Grenzen en balans: Jengelende kinderen

Jengelende boze kinderen

Geplaatst op maandag 3 september 2012 door Nelly de Jong

Soms heb je van die dagen dat je ze het liefst achter het behang wilt plakken. Van die dagen waarop je kinderen volkomen in de dwarsstand gaan. Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat mijn destijds driejarige en al zindelijke dochter ook zo’n bui had.

Geen land mee te bezeilen

Ik had zin in een dagje lekker shoppen, maar zij niet. Niets was goed of het deugde niet. En ze had nergens zin in. Om dat kracht bij te zetten plaste ze twee keer in haar broek. Luiers had ik niet meer bij me. En ook geen schone kleren. Maar na de tweede keer, droeg zij weer een luier. En kwam er stoom uit mijn oren. Geen land mee te bezeilen… Mijn handen jeukten… En ik had haar graag even afgestaan. Maar goed, dat was niet aan de orde.

Ontspannen omgaan met jengelende kinderen

Als ik toen geweten had, wat ik nu weet, had ik het heel anders gedaan. Hoe kun je op een ontspannen manier met je jengelende kinderen omgaan? Een tegenwoordig veel gebruikte manier is de televisie en de dvd. Maar televisie is niet een stimulerende en opvoedkundig geweldige manier. Kinderen willen het wel vaak, maar er ontstaat een bijeffect dat je ze indirect beloont voor ‘slecht’ gedrag. "Als ik maar lang genoeg zeur, mag ik wel televisie kijken." Niet handig dus!

Het kan anders

De volgende strategie heb ik van Bert van Dijk zijn oma ‘geleend’. Om te beginnen leg je een lijst aan met allerlei activiteiten waar jouw kinderen blij van worden en die ze alleen of samen met jou kunnen doen. Kleien, tekenen, kleuren, schilderen, spelletjes, knippen, plakken, etc. Jij weet zelf het best waar je kind blij van wordt.

Van te voren bedenken

Door die lijst van te voren te maken voorkom je dat je, op het moment dat je strontchagrijnig bent van hun gejengel, dat nog moet bedenken en door je irritatie vastloopt in het bedenken ervan. Je moet dan natuurlijk ook de benodigdheden in huis hebben. Willen verven, maar geen verf in huis hebben, werkt natuurlijk niet. Dus wees goed voorbereid! Doe dat het liefst zonder dat je kinderen ervan weten.

De MKZ box

En stop alles in een grote doos of kist. De MKZ-box. MKZ staat voor mopperen, klagen en zeuren. Die box mogen je kinderen niet zelf kunnen vinden. Dus je zult ‘m ergens moeten verstoppen waar ze niet bij kunnen. Want het is niet de bedoeling dat ze daar normaal gesproken mee kunnen spelen. De enige die bepaalt of ze met wat er in die doos zit mogen spelen ben jij. Wees daar heel consequent in, want anders werkt het niet meer. En je kunt er ook een reisvariant van maken, voor het geval je een keer op visite of op vakantie gaat.

Als het zover is dat je kind begint te jengelen....

Als je kind dan begint te zeuren, dan vraag je het op een rustige en vriendelijke toon wat er met hem of haar aan de hand is. Zak daarbij door je knieen en kijk je kind in de ogen. Vervolgens herhaal je wat je kind je vertelt. "Dus je zeurt omdat je…." En dan zeg je: "Dat kan ik me heel goed voorstellen. Ik begrijp je." Vervolgens zeg je tegen je kind ,dat het mag blijven zeuren, maar alleen, terwijl hij of zij ….. (een mooie tekening voor papa maakt, een dobbelsteen van klei, of wat je samen ook maar kunt verzinnen).

Doen waar je zelf zin in hebt

En jij doet waar je zelf zin in hebt. Want van je kind zul je weinig last meer hebben. En als jij een andere strategie hebt die ook goed werkt, dan laat je hem hieronder achter, zodat we allemaal een beetje beter met onze jengelende kinderen om kunnen gaan en allemaal een beetje gelukkiger worden. Doe je mee? 

3 daagse assertiviteitstraining: Liever Assertiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 3 daagse assertiviteitstraining: Liever Assertiever.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Assertiviteit: Negatieve gedachten en de relatie met stress
Assertiviteit: Opkomen voor jezelf, hoe doe je dat? »

Gratis E-book Tijdgebrek of kiespijn?Al meer dan 2.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer grenzen en balans


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Linda op maandag 3 september 2012 om 11:19
Tamara, wat een goed idee! Boodschappen doen is niet altijd even prettig met onze zoon, maar soms kan het niet anders. Het idee van een MKZ doos is inspirerend (misschien ook wel voor papa's en mama's!), wij hebben de ZAP-variant (zintuiglijke activering) met allerlei bewegende en 'frummel' dingen erin. Zoonlief is eigenlijk altijd een engeltje, maar raakt soms gefrustreerd op de dagen dat hij snel van slag is en niet erg flexibel. Dan is het wel eens zeuren, klagen en vooral gillen. Er zit altijd wel een reden achter het gedrag (hoe futiel ook, in onze ogen) en goed dat je hier ook aandacht aan besteedt Nelly. Erkennen dat je kind een MKZ moment heeft en dat dat ook mag is een belangrijke stap. Tenslotte verwacht ik zelf ook een béétje begrip als ik een drukke dag/stress/PMS heb...

Tamara op maandag 3 september 2012 om 10:45
Wat voor mij bij bv het boodschappen doen goed helpt is om met zijn drieen een boodschappenlijst te maken. We gaan de folders door met wat we moeten hebben en per kind knip ik drie dingen uit. (ze zijn nog maar twee dus er moet niet al te veel opstaan anders is het niet leuk meer). Als we dan boodschappen gaan doen hebben we allemaal ons eigen lijstje. de kinderen vinden het geweldig dat ze op die manier met de boodschappen mogen helpen. Doormiddel van het uitknippen en opplakken van de plaatjes heben we ook nog eens dikke voorpret. Ik heb nu bijna geen jengelende kinderen meer in de winkel omdat ze te druk zijn met het opzoeken van hun boodschapjes.

Reageer op Grenzen en balans: Jengelende kinderen

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.