoet aan de criteria die in de vacature worden gesteld. Vaststellen of je geschikt bent qua persoonlijkheidskenmerken is best een lastige zaak. Dat komt omdat de selecteurs, maar de kandidaat net zo goed allemaal hun eigen kijk op de werkelijkheid hebben.

Vind ik jou aardig?

Veel selectiegesprekken gaan ronduit alleen maar over de vraag: Vind ik je aardig of niet? Lijk je op mij? Vooral veel leidinggevenden hebben de neiging om meer van wie zij zijn te zoeken. Overigens doe je dat als sollicitant onbewust net zo goed. Want mensen die op jou lijken, vind je meestal het aardigst.

Hoe is het met jouw fantasie?

Hoe kunnen selecteurs nu achterhalen of jij veranderingsgezind bent of klantgericht? Een van de veel gebruikte en tevens meest onbetrouwbare manieren is door te vragen, hoe je in een bepaalde situatie zou reageren. Wat zou je doen als..? Het enige wat deze vraag vooral doet is meten hoe het met je fantasie is gesteld. Want of je het daadwerkelijk op die manier in de praktijk ook doet, is maar zeer de vraag.

Sociaal wenselijke antwoorden

De kans is groot dat je op zoek gaat naar sociaal wenselijke antwoorden en dat je niet vertelt wat je echt zou doen. Vaak weet je ook niet eens wat je echt ZOU doen als… Als je ervoor staat, reageer je vaak anders dan dat je gedacht had. Daarmee hebben de antwoorden op dat soort vragen een laag realiteitsgehalte, zijn ze niet betrouwbaar en hebben ze nauwelijks voorspellende waarde.

Gaat het wel over waar het over gaat?

En daarbij is het ook nog maar de vraag of het wel gaat over het criterium, de vaardigheid die onderzocht wordt. Als je gevraagd wordt, hoe je zou handelen in bijvoorbeeld een conflictsituatie, kan het best zijn dat jij antwoord geeft en de insteek kiest op grond van bijvoorbeeld Inlevingsvermogen, terwijl de ondervrager iets wil weten over hoe stevig je bij je standpunt blijft.

Wat is jouw ervaring met....?

Beter dan de 'Wat zou je doen als…' vraag, waarin je naar een fictieve, toekomstige situatie vraagt, is het als selecteurs vragen naar je ervaringen in het verleden. Als je tegenover minder ervaren selecteurs zit, kun je gemakkelijk voor jezelf een brug slaan naar wat je gedaan hebt in vergelijkbare situates. Dat praat voor jezelf gewoon makkelijker, want je weet dan waar je het over hebt.

Check, check en dubbelcheck wat de commissie weten wil

Om te voorkomen dat je een antwoord geeft op een vraag in een selectiegesprek dat geen antwoord is, is het van belang vooraf te checken wat de ander bedoelt met de vraag. Waar is de selectiecommissie naar op zoek? Als je dat niet heel precies weet, loop je het risico een antwoord te geven dat niet het antwoord is op de vraag die de commissie graag beantwoord wil zien. Vraag daarom om verduidelijking als het je niet helemaal 100% duidelijk is waar de commissie naar op zoek is.

Tien succesverhalen

Beantwoord vervolgens die vraag zo goed mogelijk met voorbeelden uit je verleden. Om dat voor jezelf gemakkelijker te maken kun je het handigst voor jezelf een overzicht maken met tien succesverhalen uit je werk. Tien situaties waarin jij op je best was. Je maakt het jezelf dan in het gesprek veel gemakkelijker om allerlei verschillende soorten vragen te beantwoorden omdat je uit die tien succesverhalen kunt putten.

Neem het initiatief!

Kom je dus een keer tegenover een minder ervaren selectiecommissie te zitten, neem dan het initiatief om jezelf te laten zien aan de hand van jouw ervaringen, nadat je heel zorgvuldig hebt afgestemd wat de commissie weten wil. Beantwoord de 'Wat zou je doen als...' vraag met: "Wat ik zou doen als ik in die situatie terechtkom, weet ik niet precies, maar ik heb wel een vergelijkbare situatie meegemaakt en toen heb ik..... gedaan. En je zult merken, dat je gesprekken betere resultaten gaan opleveren.

Leuk of waardevol artikel?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je zelfvertrouwenbalans of innerlijke rust help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het altijd fijn als je een reactie achterlaat.
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Loopbaanbegeleiding: Wil ik hier wel werken?
Communicatie: Wat doen jullie zaterdagavond? »

Vind jouw persoonlijke missie

Net als iedereen heb jij ook een doel in jouw leven en heeft het leven een doel met jou. De Persoonlijke Missie-generator helpt jou bij het vinden van de juiste woorden om jouw levensmissie aan het papier toe te vertrouwen.

Start de missiegenerator

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer loopbaancoaching


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Sjoukje op dinsdag 2 oktober 2012 om 21:33
Heel waardevol bericht. Zo had ik het nog niet bekeken.

Reageer op Loopbaanbegeleiding: Wat zou je doen als?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.