Drie assertiviteitsoefeningen die je assertiviteit vergroten

Zelfverzekerde lachende vrouw

Geplaatst op vrijdag 1 juni 2012 door Nelly de Jong

Er zijn vele manieren om aan je assertiviteit en je zelfvertrouwen te werken en te vergroten. Ik wil er een paar met je delen, zodat je op een gemakkelijke manier aan de slag kunt met jouw assertiviteit en het vergroten van je zelfvertrouwen. In dit artikel drie assertiviteitsoefeningen die je assertiviteit vergroten. Het zijn alle drie oefeningen die grote impact kunnen hebben op jezelf en je zelfvertrouwen en je assertiviteit. Maar het veranderen van gedrag gaat niet vanzelf. Daar moet je wel tijd, moeite en energie in steken.

 

Assertiviteitsoefening 1: Wie ben je nog meer die je niet wilt zijn?

De eerste assertiviteitsoefening gaat over de vraag, wie ben je nog meer die je niet wilt zijn? Vaak is het wel makkelijk en acceptabel voor onszelf om onze kwaliteiten te benoemen. Hoewel sommige mensen met een heel negatief zelfbeeld zelfs daar nog moeite mee hebben. Maar ook als je niet weet waar je trots op bent in jezelf, dan weet je vaak wel waar je niet trots op bent. Waar je vaak ook niet blij mee bent. Dat deel van jou, wat je feitelijk in jezelf veroordeeld en wat er eigenlijk liever niet zou mogen zijn. Dat deel van jou, wat ze in de psychologie wel je schaduw noemen zorgt er vaak voor dat je jezelf ondermijnt. En dat komt in belangrijke mate omdat je jezelf niet toestaat of niet toe kunt staan om dat stuk van jezelf er te laten zijn.

Accepteer dat je bent wie je bent

Een belangrijke stap in het bouwen aan je zelfvertrouwen en om je assertiviteit te vergroten is accepteren dat je dat stuk, dat deel ook bent. Daarom is je eerste assertiviteitsoefening voor jezelf nagaan Wie je nog meer bent die je niet wilt zijn. En de tweede stap in die oefening is bewust ervoor kiezen te accepteren dat jij dat bent. Dat het bij je hoort en dat je besluit om je daar niet langer tegen te verzetten. Wat vaak kan helpen om het te accepteren is kijken naar de tegenoverliggende kwaliteit. Die is er namelijk altijd. Ik zal het wat verduidelijken met een voorbeeld. Ik kan zelf nogal doordrammen soms. En dat vindt mijn omgeving niet altijd even prettig. Maar ik heb ook de bijbehorende kwaliteit van daadkracht. En mijn daadkracht wil ik niet kwijt. Daarom zal ik moeten accepteren dat ik soms drammerig kan zijn. Wat ik nog te ontwikkelen heb in bepaalde situaties is geduld. Door geduldiger te zijn hoef ik minder te drammen. Volg je me? Dus wie ben jij die je niet wilt zijn? 

Wil je meer weten over je schaduw?

Als je meer wilt weten over je schaduw, lees dan verder over deze assertiviteitsoefening mijn artikel: Mijn schaduw en ik

Schaduwen en de tekst Mijn schaduw en ik

Assertiviteitsoefening 2 Gebruik affirmaties

Een tweede uiterst effectieve assertiviteitsoefening om aan je zelfvertrouwen en assertiviteit te werken is het gebruik maken van affirmaties. Affirmaties zijn korte bekrachtigende zinnetjes die je herhaalt om oude niet functionele patronen te doorbreken. Het is een erg effectieve assertiviteitsoefening. En ook hier geldt weer: Het is vooral de oefening en het doorzettingsvermogen dat het verschil gaat maken. Over het gebruiken van affirmaties kun je meer lezen in het bijbehorende artikel. Kies om aan je assertiviteit te werken, liefst een affirmatie op zijnsniveau. Oftewel eentje waar de woorden IK BEN in voorkomen. Meer lezen over wat affirmaties zijn, hoe ze werken en voorbeelden van affirmaties? 

Assertiviteitsoefingen om je assertiviteit te vergroten 

Assertiviteitsoefening 3: Let op je taalgebruik

Een derde zeer belangrijke en effectieve assertiviteitsoefening is je bewust te worden van je taalgebruik. Veel woorden en zinnen die je gebruikt verzwakken je zelfvertrouwen en je assertiviteit. Je kunt ze daarom maar beter vermijden. Zo gebruiken bijvoorbeeld veel onzekere mensen als ze iets willen doen het woord proberen. Proberen is een woord waar de mislukking al in ligt opgesloten. Want als je probeert, dan kan het zomaar zijn dat je daar niet in slaagt. Lees meer over verzwakkend taalgebruik en de impact van taal in het artikel Kan ik er wat aan doen? over verzwakkend taalgebruik. 

Tekst: Kan ik er wat aan doen?

Gratis e-book Liever Assertiever

Wil je nog meer lezen of weten over assertiviteit en het bouwen aan je zelfvertrouwen? Download dan nu gratis mijn 57 pagina’s tellende e-book Liever Assertiever.

 

 

Assertiviteitstraining Liever Assertiever

Je kunt je natuurlijk ook gewoon aanmelden voor de eerstvolgende assertiviteitstraining Liever Assertiever. Kijk hier naar wat anderen daarover zeggen.  

Assertiviteitstraining Liever Assertiever

 

Leuk of waardevol artikel?

Geef wat van jouw positieve energie terug door hieronder op de like of respect button te drukken of beter nog: Deel jouw mening of ervaring hieronder met mij! 

  
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Assertiviteit: Onzeker zijn, zeker weten!
Ik wil assertiever worden. Hoe doe ik dat? »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer Oefeningen en assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Website-reacties op dit artikel

Aukje op vrijdag 1 juni 2012 om 23:11

Bedankt voor je reacties; heb het artikel gelezen wat je aangaf als tip; leuk, herkenbaar!
grt. Aukje

Nelly op vrijdag 1 juni 2012 om 21:57
Ha ja, nu begrijp ik wat je bedoelt. Extravert zijn is niet per definitie assertief zijn. Ik ben behoorlijk extravert, maar heel lang niet zo assertief geweest. Ik kon dus wel gemakkelijk praten en heel goed voor andere mensen opkomen, alleen veel minder goed voor mezelf.
Er is ook maar één persoon die bepalen kan of hoe je in een situatie hebt gereageerd goed voelt/voelde en dat ben je uiteraard zelf. En het is precies dat gevoel wat bepalend is. Het lijkt me sowieso een goed uitgangspunt om tevreden te zijn met wie je bent. Of je nu extravert of introvert bent. Introverte mensen hebben absoluut hun waarde in het grotere geheel. Stel je eens voor dat er alleen maar extraverte mensen in de wereld zouden zijn. Wie zou er dan nog luisteren?

Overigens hebben introverte mensen zo hun eigen manier om dingen voor elkaar te krijgen. Als je daar meer over wilt lezen, dan wil ik je uitnodigen om het volgende artikel eens te lezen: https://www.confront.nl/artikelen/265-assertiviteit-introvert-extravert-en-waardering/

Aukje op vrijdag 1 juni 2012 om 18:49
Hoi,
Ja, zo voelde ik dat ook, maar omdat assertiviteit vaak als iets heel wenselijks wordt gezien, denk ik soms dat ik assertief zou moeten zijn, ook als ik niet die behoefte heb. Ik zou die behoefte dan wel moeten voelen.... en zal dus mijn grenzen wel niet goed voelen... snap je wat ik bedoel?

Ik denk dat ik assertief zijn wat teveel in verband breng met extravert zijn. Over het algemeen is er veel bewondering voor mensen die extravert zijn, zeggen wat ze denken, niet met zich laten sollen, snel, actief, het altijd druk hebben enz. Terwijl ik denk dat introverte mensen zoals ikzelf ook heel waardevol zijn.

Nou ja, het wordt misschien een ingewikkeld verhaal; wrs. is het meer mijn eigen uitdaging om tevreden introvert te zijn, terwijl ik wel mijn grenzen aangeef en mezelf laat zien.
Wat overigens al best goed lukt!

Groetjes,
Aukje.

Nelly op vrijdag 1 juni 2012 om 17:30
Hoi Aukje,

In jouw 'verhaal' klinkt het alsof jij je prima voelde bij wat er gebeurde. Dat gevoel is in mijn ogen leidend of je al of niet in je buitenwereld in actie komt om een of meer van je behoeften ingevuld te krijgen. Wat maakt dat jij de vraag stelt of assertiviteit wordt overschat?

Hgr.
Nelly

Aukje op vrijdag 1 juni 2012 om 13:22
Hoi Nelly,
Vanmorgen had ik een gesprek met mijn leidinggevende om 10 uur. Ze was bezig toen ik langs haar kamer liep (om 10 uur) en kwam mij 15 min. later ophalen. Nu zat ik daar prima in de wachtkamer; heb een lekker bakje koffie gedronken, heb een korte meditatie gedaan omdat ik wel wat gespannen was en heb wat gekletst met collega' s. Iets in mij zei; je moet assertief zijn en zeggen dat je het niet prettig vindt dat ze je laat wachten, maar eigenlijk vond ik het dus prima....
Wordt assertiviteit niet wat overschat?

Groetjes,
Aukje.

Reageer op Drie assertiviteitsoefeningen die je assertiviteit vergroten

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.