Communicatie: Wat doen jullie zaterdagavond?

Open communicatie

Geplaatst op maandag 24 september 2012 door Nelly de Jong

Veel mensen die onzeker zijn hebben de neiging om vooral niet rechtstreeks te vragen wat ze willen. Of om rechtstreeks te zeggen wat ze bedoelen. Dat levert dan vaak onduidelijkheid en misverstanden op. En die onduidelijkheid en die misverstanden leiden weer tot irritatie over en weer. Als je je realiseert hoeveel filters er in de communicatie tussen jou en de ander zitten, dan mag het soms een wonder heten dat er zoveel dingen goed worden begrepen. 

Snap je dat dan niet?

Naast die filters hebben we allemaal de neiging om ons wereldbeeld, zoals wij de wereld zien op een ander te projecteren. Dat betekent dat je jouw gedachtengang als uitgangspunt neemt en dat je ervanuit gaat dat de ander heel vanzelfsprekend net zo denkt als jij. En dat is dus niet zo.

Omzichtige communicatie

Onzekere mensen zijn vaak nogal omzichtig in hun manier van communiceren. Ze zeggen meestal niet rechtstreeks waar ze behoefte aan hebben, maar geven vooral hints. Andere onzekere mensen begrijpen die hints vaak wel, want zij hebben een enigszins vergelijkbaar denkpatroon.

Dominant en zelfverzekerd

Maar veel andere mensen en met name de meer dominante en zelfverzekerde mensen snappen daar vaak geen hout van en worden er ongeduldig van. In plaats van iemand rechtstreeks te vragen of ze zin hebben om zaterdagavond mee naar een concert te gaan leiden ze het gesprek in met indirecte vragen als:
Marike: Wat doen jullie zaterdagavond?
Peter:    Nou dat weten we nog niet. We hebben nog geen plannen. Hoezo?
Marike: Oh nou gewoon. Ik was benieuwd of jullie al plannen hadden. Want wij gaan zaterdag naar een concert in de schouwburg.

Hoe reageert de ander...

En nu hangt het sterk van de reactie van de ander af of de vrager nog durft te vragen. Als de ander niet positief reageert op het concert in de schouwburg, dan zal Marike niet voorstellen om mee te gaan. Vraagt de ander door naar welk concert en geeft die aan het leuk te vinden, dan komt de uitnodiging misschien wel. Het gevolg daarvan is wel dat Marike zichzelf soms te kort doet.

De schouwburg is veel leuker

Want zelfs als Peter al andere plannen had, kan het zo zijn dat zij het leuker vinden om mee naar de schouwburg te gaan. Maar die keus wordt hem in bepaalde gevallen ontnomen doordat Marike invult voor Peter en omdat ze bang is voor een afwijzing. Die afwijzing gaat ze liever uit de weg door maar niet rechtstreeks te vragen.

Duidelijk en rechtstreeks aanspreken

Zelfverzekerde mensen en dominante mensen al helemaal willen graag duidelijk en rechtstreeks worden aangesproken. Zo doen ze dat zelf ook. Dat vinden zij plezierig want dat past bij hun wereldbeeld. Niet te veel gedoe eromheen, maar duidelijk en rechtstreeks.

Zoals ik de ben, zo is de wereld

En omdat zij dat zelf plezierig vinden, hebben ze de neiging om anderen ook op die manier aan te spreken. Is dat in alle gevallen effectief? Nee, ook niet. Want onzekere mensen voelen zich prettiger als ze eerst wat op hun gemak worden gesteld. Direct vragen of ze meegaan naar de schouwburg kan voor hen een soort van overval zijn. Waardoor ze zich vaak min of meer gedwongen voelen om ja te zeggen terwijl ze een nee voelen.

Afstemmen op de ander

Om in je communicatie zo effectief mogelijk te zijn, is het belangrijk om, zeker in situaties waarin het belang voor jezelf en/of de ander groot is, rekening te houden met het wereldbeeld en de communicatiestijl van de ander. Is de ander meestal duidelijk, direct en rechtstreeks en wil je iets van hem of haar? Wees dan zelf ook zo duidelijk en direct mogelijk. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Ben je van nature wat directer en heb je niet zoveel behoefte aan social talk, dan kan het in een aantal gevallen toch handig zijn om je gedrag af te stemmen op wat de ander nodig heeft. En toch even tijd te nemen om de ander op zijn of haar gemak te stellen. Je resultaten worden er uiteindelijk beter van. 

2 daagse communicatietraining Liever Communicatiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 2 daagse communicatietraining Liever Communicatiever.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Loopbaanbegeleiding: Wat zou je doen als?
Hoe word ik assertiever? Tips »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Sjoukje op dinsdag 25 september 2012 om 20:35
Ik begreep eigenlijk al nooit waarom mijn vriend niet ging stofzuigen als ik weer eens zei: wat is het hier een bende...Ik bedoelde eigenlijk: wil je stofzuigen?

Reageer op Communicatie: Wat doen jullie zaterdagavond?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.