Communicatie: Je begrijpt me niet

Luisteren, communicatie

Geplaatst op zondag 26 juli 2015 door Nelly de Jong

Wist je dat wij als mensen, voor zover onderzoek tot nu toe heeft kunnen aantonen, de enige diersoort die door middel van taal communiceren? De enigen die via woorden geleerd hebben betekenis te geven aan situaties en gebeurtenissen. Als gevolg waarvan we allerlei subtiele en minder subtiele gevoelens ervaren. Dat heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Want een boodschap bestaat uit meerdere verschillende dingen. En naast dat de boodschap uit verschillende dingen bestaat luisteren en ontvangen we dus ook via allerlei verschillende filters. Die filters zorgen ervoor dat er heel vaak ruis op de lijn ontstaat als je niet bewust bent van het feit dat die filters er zijn. Filters die maken dat we de werkelijkheid allemaal anders ervaren.

Lichaamstaal is je eerst geleerde taal

Een boodschap, je communicatie in feite dus, bestaat uit woorden oftewel de inhoud. Maar ook de toon en wat je lichaam doet, bepaalt hoe de boodschap wordt ontvangen. En omdat lichaamstaal de oudste taal is die we als mensen kennen, weegt die het zwaarst. Iedere baby communiceert door middel van lichaamstaal met zijn ouders of andere verzorgers. Pas veel later komen daar de toon (de manier waarop gepraat wordt) en de woorden bij.

Leervermogen

Als je als kind opgroeit en zo rond een jaar of twee, drie leert om betekenis te geven aan wat er in je leven gebeurt, ontwikkelt je ego of je denken zich. In die ontwikkeling van je denken en je bewustzijn zitten allerlei filters. Gelukkig maar, want als je net zoals ons buurjongetje, dat geen lange termijngeheugenfunctie heeft en dus geen leervermogen, iedere dag je dag met een blanco schijf begint, dan kan dat behoorlijk lastig zijn voor jezelf en voor je omgeving. Juist doordat je leervermogen hebt en doordat je leert om betekenis te geven, kun je jezelf ontwikkelen en groeien.

Behoefte aan groei

De behoefte aan groei is de vijfde van de zes basisbehoeften. Zonder groei staat alles stil, gaat het achteruit en sterft het uiteindelijk. Net als in de natuur. Tot zover niks mis mee dus. Dat betekent dat het op zich ook prima is dat we filters hebben in onze communicatie. We generaliseren bijvoorbeeld en we vullen daar waar we informatie missen de lege plekken in. Op zich ook best oké. Zolang je je dat tenminste bewust bent. Want vaak zijn mensen zich dat niet zo bewust.

Mijn waarheid is jouw waarheid niet

De kans bestaat en is ook heel reëel dat wat jij als jouw werkelijkheid en jouw waarheid ervaart door een ander echt heel anders ervaren wordt. En als je dan vasthoudt aan jouw versie van de werkelijkheid, kom je vroeger of later in de problemen en bedrogen uit. Want in relaties is dat niet de meest effectieve manier. Elke situatie die je in je leven meemaakt gaat (onbewust) langs al die filters en jouw hoofd maakt daar haar eigen werkelijkheid van .

Overtuigingen en waarden

Een werkelijkheid die voor een belangrijk deel dus wordt ingevuld en aangevuld met overtuigingen en waarden die in jouw straatje passen. Daarnaast zorgt je fysieke gesteldheid er ook voor dat je bepaalde boodschappen vervormt. Of je 's morgens uitgerust en fit je bed uitkomt zorgt voor een heel andere communicatie, dan wanneer je slecht geslapen hebt en bekaf bent. Of je bent om een andere reden gespannen.

Taal: Van A tot Z het resultaat van mijn hoofd

Dwars en uitdagend

Ik weet nog heel goed dat toen mijn dochter klein was en ik er alleen met haar voor stond, ik die periode best als pittig ervaren heb. Dan gebeurde het wel eens dat ik moe was en zij dwars was of me behoorlijk uitdaagde. Op het moment zelf had ik de neiging om haar daar ‘de schuld’ van te geven. Maar er was ook iets in mij wat wel wist, dat zij zo reageerde omdat ik moe was. En dat ik, als ik boos op haar werd, het alleen maar erger maakte.

Bij kop en kont pakken

Ik moest me in dergelijke situaties bij kop en kont pakken en heel bewust iets leuks met haar gaan doen, anders werd het voor ons beiden alleen maar slechter. Want zij reageerde ook gewoon op mijn moeheid en stress. Als ik andere keren goed in mijn vel zat en in een betere stemming was, ging het allemaal veel gemakkelijker. Waarmee ik maar wil zeggen dat zowel je fysieke gesteldheid als je stemming deel uitmaken van je communicatie.

Humeurig of zorgelijk

Als je om wat voor reden dan ook humeurig of zorgelijk bent, dan kleurt dat de manier waarop boodschappen bij jou binnen komen, maar ook hoe jouw boodschap weer bij een ander overkomt. En het is goed je daar bewust van te zijn. Want je bent niet alleen verantwoordelijk voor wat je zendt naar een ander, maar ook voor wat de ander ontvangt.

Miscommunicatie

Als er sprake is van miscommunicatie, ben je er niet met denken dat de ander het niet goed heeft begrepen. Jij bent dan net zo goed niet duidelijk of misschien niet congruent geweest in je boodschap. Misschien zei je lijf iets anders dan je taal... En dat kan aan al die verschillende filters hebben gelegen, die er in jou en de ander voor zorgen dat er ruis op de lijn ontstaat. Of aan jouw stemming of je fysieke gesteldheid. Maar wat het ook is of was: hou het bij jezelf en zorg ervoor dat je checkt dat wat jij bedoelt ook door de ander als zodanig is begrepen. Want je bent niet alleen verantwoordelijk voor wat je zendt, maar ook voor wat ontvangen wordt.

En jij?

Hoe bewust ben je van wat er van jouw communicatie ontvangen wordt? Is er vaak ruis op de lijn of ben je juist een natuurtalent als het gaat om het adequaat overbrengen van wat jij voor ogen hebt? Als dat niet zo is, dan kun je je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de:

2 daagse communicatietraining Liever Communicatiever
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Vriendschap
Terug naar de basis vermindert je stress »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties, luisteren, Emoties, Denken (positief en negatief), communicatie en Behoeften


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Sander op woensdag 12 september 2012 om 19:59
Mijn waarheid, is jouw waarheid niet, de woorden blijven doorklinken... Ik heb ooit een boek gemaakt, getiteld: de Waarheid en niets dan de Waarheid... 1x raden wat er in het boek stond beschreven... leeg!

Linda op dinsdag 11 september 2012 om 15:02
Omdat communiceren met taal voor onze zoon (7) niet vanzelfsprekend is, zijn wij ons thuis extra bewust van onze lichaamstaal, de klank van onze stem en de momenten waarop we communiceren. Een bulderende lach van papa kan bijvoorbeeld leiden tot een paniekaanval bij zoonlief, omdat een harde stem bij hem altijd een boze stem is. Ook als je erbij lacht. Daardoor ben ik me ook meer bewust geworden van mijn communicatie met anderen, en controleer ik vaak even of de ander het begrepen heeft zoals ik het bedoelde. Om even een mooie uitspraak aan te halen: "Ik ben alleen verantwoordelijk voor wat ik zeg, niet voor wat jij begrijpt".

Reageer op Communicatie: Je begrijpt me niet

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.