Mindfulness: zes tips om je te ontspannen samen met je kinderen

Kind spelen tekenen

Geplaatst op maandag 2 juli 2012 door Nelly de Jong

Hoewel tijd doorbrengen met je kinderen leuk en vol zingeving kan zijn is het geen geheim dat de relatie tussen ouders en kinderen ook vaak stress oplevert. Ouderschap levert een unieke vorm van stress op, juist omdat kinderen als geen ander jouw stressknoppen kennen en ze regelmatig indrukken. Juist als je moe bent en even behoefte hebt aan rust wil je kind die extra aandacht die je op dat moment gewoon even niet hebt. Daarom is het ook zo belangrijk dat je een aantalte hebben  ontspanningsmogelijkheden hebt die je samen met je kinderen kunt doen. Zodat je op dat moment jouw stress kwijt kunt raken en je kind op dat moment zijn ervaringen uitbreidt. Hier volgen er zes:

Tekenen

Kinderen houden meestal wel van tekenen. Maar ook voor jou als ouder is het een geweldige manier om je te ontspannen en uitdrukking te geven aan wat zich in je leven aandient. Je kunt vrij tekenen of schilderen, maar ook mandala’s kleuren is een heerlijke manier om even tijd voor jezelf en tegelijkertijd iets samen te creëren.

Muziek luisteren of maken

Samen met je kinderen zingen of dansen en zo stoom afblazen of juist lekker onderuit op de bank en alleen maar luisteren. Muziek kan heel snel je stemming veranderen en je stress verlagen. En het is ontzettend leuk om samen met je kinderen te doen. Gebruik up-tempo muziek als je je vrolijker wilt gaan voelen of juist meer ontspannende muziek als je wat meer rust wilt. Ook zelf muziek maken met elkaar werkt uitstekend.

In de tuin werken

Lekker met je handen in de aarde wroeten is iets waar veel mensen rust en ontspanning uit halen. Je kinderen zullen het geweldig vinden om te zien hoe zaadjes tot plantjes groeien als zij ze regelmatig water geven. Maar ook lekker met hun handen in de modder is voor zowel kind als ouder iets waar je samen veel voldoening uit kunt halen. De tuin wordt er mooier van en jullie rustiger.

Spelen met de hond

Spelen met de hond, kat, cavia of … brengt de meeste kinderen veel plezier en ontspanning. De hond een bal laten ophalen, de kat aaien, de konijnen voeren, of alleen maar kijken naar de vissen in het aquarium werkt heel ontspannend. Onderzoek toont dat ook keer op keer aan. En bovendien leer je op die manier je kinderen te zorgen voor en rekening te houden met anderen. 

Samen schrijven

Schrijven over wat je bezighoudt of gewoon schrijven over de stress die er op dat moment in je leven is, heeft veel voordelen. Je kunt er gewoon samen van genieten terwijl je kinderen hun artistieke vaardigheden ontwikkelen. Ook als je kinderen nog niet kunnen schrijven, dan kun je ze hun verhaal laten tekenen. Ook een getekend verhaal geeft gevoelens weer. En door wat je voelt op te schrijven of te tekenen ontstaat er weer ruimte en rust in je hoofd voor andere dingen.

Wandelen

Bewegen is een heerlijke manier om je spanning te verminderen. En het kan in principe altijd samen met je kinderen. Ook als ze nog te klein zijn om zelf te lopen, kun je ze in de wandelwagen met je meenemen. Als ze groter zijn, laat je ze lekker zelf lopen. Het voordeel is dat je er ook even uit gaat. Door fysiek een andere situatie op te zoeken verandert sowieso je innerlijke staat. En door de beweging ga je endorfinen aanmaken, die ervoor zorgen dat je je lekker gaat voelen. Een echte aanrader dus.

En wat doe jij?

Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat je samen met je kinderen kunt doen om je te ontspannen. Wat is jouw favoriete manier of welke andere manieren ken jij nog om samen weer bij te tanken? Deel ze hieronder met ons.

Gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

Wil je verder lezen of nog meer weten over dit onderwerp?
Download dan nu een gratis E-book Liever Gelukkig met Mindfulness

8 weekse cursus Liever Gelukkig met Mindfulness

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de 8 weekse cursus Liever Gelukkig met Mindfulness.
Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: deel jouw mening of ervaring hieronder met mij!
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Relaties: Los je problemen op voor ze onoplosbaar lijken
Mindfulness: Drie ontspanningsoefeningen voor innerlijke rust »

Gratis E-book Liever Gelukkig met MindfulnessAl meer dan 10.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer mindfulness en meditatie


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Antje Bex op donderdag 5 juli 2012 om 01:37
Ik werkte niet en had 'alle' tijd voor mijn 3 kinderen.
Van en naar de school : naar de paarden, vlinders enz kijken, keien rapen, bloemen plukken, bouwwerven bekijken, naar het park en de speeltuin.
Thuis in de zandbak spelen of waterspelletjes.
Verhalen lezen, gezelschapsspellen, tekenen, kleuren,boetseren,verkleden, poppenkast, enz
Samen koken, afwassen, poetsen enz
Vaak speelde ze alleen, maar ik was toch erg betrokken bij hun bezigheden.
Als er problemen waren, naar hen luisteren en bij het slapengaan en de nachtzoen, werden en nog geheimpjes of grote verdrietjes gedeeld.
Als ik nu zie hoe mijn kinderen met hun kindjes omgaan, zie ik wat ik hen gegeven heb.
Ook al werken ze allemaal, toch hebben ze tijd voor hun kinderen om te ontspannen.

Jacolien op woensdag 4 juli 2012 om 21:46
Toen onze zoon nog klein was nam ik hem altijd mee de natuur in. Fietsen door de polder, spelen op het strand, samen honden uitlaten. Voor ons samen het ultieme ontspannen samen zijn! Hij is inmiddels 17 en heeft een eigen lounge kamer waar hij met zijn vrienden kan computeren of gewoon "hangen". Moeders zorgt voor lekkere dingen. Kan heerlijk genieten van hun gekwebbel.

Marjan op woensdag 4 juli 2012 om 10:36
Ik heb een stukje gelezen van Jasmijn (11), zij vertelt in het tijdschrift "Flow" van enige tijd geleden dat haar moeder 5 vragen heeft bedacht, die ze "The 5 for happy life" heeft genoemd. Als haar zusje van 7 jaar naar bed gaat dan gaan ze samen met hun moeder op het bed zitten en ze stellen elkaar deze vragen;


1. Heb je iets leuks gedaan vandaag?

2. Heb je iets goeds gedaan voor je lichaam?

3. Ben je een moment alleen geweest?

4. Heb je iets voor een ander gedaan?

5. Wat is je goede voornemen voor morgen?


Jasmijn vertelt dat ze er niet altijd zin in heeft, maar het helpt wel om goed voor jezelf te zijn en voor anderen en het is fijn om voor het slapen gaan aan elkaar te vertellen hoe de dag is geweest.


Nathal op dinsdag 3 juli 2012 om 11:06
Onze zoon houdt erg van spelletjes met strategie. Nadeel is dat deze vaak wat langer duren. Echte ontspanning is dan om met hem, met volle aandacht, een gezelschapsspel spelen, zoals monopoly of risk. Als het niet uitgespeeld kan worden, laten we het staan en spelen we een volgende dag verder.

Patricia op dinsdag 3 juli 2012 om 09:34
Mijn zoontje en ik vinden het heerlijk als ik hem masseer. We doen dan alleen maar kaarsjes aan en zetten een rustig muziekje aan meestal een instrumentaal nummer met natuurgeluiden. En dan maak ik een massage olie voor hem met Etherische olien en dan begin ik hem te masseren.
Als ik klaar ben dan wikkel ik hem in een handdoek en ga achter hem zitten. Ik sla dan mijn armen om heem heen en dan blijven we samen zitten zolang als hij wil. Samen genieten we dan in stilte en zijn daarna heerlijk ontspannen.

Hannelore op dinsdag 3 juli 2012 om 09:27
Eerst samen met de kinderen in de bieb een film uitzoeken en dan vol verwachting naar huis en dan samen op de bank film kijken. 1,5 uur lang lekker helemaal niets, alleen maar lekker tegen elkaar aan hangen, op schoot en knuffelen.

Linda op dinsdag 3 juli 2012 om 09:06
Ontspanning heeft voor veel ouders een andere betekenis dan voor kinderen. Waar ik ontspan met een boek op de bank gaat zoonlief het liefst fysiek en mentaal aan de slag. Onze favoriet van het moment is 'experimenteren'. Naar buiten met bakken en emmers en kijken wat er gebeurt als je water, baking soda, cola, zout, maÔzena, voedselkleurstof en azijn met elkaar mengt. De truc is om alles maar te laten gebeuren zonder allerlei commentaar te geven. Je kind volgen. Op www.milabrera.nl staat een uitgebreide beschrijving van deze activiteit.

Daarnaast is meditatie met muziek ook een goede optie. Onze zoon houdt ervan om helemaal te worden ingepakt (een soort bakeren voor grote kinderen) en dan te luisteren. Of de andere kant op: ruige muziek en dan samen springen op het grote bed. Of doe eens gek en ga los op de trampolines in Monkey Town.

Belangrijkste bij wat je ook doet heb ik van jou geleerd in de training Mindfullness: in het moment zijn en onbevooroordeeld ervaren. Niet zeggen hoe het moet of wat de bedoeling is, geen oordeel geven of iets goed of fout is, maar alles gewoon laten gebeuren en benoemen wat je ziet. In vrijheid zijn gang kunnen gaan en zelf ontdekken is voor ons kind de beste vorm van ontspanning!

Reageer op Mindfulness: zes tips om je te ontspannen samen met je kinderen

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.