Ik wil assertiever worden. Hoe doe ik dat?

Reflectie, zelfreflectie

Geplaatst op dinsdag 29 mei 2012 door Nelly de Jong

Assertiever worden kun je heel basaal gesproken op twee manieren doen. Je kunt namelijk van binnen naar buiten assertiever worden en je kunt van buiten naar binnen assertiever worden. Wat bedoel ik daarmee? 

Van buiten naar binnen assertiever worden

Veel assertiviteitstrainingen zijn gericht op het veranderen van je gedrag. Door je gedrag in de buitenwereld aan te passen, lees je assertiever te gaan gedragen, zul je meer zelfvertrouwen krijgen, waardoor je dat assertievere gedrag verder versterkt. Meestal is dat een langduriger proces van uit je comfortzone komen, vallen, opstaan en stapje voor stapje vooruitgang boeken. 

Van binnen naar buiten assertiever worden

Er is ook een andere weg. Je kunt  assertiever worden door je denken te veranderen. Je denken bepaalt namelijk hoe je je voelt. En hoe je je voelt bepaalt weer hoe je je gaat gedragen en hoe je je gedraagt bepaalt uiteindelijk je resultaten. Door op het niveau van je gedachten in te steken wordt je van binnen naar buiten assertiever. Die tweede weg is meestal sneller en kan gemakkelijker. Niet dat je er niets voor hoeft te doen, zo simpel is het nu ook weer niet. Het kost je wel tijd, moeite en energie, maar het levert je ook gemakkelijker en sneller een assertiever leven op. Door te leren positiever te denken en door je bewust te worden van wat je onbewust denkt en doet en door daar andere keuzes in te maken bouw je aan een steeds assertievere versie van jezelf.

Snelweg naar een assertiever bestaan

En dan is er ook nog de combinatie van beiden en dat is in mijn ogen de beste en snelste route naar een assertiever bestaan. Als je zowel leert om anders te gaan denken en je past je gedrag aan, dan bouw je het snelst aan je zelfvertrouwen en aan een assertiever leven. Als je meer wilt lezen over hoe je dat kunt doen, download dan nu mijn gratis e-book.

Gratis e-book Liever Assertiever downloaden?

Meer informatie over hoe je grenzen stelt en assertiever kunt worden? Vraag dan mijn 57 pagina’s tellende gratis e-book aan! 
Nelly de Jong

Mijn passie is het begeleiden van mensen met werk- en levensvragen. Dat doe ik al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier. In de afgelopen jaren heb ik honderden mensen via coaching, loopbaanbegeleiding en outplacement begeleid en ze een duwtje in de rug gegeven. Mijn specialisme is werkende moeders goed voor zichzelf te laten zorgen.

Meer over Nelly de Jong


« Drie assertiviteitsoefeningen die je assertiviteit vergroten
Wat betekent assertiviteit en assertief gedrag? »

Gratis E-book Liever AssertieverAl meer dan 37.000 keer gedownload

Misschien vind je dit ook leuk:

Meer assertiviteit


Facebook-reacties op dit artikel

Reageer op Ik wil assertiever worden. Hoe doe ik dat?

Naam:
E-mailadres: (wordt niet weergegeven)
Website:
Nieuwsbrief: Abonneer mij op de nieuwsbrief van ConFront Coaching en Training
Reacties: Stuur mij een e-mail bij volgende reacties
Reactie:
  Om hier te kunnen reageren dien je geabonneerd te zijn op de nieuwsbrief.
 

ConFront is niet verantwoordelijk voor geplaatste reacties, aanvaardt geen enkele vorm van eventuele aansprakelijkheid en behoudt zich het recht zonder aankondiging reacties in te korten of te verwijderen, als dit gepast wordt geacht. Het veld 'website' is optioneel. Je link wordt gekoppeld na controle van de reactie.