Je relatie verbeteren? Leer luisteren!

leren luisteren naar elkaar

Geplaatst op dinsdag 10 juli 2012 door Nelly de Jong

Je luistert niet 

Herken je dat? Je bent al wat langer bij elkaar en er zijn van die momenten dat je je partner niet meer helemaal de leukste persoon op deze aarde vindt. Je praat nog wel tegen elkaar, maar vaak niet meer met elkaar. Je luistert niet naar me, of woorden van die strekking heb je al vele keren tegen hem of haar gezegd. Waarop je partner vervolgens reageert met de standaardriedel van: Ja, ja, dat verhaal ken ik zo langzamerhand wel. Om zich vervolgens verveeld en geïrriteerd om te draaien.

Moedeloos door het niet luisteren

De moed zakt je in de schoenen en de moedeloosheid slaat toe. Je doet naar jouw idee je stinkende best om de situatie te verbeteren, maar het schiet allemaal niks op. Je hebt al je doorzettingsvermogen en draagkracht ingebracht maar er verandert niets. Een van de eerste dingen die je kwijtraakt in een relatie die minder soepel loopt, is het vermogen om te luisteren. Echt te luisteren. Je hoort nog wel wat er gezegd wordt, maar mist vaak de onderliggende intentie. Je hoort wat er gezegd wordt en geeft er je eigen betekenis aan. En je krijgt de neiging voor de ander in te gaan vullen. Alles in jouw communicatie straalt dan uit: Ik weet wel wat jij denkt en voelt…..

Weet je nog toen je nog verliefd was?

Toen je verliefd was, kreeg je geen genoeg van elkaar. Je wilde alles van de ander weten, hoe onbenullig ook, je vond het leuk. Je hing aan elkaars lippen en deed er alles aan om elkaar goed te begrijpen. Je wilde weten wat hij (of zij) dacht, voelde of vond. Er was niets mooiers dan dat op dat moment in je relatie. Waar is dat nu? Waar is het gebleven?

Onvermogen echt te luisteren

Je onvermogen te luisteren vindt vaak zijn oorsprong in gewenning. Je denkt elkaar zo langzamerhand wel te kennen. Hierdoor wordt het steeds gemakkelijker met een ‘half’ oor te luisteren terwijl je de krant verder leest of je aandacht bij het journaal houdt. Gaandeweg leer je alletwee af om nog écht naar elkaar te luisteren. Soms lukt het nog wel elkaars aandacht via emotionele uitbarstingen gevangen te houden. En na verloop van tijd vergeet je hoe belangrijk een echt luisterend oor is. Gewoonten en sleur overschaduwen het voor elkaar op te brengen te luisteren. En misschien weet je niet eens meer hoe het is om volledig je aandacht bij de ander te hebben en echt naar zijn of haar verhalen te luisteren. 

Je niet gezien, gehoord en erkend voelen

Het resultaat is dat je je op een gegeven moment niet meer gezien, erkend en gehoord voelt. En dat is jammer, want het is een van de zes basale behoeften die je hebt. En omdat het een basale behoefte is, zal je systeem op zoek gaan naar andere manieren om die behoefte ingevuld te krijgen. En dat kan dan leiden tot vreemdgaan, negatieve aandacht vragen via ruzies, je moederrol zo belangrijk maken dat je kinderen die behoefte in gaan vullen, etc. Allemaal niet echt bevorderlijk voor een liefdevolle, duurzame en gelijkwaardige liefdesrelatie. 

Oefening naar elkaar kijken

Een oefening die ik in verschillende trainingen doe, is partners elkaar aan laten kijken gedurende vijf minuten. Met daarbij de opdracht om zodra een van de partners wegkijkt hem of haar een draai om de oren te geven. Vooral de  vrouwen ervaren het vaak als heel warm, intiem en plezierig als hun partner hen via oogcontact de volledige aandacht geeft, terwijl ze wegkijken vaak als afwijzing ervaren. 

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Coaching: Uit je comfortzone komen is eng
Relaties: Los je problemen op voor ze onoplosbaar lijken »

Gratis E-book Verbindende CommunicatieAl meer dan 8.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer relaties en communicatie


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Agnes de Boer op dinsdag 14 augustus 2012 om 10:25
Mooi artikel en een waarheid als een koe. Het in uitvoering brengen kan je relatie redden. Als je niet echt meer luistert naar elkaar en niet meer echt bent voor elkaar, groei je eigenlijk steeds verder uit elkaar. En - achteraf geconstateerd - is er niks ergers dan de gedachten en de gevoelens van de ander in te vullen. Je blijkt er namelijk nogal eens behoorlijk naast te zitten en hebt dan wel je conclusies getrokken. En de ander weet dat niet eens. Dodelijk. Dus echt luisteren, doen! En ik betrap mezelf er nog steeds op hoe moeilijk dat eigenlijk is. Agnes

Reageer op Je relatie verbeteren? Leer luisteren!

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.