Relaties: Zij is dik en hij is lui

lekker lui en ontspannen

Geplaatst op donderdag 6 september 2012 door Nelly de Jong

Een van de grootste valkuilen in onze liefdesrelaties is dat we, nadat we van onze roze wolk zijn neergedaald, onmiddellijk klaarstaan met onze (voor)oordelen. We vullen alle gaten in. En ook als er geen gaten zijn, hebben we een mening over wat de ander doet en niet doet.

Etiketjes plakken

Je denken, je ego vindt het heerlijk als het anderen in een hokje kan stoppen. Als het zegeltjes en etiketjes mag plakken. Daar groeit het van en dan voelt het zich belangrijk. Het concludeert dat het belangrijk is als het gerechtvaardigde oordelen mag uitspreken.

Geconditioneerd

En daarin zijn we niet uniek. Want vrijwel allemaal zijn we op die manier geconditioneerd. We hebben gewoon het stokje van onze ouders en andere opvoeders overgenomen. We hebben geleerd om ons op een bepaalde manier te gedragen. Vooral doen zoals het hoort. Je aanpassen en niet teveel opvallen.

In hokjes stoppen

Voor een (heel klein deel) zit dat in je genen. Daarnaast zijn de ervaringen in je jeugd en de omgeving waarin je opgroeit mega-bepalend voor hoe je je nu gedraagt. Dat wil niet zeggen dat dat is wie jij bent, maar het is wel wat je doet. Hoe je je gedraagt en hoe je overkomt. En net zoals voor jou geldt dat je de ander in een hokje stopt met je oordeel, zo geldt voor al die anderen dat ze jou in een hokje stoppen met hun oordeel. Ook die ander doet niets anders dan zoals hij of zij geconditioneerd is. Ik ken in ieder geval geen enkele pasgeboren baby met moordneigingen.

Zij is dik en hij is lui

Toch staan we heel snel klaar met onze oordelen over anderen. Wat is ze dik. Hij is zo lui. Zij komt altijd te laat. Hij is gek. Als je dit soort oordelen over een ander uitspreekt, doe je de ander (en ook jezelf) tekort. Je bent altijd meer dan het etiket dat je op jezelf plakt of door een ander opgeplakt krijgt.

Aangeleerd gedrag

Ook het oordelen over een ander is aangeleerd gedrag. Dikke kans dat je beide ouders of een van hen ook de neiging had/heeft tot oordelen. En daar sta je vrijwel nooit bij stil. Je doet het gewoon. Op de automatische piloot en talloze keren op een dag. Door dat te doen, door de ander in een hokje te stoppen en te oordelen wek je de indruk dat de ander niet meer is dan het etiket dat je op hem of haar plakt. En vervolgens wordt het etiket een soort gevangenis waar zowel de beoordelaar als de beoordeelde nog maar lastig uit kan.

Het totale plaatje

Mag ik dan helemaal niets meer zeggen? Moet ik dan net doen alsof ik niets zie? Nee, natuurlijk niet. Dat is niet waar het om gaat. Waar het wel om gaat, is dat je het totale perspectief bekijkt. Dat je je realiseert dat de ander net als jij geconditioneerd gedrag vertoont. Waar hij of zij zich misschien wel of misschien niet van bewust is. Omdat hij of zij net als jij het grootste deel van de dag de dingen volkomen onbewust doet. Zonder erover na te denken en gewoon omdat dat altijd zo gaat.

Objectief waarnemen

Neem gewoon zo objectief mogelijk waar wat de ander doet zonder te oordelen. Je hoeft je er niet mee te identificeren. Je kunt er gewoon naar kijken, het observeren voor wat het is. Gedrag dat de ander zich in veel gevallen niet bewust is. Als je dat doet, neem je afstand van je eigen conditionering. En je wordt er empathischer en aardiger door. Met als gevolg dat je relaties warmer worden en jij toegankelijker. Omdat je meer kijkt door de ogen van het bewust zijn, in plaats van het denkende, oordelende ego. Als we dat allemaal een beetje meer zouden doen, zou er al heel veel gewonnen zijn in relaties en in de wereld. Ik doe er mijn best voor. Doe jij mee?

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Mindfulness: Mildheid
Assertiviteit: Negatieve gedachten en de relatie met stress »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Pauline op maandag 10 september 2012 om 10:53
Dank voor dit artikeltje. Inderdaad zo herkenbaar! Ik neem me iedere keer voor om te stoppen met oordelend denken, maar wat is dat lastig. Blijf het proberen want mijn leven zal een stuk gezelliger worden als het lukt.

Margriet op vrijdag 7 september 2012 om 14:52
Mooi gezegd! Het blijft menselijk om iemand in een hokje te plaatsen, ik doe dat ook. De kunst is inderdaad om te observeren. En niet te oordelen. Wat ik vaak doe is interesse te tonen. Hierdoor kom ik er vaak achter waarom iemand bepaalt gedrag vertoont. Mooi artikel!

Reageer op Relaties: Zij is dik en hij is lui

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.