Loslaten als levenskunst

Hand die vlinders loslaat

Allemaal moeten we van tijd tot tijd bepaalde zaken loslaten. Soms spelen er dingen in je leven die je niet meer dienen en is het beter ze te laten gaan. Of het nu om relaties, werk, plannen, ideeen, spullen of wat dan ook maar gaat. En we weten allemaal ook heel goed dat het moet. Ik hoor vaak genoeg in mijn trainingen dat mensen vertellen dat ze zich bewust zijn dat ze moeten loslaten. Alleen… Ze doen het niet… Waarom eigenlijk niet?

Door naar Loslaten als levenskunst »


Wat je niet moet doen als je gestrest bent!

Teveel op je bordje hebben

Stress ervaren we bij tijd en wijle allemaal in ons leven. De ene keer wat meer en de andere keer wat minder. Maar er zijn dingen die je als je gestrest bent beter kunt laten. Je kunt ze beter niet doen, omdat als je ze wel doet je je spanning alleen maar verder vergroot. Daarom is het ook belangrijk om te weten wat je NIET moet doen als je last van stress of burn-out hebt. Wat je NIET moet doen is minstens zo belangrijk als wat je wel hebt te doen. Ik ga daarom hier tien tips met je delen.

Door naar Wat je niet moet doen als je gestrest bent! »


Ik vind het moeilijk een beslissing te nemen

Meer informatie »


Doe mij maar onbewust!

Uitroepteken

De meeste dingen die we doen, doen we op de automatische piloot. We doen ze onbewust omdat we ergens in ons leven geleerd hebben dat wat we op dat moment doen voor ons werkt. Hoewel je het op sommige momenten misschien niet zo voelt heeft ook je onbewuste het beste met je voor. En  als je effectiever wilt zijn in je leven, dan kun je maar beter meer zicht krijgen op wat jouw onbewuste voor jou doet. Hoe beter je je onbewuste snapt, des te groter je kans op geluk en succes. Want pas als je je iets bewust bent, kun je het gaan veranderen. Wat doet je onbewuste eigenlijk?

Door naar Doe mij maar onbewust! »


Zorgen voor de dag van morgen

Kiezen, koninklijke keuzes

De route door je leven is over het algemeen geen lange rechte weg zonder hobbels. Allemaal maken we in meer of mindere mate de nodige pijnlijke gebeurtenissen mee. Pijn hoort nu eenmaal onvermijdelijk bij ons leven. Daar kunnen we weinig tegen doen. Integendeel. In de praktijk maken we de pijnlijke situaties in ons leven groter, doordat we er nee tegen zeggen. We willen niet dat het probleem dat zich aandient in ons leven is. En dus gaan we er tegenin met onze weerstand. En juist die weerstand, of bijvoorbeeld de angst die we er in leggen, maakt dat we lijden creëren in ons leven.

Door naar Zorgen voor de dag van morgen »


Als de liefde dun is, zie je de fouten dik

Afbrokkelende liefde, hart

Als je lange tijd je relatie veronachtzaamd hebt en je alleen of beiden steeds meer je eigen plan trekt, dan ben je beiden onderweg naar het failliet van je relatie. Het is een soort van sluipmoordenaar die er voor kan zorgen dat ineens het einde daar is, waar een van beiden misschien nog dacht dat het wel meeviel. In de meeste gevallen zijn het de vrouwen die er misschien wel jaren over doen om tot de conclusie te komen dat ze veel te veel hebben gegeven van zichzelf zonder terug te ontvangen wat ze nodig hadden. De man schrikt zich te pletter als zij in zijn ogen ineens met de mededeling komt dat ze bij hem weg wil. Dat had hij niet zien aankomen. Ze heeft als hij er over nadenkt misschien wel signalen afgegeven, maar die waren vaak nogal vaag en indirect, waardoor hij ze niet of onvoldoende heeft opgepikt.

Door naar Als de liefde dun is, zie je de fouten dik »


Een aanval van te weinig zelfvertrouwen

Kiezen welke kant je op gaat

Van: Ik weet het niet, ik kan het niet.
NaarOp welke voorwaarden wil ik dit?

Ze kwam nogal zwaar op de hand binnen. Het was wel goed dat ze een gesprek had, zei ze, want ze had het gevoel dat ze wat aan het wegzakken was. Op de vlucht noemde ze het zelf. Ze was zich er wel van bewust, maar kon er de afgelopen tijd nog niet zo gemakkelijk uitstappen.

Door naar Een aanval van te weinig zelfvertrouwen »


Wat je vindt mag je houden!

Ik ben boos!

Hoe bijzonder is het niet dat het heel vaak gebeurt dat wanneer ik in bijvoorbeeld een training of een coachgesprek vraag: Wat voel je? Dat mensen daar een “ik vind’ antwoord op geven. Ik vind dat hij dat niet tegen me zou mogen zeggen. Of ze zeggen: ja, vervelend. Of: Ik voel me niet gehoord of niet gezien. Of… vul maar in. Allerlei onduidelijke statements over wat er met ze aan de hand is. Maar concreet vertellen wat er gevoeld wordt gebeurt vrij weinig.

Door naar Wat je vindt mag je houden! »