Wat doet lichamelijke beweging voor je lichaam?

Beweging, lopen, hardlopen

Geplaatst op woensdag 23 oktober 2019 door Nelly de Jong

Wat is beweging en wat doet beweging voor je? 

De definitie van beweging in de context van dit artikel is: het bewegen of verplaatsen van een lichaam van één positie of locatie naar een andere. En waarom is dat nou zo goed voor ons? Ik ga dat verder voor je uitwerken. Als klein kind vind je vrijwel alle lichaamsbeweging nog leuk. Rennen, springen en spelen zijn een beloning op zich. Dat stopt bij de meeste mensen naarmate we ouder worden. Dan geven we een andere betekenis aan beweging. Sport en beweging worden dan bijvoorbeeld competitie of iets waar we een hekel aan hebben en wat we liever vermijden. Maar welke betekenis je ook aan lichaamsbeweging geeft, beweging is in ieder geval een manier van communiceren met je lichaam. 

Luisteren naar wat je lichaam je wil zeggen

Als je goed voor je lichaam wilt zorgen, is het ook belangrijk dat je luistert naar wat je lichaam je vertellen wil. Je lichaam geeft soms subtiele en andere keren hele duidelijke signalen af. Alleen zijn we al heel jong verleerd om naar die signalen te luisteren. Sterker nog, nogal wat mensen hebben in hun vroege condtitionering meegekregen vooral niet naar die signalen te luisteren. Want als je liet weten dat je moe was of ergens pijn had, dan was je een watje of moest je niet zo miepen en doorgaan van je ouders of andere opvoeders. Maar als ik kramp in mijn kuiten krijg tijdens het zwemmen, dan vertelt mijn lichaam me daar iets mee. In mijn geval zijn mijn spieren dan meestal niet voldoende opgewarmd. Het is aan mij of ik daarnaar wil luisteren of niet. Na een keertje echt, echt kramp te hebben gehad in het zwembad weet ik ook hoe het kan dat je aan kramp kunt overlijden. Daarom ben ik tegenwoordig wel bereid om te luisteren naar wat die kramp me zegt.

Ben ik een ziel met een lichaam of ben ik een lichaam met een ziel?

Minder duidelijke signalen

Op andere momenten zijn de signalen minder duidelijk en als ze er al zijn zijn we vaak zo druk met andere dingen dat we die signalen niet goed waarnemen. Heb je een hoofdpijntje? Dan gooi je er een paracetamol in en weg hoofdpijn. Voor de korte termijn misschien een oplossing maar voor de lange termijn zorg je daarmee voor grotere problemen. Want die hoofdpijn had wel een boodschap voor je. Misschien had je te weinig gedronken, teveel spanning gehad, waren er problemen op je werk of wat dan ook maar... Leren samenwerken met je lichaam is een belangrijke voorwaarde voor je gezondheid. En de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik soms ook hardleers ben geweest in het niet voldoende luisteren naar de signalen van mijn lichaam. En daar staat op de lange termijn inderdaad een prijs op.

Bank hangen

Er was een periode in mijn leven dat ik me moe voelde en daarom niet meer bewoog en alleen nog maar op de bank hing. Die moeheid had een boodschap voor me. Toen ik een zittend leven leidde en niets aan beweging deed, vertelde mijn lichaam me door middel van allerlei klachten dat het te weinig zuurstof kreeg. En dat voelde ik  in mijn lichaam in de vorm van moeheid of neerslachtigheid.

Inspiratiekaart

Communicatie tussen lichaam en geest

Wanneer je luistert naar wat je lichaam je daar te melden heeft, dan is de communicatie tussen jou en je lichaam open en is er een goede wisselwerking tussen lichaam en geest. Leren begrijpen wat je lichaam je te vertellen heeft, vraagt vaak wel de nodige oefening. Zo heb ik jarenlang allerlei signalen van mijn lichaam genegeerd waardoor ik uiteindelijk steeds meer verschillende klachten kreeg.

Vicieuze cirkel

Moeheid, spierpijn, stemmingswisselingen, etc. Mijn drang naar suiker ervoer ik als honger terwijl ik moe was en mijn lichaam me eigenlijk vroeg rust te nemen in plaats van zoetigheid te eten. Waarbij de moeheid en de klachten er op een gegeven moment voor zorgden dat ik geen beweging meer nam, omdat ik bang was nog meer klachten te krijgen. En dan in een vicieuze cirkel terechtkomen. het was echt vele jaren later dat ik pas begreep wat mijn lichaam me wilde zeggen.

Beweging zorgt voor zuurstof in je cellen

Inmiddels is elke vezel en elke cel in mijn lichaam en geest ervan doordrongen dat gezondheid zonder beweging niet bestaat. Je kunt zoals ik het ervaar niet op de lange termijn gezond zijn zonder beweging. Beweging zorgt ervoor dat het zuurstoftransport naar je cellen beter wordt. Superbelangrijk, want zuurstof is DE brandstof voor je cellen. Niks geen eten, maar zuurstof! Dat betekent dat naast beweging je ademhaling ook een cruciale voorwaarde is voor een gezond lijf. In het artikel Ademhalingsontspanning lees je er meer over en vind je ook een aantal simpele maar doeltreffende oefeningen.

Stapelstenen met de tekst Ademhalingsontspanning

Beweging

Beweging zorgt ervoor dat de zuurstof op de goede plek komt en dat je weer energie voelt. Mits je uiteraard op de juiste manier beweegt en adem haalt. Want veel mensen hebben de neiging om één keer fanatiek te gaan sporten. Ze gaan dan volledig over hun grenzen heen waardoor ze heel veel spierpijn creëren. En dan zijn ze er de volgende dag of een dag later van overtuigd dat dat sporten niet gezond kan zijn. Maar dat zit niet in de beweging zelf, maar in de manier waarop ermee om wordt gegaan. Hoe wel?

TIPS:

1.  Gesprek voeren

Als je gaat bewegen moet je altijd nog een gesprek kunnen voeren. Als je buiten adem raakt, dan span je je teveel in. Als je adem moeizamer wordt en je bewegingen houterig worden of wat minder vloeiend en als je je uitgeput begint te voelen, dan moet je het echt rustiger aan doen. Je kunt als je wat langer bezig bent ook een vorm van interval training doen, waarbij je kort intensief bewegen afwisselt met rustig bewegen. Maar het is met beweging niet zo dat hoe fanatieker je beweegt hoe beter het is. Je kunt dat ook een beetje vergelijken met het jojo effect in lichaamsgewicht. Dat is zo mogelijk nog ongezonder dat stabiel te zwaar zijn. Fanatiek bewegen en vervolgens weer stoppen en dat patroon herhalen is niet goed voor je lijf. Ga liever elke dag een half uurtje wandelen of yoga doen. Dat is veel minder intensief en levert veel minder risico's op blessures op.

2.  Beweeg iedere dag

Beweeg regelmatig en het liefst iedere dag. Iedere dag minimaal zo’n 45 minuten. Als je op het juiste niveau en met de juiste intensiteit beweegt, dan zul je er op een gegeven moment naar uitkijken om te gaan bewegen. Er is een tijd geweest en vele andere hardlopers kennen dat met mij, dat ik verslaafd was aan het hardlopen. En voor degenen onder jullie die nu nieuwsgierig zijn waarom ik er dan mee ben gestopt: Ik was 34 en zwanger van mijn eerste kind en de dokter vond het destijds veiliger dat ik stopte. Daarna is het me nog niet opnieuw meer gelukt in verband met knieklachten om weer op die manier te bewegen.

Houd ik van mijn lichaam en geef ik haar wat ze nodig heeft?

3.  Let op je hartslag

Een andere goede  indicator is je hartslag. Als je uitgaat van 180 min je leeftijd, dan heb je een goede indicatie van wat je maximale hartslag mag zijn. Dus als je vijftig bent is de maximale hartslag 130. Ben je vijfendertig dan is je maximale hartslag 145 tijdens het bewegen. 

4.  Let op de signalen van je lichaam

Laat je door je adem en de reactie van je lichaam leiden. Als je buiten adem raakt of heel erg gaat zweten, dan span je je teveel in. Uitgangspunt is dat je door je neus moet kunnen blijven ademen. Als je door je mond begint te ademen, neem dan wat gas terug. Bouw liever langzaam en rustig op en houd dat vol. Dat levert op de lange termijn veel meer op. Je hebt dan iedere keer een succeservaring in plaats van dat je jezelf ondermijnt door teveel en te snel tegelijk te willen.

5.  Doe iets wat je leuk vindt

Wat ook enorm belangrijk is, is dat je een vorm van beweging kiest die je leuk vindt. Juist omdat je het elke dag wilt doen om gezond te blijven. Als het een moeten is en je vindt het niet leuk, dan houd je het op de lange termijn niet vol. Dus kies iets waar je blij van wordt en waar je plezier in hebt. Hieronder vind je een overzicht van sporten. Uiteraard is denksport wel een sport, maar het levert over het algemeen weinig beweging op. En is om die reden voor dat doel minder geschikt. :-) 

Mijn lichaam heelt door spel, mijn denken door te lachen en mijn ziel door plezier

Dit is een lijst van sporten, gerangschikt volgens de manier van beoefening.

1

Atletiek

8

Motorsport

2

Balsport

9

Paardensport

2.1

Doelspelen

10

Vechtsport

2.2

Tennis e.d.

11

Vrije tijd sport

2.3

Honkbal e.d.

12

Wandelsport

2.4

Overige

13

Watersport

3

Behendigheidssport

14

Wielersport

4

Danssport

15

Wintersport

5

Denksport

16

Extreme sporten

6

Krachtsport

17

Andere sporten

7

Luchtsport

 

 

 

1. Atletiek:

Discuswerpen, hamerslingeren, hardlopen, hink-stap-springen, hoogspringen, hordelopen, kogelslingeren, kogelstoten, marathonlopen, polsstokhoogspringen, snelwandelen, speerwerpen, tienkamp, triatlon, verspringen, zevenkamp

2.1 Balsport Doelspelen:

American football, Australian football, basketball, futsal, goal ball, handbal, hockey, horse ball, hurling, ijshockey, inline hockey, korfbal, krachtbal, lacrosse, polo, rolhockey, rugby, unihockey, voetbal, waterpolo, zaalvoetbal

2.2 Tennis e.d.:

Badminton, kaatsen, racket Lon, racquetball, squash, tafeltennis, tennis, volleyball

2.3 Honkbal e.d.:

Cricket, honkbal, kastibal, rounder’s, slagbal, softball

2.4 Overige balsporten:

Bowlen, golf, jeu de boules, kegelen, klootschieten, midgetgolf, petanque

3. Behendigheidssport:

Biljart, boogschieten, carambole, curling, darts, kleiduivenschieten, pool, schietsport, snooker, tafelvoetbal, wheelbarrowing

4. Danssport:

Acrobatische rock ’n roll, ballet, boogiewoogie, linedance, stijldansen, breakdance, buikdansen, aerobics, swingen

5. Denksport:

Bridge, dammen, go, puzzelen, schaken, sodoku

6. Krachtsport:

Gewichtheffen, paalwerpen, touwtrekken

7. Luchtsport:

Ballonvaren, deltavliegen/zeilvliegen, motorvliegen, parachutespringen, valschermspringen, parapente, zweefvliegen

8. Motorsport:

Autosport, formule 1, karting, motorcross, motorsport, speedboatracen

9. Paardensport:

Draverijen, dressuur, endurance, eventing, horseball, military, paardenrennen, polo, reining, springconcours, voltige

10. Vechtsport:

Aikido, Amerikaans worstelen, American kenpo, boksen, capoeira, eskrima, free fight, hankido, hankumdo, hapkido, jiujitsu, judo, kajukenbo, karate, kendo, kenjitsu, kickboksen, kungfu, kempo, muaythaikickboksen, ninjutsu, pentak silat, schermen, shaolin, taekwondo, tai-bo, tai chi, tai-jutsu, tangsudo, thai-boksen, wing chun, worstelen

11. Vrijetijdssport

Aerobics, fitness, joggen, skateboarden, trimmen, vissen

12. Wandelsport

Bergwandelen, nordic walking, snelwandelen, lange afstand wandelen

13. Watersport

Aquarobics, aquafitness, Duiken, freediving, kajakken, kanovaren, kanopolo, kitesurfen, roeien, snorkelen, schoonspringen, synchroonzwemmen, vrijduiken, waterskien, wakeboarden, speervissen, golfsurfen, waterbasketbal, waterpolo, zeilsport, zwemmen, zeilen

14. Wielersport

Bmx, mountainbike, steppen, veldrijden, wielrennen, fietsen, spinning

15. Wintersport

Bobsleeën, biatlon, curling, ijshockey, kunstschaatsen, langlaufen, mogul, rodelen, schaatsen, schansspringen, shortrack, skiën, speedskiën, snowboarden, skeleton

16. Extreme sporten

Extreem strijken, klimmen, struikduiken, vliegersport (buggiën), skateboarden, via ferrata, klifduiken

17. Andere sporten

Acrogym, bowling, bowls, duatlon, fierljeppen, flyboarden, parkour, oriënteringsloop, rhonrad, rollersoccer, rope skipping, skaten, skeeleren, skateboarden, spinning, steppen, triatlon, trick kiten, turnen, trampolinespringen, ultimate (frisbee), wandklimmen, yoga, pilates, gymnastiek, grondgymnastiek, touwtje springen, power yoga, hatha yoga  

Ook belangrijk voor je lijf

Beweging is een van de vijf pijlers voor een goede gezondheid. Naast beweging is ook een gezonde voeding met vooral veel groenten en fruit cruciaal voor een goede fysieke gezondheid. Net als voldoende slaap, het managen van je stress en een effectieve ademhaling.

Vermoeide <a href=slapen vrouw en tekst Stemmingsstoornis of slaapgebrek" width="550" height="220" /> 

Doorsnede van de hersenen en de tekst Effect van stress op je lichaam
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


Communicatietechnieken: De kracht van stilte »

Gratis E-book Tijdgebrek of kiespijn?Al meer dan 2.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer grenzen en balans en Gezondheid


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Wat doet lichamelijke beweging voor je lichaam?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.